Var dags skydd

När jag gjort min morgonritual använder jag gärna mineralpigment som jag blandat antingen i lite olivsmör, eller i någon härlig växtolja. Det blir ett skydd som också vårdar och hjälper min hud under dagen. Det ger liksom det där extra glowet, och för mig känns det viktigt att också veta att det är vårdande och att det inte täpper till mina porer.

Mineralpigment i ren form kommer från mineraler som vi hittar i olika bergarter. Varje mineralfärg är unik och grunden till all mineralmakeup. Men det är viktigt att mineralpulvret är i rätt konsistens så att det inte täpper till huden och porerna. Det ska vara lätt att applicera, inte för finfördelad av nanokaraktär. Det ska vara fritt från irriterande ämnen, konserveringsmedel och utfyllnadsämnen som talk, artificiell färg och syntetiska dofter.  Då är det snarare en vårdande makeup.

Man kan inte kalla mineralpigment för ekologiska eftersom det är sten vi pratar om, det vill säga ett icke organiskt material. Däremot kan ämnena pulvret blandas med vara ekologiska eller organiska. Rent mineralpulver utan tillsatser kan till och med vara bra för hud med olika problem och hud som behöver extra vård kan bli bättre om man blandar in mineral i vården. 

Det här kan du läsa om i min och Lena Losciales bok Ren skönhet naturlig hudvård från växtriket

Mineralpigment är:

Bra för torr hud Mineralpulvret verkar inte uttorkande men om man inte vårdar och tar hand om den torra hudytan kan mineralmakeupen se flagig och torr ut. 

Motverkar pormaskar, finnar och akne Mineralpigment ska inte belasta eller täppa till huden, snarare tvärtom. Ett bra mineralpulver låter huden andas, håller porerna öppna, balanserar talgproduktion och läker en hud som behöver läkas. Zink och titanoxid, som man hittar i mineralpulvret, är antibakteriellt och reducerar inflammation som man ofta får runt akne. Pigment ska låta huden få andas, ge skydd och vård, plus se snyggt ut. 

Är bra vid inflammerad hud Mineralpigment av bra kvalitet kan till och med lugna, lindra, dämpa hetta och inflammation. Samt behandla och minska inflammation som rosacea, eksem, ytliga kärl och olika rodnader i huden. Zinket i mineralpigmentet lugnar och verkar inflammationshämmande och skyddar mot solens strålar och strålning från dataskärmen som kan förvärra tillståndet. 

Som solskydd I mineralsmink hittar vi zink och järnoxider som skydd-ar mot UVA- och UVB-strålar. Hud som blossar, hud som blivit röd och varm av solen upplevs som svalare när man applicerar mineralpulver. 

Vi, jag och Lena, valde att kalla den holistiska och botaniska makeupen för Var dags skydd. Det tycker jag stämmer så himla bra. För det är ju det, det handlar om. Det ska vara ett skydd och i den mån det går också vara ett vårdande skydd.

Var dags skydd

Så här gör du: Blanda mineralpulvret med en växtolja eller växtsmör ordentligt. Vill du ha
en täckande foundation tar du mer mineralpulver. Vill du ha mycket fukt kan du blanda mineralpulvret med en hydrolat, växtolja och en droppe eterisk olja. Om
du vill skapa ett mer fästande underlag ska du ta en olja eller ett smör som är torrt. 

Steg 1: Applicera underlaget på rengjord hud och låt det smälta in i huden. Använd pensel eller fingrarna för en utjämnad ton. 

Steg 2: Bronzer ger huden det där lilla extra och gör att din hud ser lätt solkysst ut. Applicera med en större borste där kindbenen är som högst, under hakan, på ögonlocket och vid pannans hårfäste. 

Steg 3: Blush För lite extra färg på kinderna kan du använda en blush. Om du ler så applicera blush på kindbenens högsta punkt. Du kan även lägga lite blush på ögonlocket för en piggare blick. 

Steg 4: Kajal och ögonbryn Glöm inte att markera ögonbrynen med ett mineralpulver för ögon och ögonbryn. Med en mindre pensel kan du applicera kajal. Om du lägger kajal på insidan av ögonfranskanten, en så kallad inliner, blir blicken klarare – ett verkligt makeuptricks! Så måla insidan, och bättra även på lite kajal längst ögonfranskanten. 

KAJAL Ordet kajal kommer från hindi och består av grafit som krossats till pulver, eller antimon som är en mineral utblandad med sot. Kajal användes redan i det antika Egypten och många använder det fortfarande i Asien och Nordafrika både för att skydda mot det onda ögat, men också för att skydda mot den tropiska ögonsjukdomen trakom. Att använda kajal hjälper och skyddar ögat när det är soligt. 

5 reaktioner på ”Var dags skydd”

 1. Av det du berättade vad väljer du?! Bra att veta , låter som ett bra mitt att ha👍
  Mvh Ethel

 2. Hej Karin❣️
  Jag har läst det du skrivit och förstår att detta är rätt för mig !!!
  Men jag har varit inne på Beauty for all och tycker att det är jättesvårt att veta vad man ska köpa för hydrolat, vilket mineralpuder , olja eller växtsmör kajal eyeliner rouge , färg till läpparna vilka penslar/borstar osv. Tycker det du har använt i dina videos skulle passa mig skulle vara jätte glad om du skulle skriva vilka färger vilken hydrolat du använder svårt att veta vad man ska välja har köpt din bok! Jag Tror att detta mineralpuder skulle vara toppen då jag numera har blivit riktigt känslig för solen!!!
  Skulle vara riktigt niece om det skulle finas färdiga kitt att köpa då det är väldigt svårt att se färgerna sorry för långt inlägg , men skulle vara jätteglad om du vill hjälpa mig
  Med vänlig hälsning Ethel❤️

  1. Hej bästa du. Jag tänker att det är lättast för dig att höra av dig till Botany for all och ställa frågorna. Jag använder olika hydrolat och också färger på mineralpulvret eftersom jag har olika hudfärg under våra olika årstider.
   Men håll koll på mitt instagram och här, för jag kommer att börja ha kurser framöver i min lokal på söder i stockholm.

   1. Hej Karin ❣️Har varit i kontakt med Botany for all och fått bra svar och beställt
    Vänlig hälsning Ethel💚

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *