Huden ”äter”

Precis som vi blivit allt mer, vad ska man säga, matkloka kan det vara på tiden att vi också blir hudvårdskloka. För vi har förstått att vad vi äter och faktiskt också hur vi äter (inte stressar när vi äter och tuggar ordentligt) är viktigt för vår hälsa. Vi har lärt oss att halv- och  helfabrikat inte är det bästa på grund av de tillsatser som ofta finns i dessa maträtter. Vi har helt enkelt förstått att mat är bäst om den lagas från grunden och med bra, det vill säga, ekologiska och kravmärkta råvaror. Vi har också förstått att vi mår bra av att äta mera grönt och vi är också många som hängt på trenden att juica grönt för att få i oss så mycket grönt som är möjligt. På samma sätt som vi har förstått hur viktig maten är för just vår hälsa så har vi också börjat förstå att också huden ”äter”. Det har ju även läkemedelsbranschen dragit fördel av och utvecklat allt från hormon- och nikotinplåster till smärtstillande krämer osv. ”There are too many people counting calories and not enough people counting chemicals.” Det är ett citat från en okänd som jag hittade för några år sedan,och det är verkligen dags att ändra den inställningen också när det kommer till hudvård. Genom att ta hand om och vårda din hud med naturliga råvaror kommer du må bättre både fysiskt och psykiskt. För allt hänger ihop. 

Så vad matar du din hud med? 

Tittar du på innehållet i burken? Väljer du din hudvård utifrån ett innehåll du vet vad det är?

Jag vet, det är så svårt att förstå en innehållsförteckning men NOC Sweden som är en branschorganisation för varumärken inom naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård. De har tagit fram en lista på innehåll som du inte vill ha i din hudvård: Svarta listan Själv väljer jag helt enkelt bort en produkt/vara om jag inte förstår innehållsförteckningen. Visst finns det bra hudvård därute på marknaden, men jag vill ändå slå ett slag för att göra din egen hudvård. Alltså fatta grejen! Du skräddarsyr din hudvård efter din huds behov, kan det bli bättre?

Det är enkelt, avskalat och roligt att göra sin egen hudvård och faktiskt veta vad man smörjer in sig med. Det skapar också ringar på vattnet, som är så viktigt idag och som ger vinster både i miljön, på huden och i din plånbok. Du har allt att vinna på att börja tänka mer grönt även när det gäller din hudvård. Din hud kommer att må bättre både på din insida och på din utsida. 

Men vilka är fördelarna med att göra sin egen hudvård?

Resultatet: Du kommer att upptäcka effekten av att du numera gör din egen skräddarsydda hudvård på din hud. Jag lovar dig att din hud kommer skina som en oljemålning. Du kommer få det som alla verkar vilja ha just nu, dvs glow. Du kommer också känna skillnad på din huds textur. 

Hälsoeffekten: Låt maten vara din medicin och medicinen din mat. Ja, hade Hippokrates varit hudterapeut så hade han alldeles säkert också applicerat den meningen på hudvården. För precis som bra mat i förlängningen också betyder bra hälsa. Så har det du smörjer in dig med också en hälsoeffekt.

”Varje dag använder svensken fyra till tolv hygien- och skönhetsprodukter som ofta innehåller en cocktail av olika ämnen, som varken är gynnsamma för miljön eller för din hud. Innehållet i de här produkterna är delvis eller helt uppbyggda av ämnen som är syntetiska, petrokemiska och naturidentiska, det senare är syntetiskt identifierat av naturen men är tillverkat i ett laboratori- um. Ingen av dem är särskilt miljövänliga. Det är inte så enkelt att hudvårdsprodukter är icke-ekologiska eller ekologiska. Många hudvårdande produkter innehåller ekologiska ingredienser men bara till en viss del. Inom den konventionella hudvården använder man till exempel syntetiska dofter som framställs i ett laboratorium. Dessa är flyktiga och försvinner snabbt i luften och för att doften ska stanna kvar behöver man tillsätta så kallade doftbärare. De här doftbärarna är ofta ftalater, mjukgörande ämnen som också används i plast. I en innehållsförteckning står det sällan vilken doftbärare produkten innehåller, vilket gör det svårt för oss konsumenter. I flera studier har ftalater visat sig vara hormon-störande och eftersom man anser dem hälsoskadliga har man också förbjudit dem i leksaker, men alltså inte som doftbärare.” Källa: Ren skönhet naturlig hudvård från växtriket av mig och Lena Losciale.

Miljön och plånboken: När du väljer att göra din egen hudvård med helt rena ingredienser och råvaror från växtriket så gör du mindre påverkan på miljön. Du behöver inte oroa dig för att inte så miljövänliga ingredienser sköljs ut i grundvattnet. Du återanvänder flaskorna och burkarna som du har din hudvård i. Och du kommer också att se förändringen i din plånbok.

I boken REN SKÖNHET NATURLIG HUDVÅRD FRÅN VÄXTRIKET hittar du över 30 olika fantastiska recept både enkla, dvs du blandar några växtoljor med ett par droppar eterisk olja till att du kokar en härlig kräm, vispar ihop en godluktande fluff. Du hittar recept på ansiktsmasker och hårmask. Men också lugnande och fuktgivande geleer. ”Ren skönhet naturlig hudvård från växtriket” är en fantastisk bok för dig som vill ta dig vidare och bli en hudhantverkare.

2018 drev jag podden KVINNOLIV här intervjuade jag så många intressanta personer som på olika sätt är experter i olika ämnen. Jag tycker du ska lyssna på de här två intervjuerna som jag gjorde med Lena Losciale: 

HUDEN OCH SMÖRJAN

HUDEN OCH PSYKET

DRICK MER VATTEN

Huden och kroppen behöver regelbundet påfyllning av vatten för att kunna rensa och rena insidan. Jag brukar tänka att när jag dricker vatten så duschas min insida. Jag börjar alltid min morgon med att dricka ett glas rumstempererat vatten. Jag varvar med att ibland dricka citronvatten, eller ett glas vatten med en matsked äppelcidervinäger i. Citron kan tyvärr påverka emaljen så mitt tips är att alternera och inte dricka citronvatten varje dag. 

Försök att dricka mycket vatten  men också gärna örtteer mellan måltiderna. 

Här är några av mina favoriter: 

Björkblad är vattendrivande, bra vid ödem (vätskeansamling) och sägs främja njurarnas arbete. Det sägs att te gjort på björkblad är föryngrande och motverkar de förhårdnande avlagringsprocesser som hänger samma med åldrandet. Björkbladste har en stark aktiverande verkan på just utsöndringen, som i sin tur hjälper till att få bort slaggämnen, samtidigt som äggvitebildningen stimuleras. 

Brännässla är blodrenande och stimulerar blodbildning, är även stärkande, antireumatisk och rik på mineraler, klorofyll, järn och C-vitamin.

Pepparmynta är stimulerande och genomvärmande för matsmältningen. Det är ett uppiggande örtte som är bra mot uppsvällda magar med mycket gaser. Sägs lindra illamående och vara bra vid oro. I somras gjorde jag iste på pepparmynta. 

Kamomill är ett milt rogivande örtte. Bra vid förkylning, feber, magsjuka och oro. Kamomill är en av våra mest använda läkeväxter.

Citronmeliss är ett lugnande örtte för både hjärta och själ med en läkande verkan på hjärtklappning, oro och sömnstörningar. Sägs bidra till att sänka högt blodtryck. Citronmelissen hör till våra ”kvinnoörter”. 

Rölleka, med sin något bittra smak, hjälper ämnesomsättningen, ökar aptiten, hjälper och avlastar leverprocessen, bloduppbyggnaden och matsmältningen. 

Obs! Drick helst inte björkbladste som är vätskedrivande på kvällen, för då är det risk att du får springa på toaletten halva natten. 

Så här tillagar du örtte 

Lägg en stor nypa örter (1–2 tsk) per tekopp i en kastrull med kallt vatten. Låt dem sjuda, ej koka, ta dem sedan av plattan, låt dra i minst två minuter. Då får du ut de viktigaste mineralerna, vitaminerna, eteriska oljorna och aromen. Sila upp teet. Källa: Lilla teboken – blommor och blad vi samlar till teer, av Syster Märta i samarbete med örtgruppen Anastomosen. 

Och alldeles extra kul är att Mia och Lina från Food Pharmacy tar upp om mitt förra inlägg som gästbloggare hos dom. Lyssna HÄR PÅ AVSNITTET TORR VINTERHY

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *