Mammografi?

Sommaren 2012 fick jag diagnosen bröstcancer. Jag var under bröstcancerbehandling i nio månader. Behandlingen skulle pågått längre men jag klarade inte av Herceptinet. Jag skulle ha tagit 17 stycken behandlingar intravenöst i min port-a-cath men klarade bara elva. Jag fick hjärtsvikt , mitt hjärta var nere på 30 procent och jag var så svag. Från en sekund till en annan gick jag från cancerpatient till hjärtpatient. Jag lyckades dock läka mitt hjärta på tre månader med alternativa metoder som alltså var biverkningsfria. Som ett led i att slippa ta mediciner som i slutändan skulle ge mig en ny biverkning. Bestämde jag mig för att inte ta de antihormoner man rekommenderade mig att ta i fem år. Jag läste så klart i Fass om medicinen och valde att inte ta dem.

Trots att jag genomgått cellgifter, operation av hela högerbröst plus 17 lymfnoder, strålning varje dag i fem veckor och 11 (istället för 17 st) stycken Herceptin-behandlingar så har all eftervård varit ringa, men framförallt undersökningarna av mina bröst har typ inte existerat. Jag har inte fått mitt bröst kollat på mer än fem år. Ibland undrar jag om det var för att jag struntade i att ta antihormonerna som gjorde att jag liksom föll ur cancervården. Borde det inte vara självklart att vi som haft cancer ändå kollas regelbundet?

Jag hade hormonell och inflammatorisk bröstcancer och trots att cancern var diagnosticerad så syntes det inte på mammografin. På bröstcancerförbundets hemsida läser jag att 65 procent av all bröstcancer upptäcks vid mammografi, det betyder alltså att 35 procent av övrig bröstcancer INTE upptäcks vid mammografi. Är det då en säker undersökningsform?

Jag hade täta bröst vilket jag skrev om redan 2012, att alla kvinnor, unga som äldre, borde informeras om att täta bröst är svårundersökta. Det är alltså bra att veta om du har täta bröst eller inte.

Det var först på ultraljudet som man kunde se cancern i mitt högra bröst. Men eftersom det är en dyrbar form av undersökning, ultraljudet görs av en läkare så har jag hittills varit tvungen att tjata om att få göra en ultraljudsundersökning och inte den aggressiva mammografin.

Dessutom tänker jag om man har inflammatorisk cancer, där man sen gör mammografi (och inget syntes som för mig) så pressar man ihop bröstet och vart tar sig inflammationen då? Var det kanske så den inflammatoriska cancern tog sig till mina lymfnoder, så att 17 stycken var tvunget att tas bort? Vilket i sin tur, senare gav mig lymfödem som jag fortfarande och hela tiden behöver ta hand om.

Min onkolog Elisabeth Lidbrink lyssnade på mig och lät mig under hela cancerbehandlingen bara göra ultraljud. Jag är så tacksam för det. Men jag har inte varit på någon undersökning på över fem år.

Jag fick en kallelse för att kolla brösten under covid, men den avbokades av läkaren och bokades aldrig om. Så fick jag för ett par månader sedan en kallelse till mammografin. Jag ringde upp dem för att säga att jag ville boka om till ultraljud. Då sa de att det inte gick och att jag behövde gå via min husläkare. Jag tog mig till husläkaren, hon skickade remiss, så fick jag följande svar: NEJ

Jag mejlade läkaren som nu vill ha mina personuppgifter. Så läste jag följande på nätet. Att vi som genomgått cancerbehandlingar måste uppfylla följande förutsättningar för att få en ultraljudsundersökning:

1, Är opererad med bröstbevarande kirurgi och där kvarvarande vävnad är tät = svårbedömd med mammografi.

Jag har inget högerbröst och mina bröst var täta. har inte fått någon information om att de inte längre anses täta. det är över fem år sedan jag gjorde en undersökning.

2, Tät bröstvävnad i det kvarvarande bröstet

Se tidigare svar

3, Har haft bröstcancer som inte syntes på mammografin

Trots att jag var diagnosticerad syntes inte cancern på mammografin

4, Svullnad eller knöl i operationsområdet eller i armhålan

Mitt bröst var svullet, då cancern var hormonell och inflammtorisk

5, Om du känner dig mycket orolig

Jag känner mig inte mycket orolig, men vill inte göra mammografi. Det gör mig orolig. Jag uppfyller alltså ALLA kriterier.

Så nu har jag mejlat han som bestämmer om jag ska få göra ultraljud istället för mammografi.

Men är det inte rimligt att vi ska ges fler alternativt till att undersöka våra bröst?

Hur tänker du kring mammografi?

8 reaktioner på ”Mammografi?”

 1. Agneta Lucic

  Jag får ultraljud 2 ggr per år, känns tryggt. Gör mammografi vart 5:e år. Ska tillägga att jag gör ultraljud privat .
  Hälsningar till dig Karin- kommer du ihåg mig, vi träffades i Kroatien när du hade yoga grupp för. / Agneta

 2. Min cancer syntes inte heller på mammografi utan upptäcktes via en studie och jag fick sen göra MR Jag har täta bröst (väldigt)
  Nu har det gått 6 år och jag fick göra MR i 5 år men inte längre. Min täthet är borta IOM att jag åt tamoxifen. Jag har bett att få titt på alla mammografi bilderna och ser tydligt skillnaden. Jag säger till alla be att få titta på bilderna, ställ frågan har jag täta bröst.
  Hade jag inte varit uttagen i studien via Karma så hade den aldrig upptäckts i tid, det är jag helt säker på.

 3. Jag tänker att mammografi är ”dåligt” dels pga strålningen och just som du säger, att man pressar bröstet. Har man otur så har man något där som går sönder och sprider sig.
  Jag rekommenderar alltid termografi istället. =)
  /Malin, hälsoterapeut – holistisk hälsa

 4. Jag tänker precis som du, att det måste ges fler alternativ än mammografi. Jag fyllde 40 i våras och blev nu i höstas kallad på mammografi. Avbokade och skrev att jag inte ville göra mammografi utan få en ultraljudsunderssökning. Fick då till svar att jag skulle gå via min Vårdcentral. Tog då kontakt med VC och de skickade remiss och efter några veckor kom svaret… NEJ. Har ingen aning om jag har täta bröst, men har ett starkt motstånd till en så aggressiv undersökning som mammografi. Jag anser att jag som kvinna bör få välja själv om jag hellre vill ha ultraljud. Har inte orkat ta tag i att tjata vidare, men ska fortsätta kämpa för att få en ultraljudsundersökning nästa år. Har letat efter att kunna göra ultraljud privat, men inte hittat något…

 5. Anne Åkerlöf

  Håller på dig! Mammografi hör inte hemma hos mig heller. Först efter 2012 har jag förstått det också. Om det vore vanligt att man klämde snoppen på karlarna vid undersökning av ev sjukdom på samma sätt som vid mammografi – då hade alla redan fått ultraljud. Politiken förstår inte alltid att de tänker fel. Och så länge vi bara finner oss i det och följer narrativet – händer inte mycket. Bra att du ryter ifrån, Karin!

 6. Monica Nilsson

  Hej
  Har hoppat över mammografin nu tre gånger på raken…en gång tidigare, går på min tro o intuition, men skulle gärna göra ultraljud…men frågade en gång då de kollat med stick o ultraljud då jag kännt något om de bara kunde göra ultraljud men fick nej…
  Har täta bröst (iaf haft) är 55 år nu.
  Vad kan vi göra?

 7. Hej!
  2008 kände jag en knöl i bröstet och fick diagnostiserad bröstcancer. Tumören syntes inte på mammografin men på ultraljudsundersökningen. Då som först fick jag veta att jag hade tät vävnad i brösten och förstod innebörden av det. Jag som haft stor tillit till mammografi, utan att förstå att den inte var tillförlitlig när man har tät vävnad! Nu har det snart gått 15 år sedan jag fick min diagnos. Trots detta så görs det än idag endast mammografi på alla, även alla oss med tät vävnad. Sprid informationen till alla, så vi hjälps åt att efterfråga den screening som behövs.

 8. Hej fina kvinnor
  Har tagit del av era fantastiska dock tragiska berättelser och det är så ledsamt att höra att vården inte kommit längre än så ,jag möter många kvinnor med olika upplevelser när det gäller screeningen av brösten då jag erbjuder Termografi i samarbete med Truelife och Läkare som bedömer (efter en ifylld Hälsoblankett) Bilder med värmekamera (Termografi) . Jag kan även rekommendera Privat Överläkare (som utför ultraljud ) om bilderna kräver det .
  För mer info gå in på Aquadetox.se
  All kraft och styrka till oss kvinnor
  Tina Hallberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *