Rebirthing

Alla trender går i cirklar kan man väl säga. Inget är nytt men nu när breathwork är så populärt så kommer rebirthing som ett brev på posten. Men det kan vara bra att vara lite förberedd innan man testar det. Läs min upplevelse nedan:

När jag var 22 år (dvs det är 37 år sedan!!!) gjorde jag rebirthing, det vill säga jag andades mig tillbaka till mitt födelseögonblick.  Ja, det är en av alla de olika terapier jag testat genom åren. Min mamma sa alltid att det var så lätt att föda mig, jag är tredje barnet så därför kände jag mig aldrig rädd när rosenterapeuten föreslog att jag skulle göra rebirthing med henne som ett sätt att gå djupare. Jag hade gått i rosenterapi en tid och jag tror att terapeuten kände att det var läge att öppna den dörren. Det här var på den tiden när man pratade om New age och jag gick på rosenterapi på Hälsans hus i Stockholm.

Vi andades, en sort hyperventilering, och efter ett tag slutade jag helt att andas. Terapeuten fick väcka mig till liv. Efter att vi testat några gånger med samma resultat, att hon fick väcka mig eftersom jag slutade att andas, så föreslog hon att jag borde skicka efter min födelserapport. Hon satt att mammor ofta glömmer eller förtränger en förlossning.

Jag gjorde som hon föreslog och skickade efter rapporten.

                      Det visade sig att jag höll på att dö när jag föddes. Jag var petidinpåverkad, vilket gjorde att jag själv hjälpte till att födas utan var ganska passiv under födelseförloppet. Jag hade navelsträngen lindad runt halsen. När jag kom ut var jag cyanidblå och sögs på en massa slem. Min mamma hade förträngt förlossningen, kanske för att det var en så obehaglig upplevelse eller för att hon faktiskt själv var påverkad av petidin. De viktiga i det här är att hennes berättelse alltid varit en helt annan men när jag gjorde rebirthing så mindes min kropp. För man kan inte lura kroppen. Jag tror att trauman och både positiva och negativa upplevelser lagras i kroppen  om man inte får chans att bearbeta dem när de händer. Med andningens hjälp kunde jag komma i kontakt med känslor som jag burit och bär i min kropp, förstå dem och också omfamna det obehagliga.

Enligt yogisk filosofi har kroppen ett känslominne och allt man gjort med den och allt man upplevt finns lagrat i kroppen. Kroppen glömmer aldrig något. Genom att träna yoga ger du kroppen möjlighet att gå vidare och lämna gamla upplevelser bakom dig. 

Men innan du gör rebirthing kan det vara rätt bra att ta reda på hur din födelse faktiskt var, så att det inte blir en chock som för mig. Här kan du söka din födelserapport, vilket man gör på mammans personnummer: BESTÄLL HÄR

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *