örten selleri

Just nu juicar jag selleri varje morgon. Gjorde det en tre månaders period förra året och nu gör jag det igen. Jag samarbetar med KALLPRESSEN och ni får 15 procent på deras frukt och grönt (allt är ekologiskt) om ni skriver in koden GRÖNAKARIN i kampanjrutan innan ni ska betala. Gå in på deras webbshop, så mycket härligt. Jag äter nu grönt så mycket att det sprutar ur öronen.

Selleri räknas som en ört, precis som timjan, oregano osv. Örter har mer potenta effekter än bara vad ska man säga, vanliga grönsaker. Det kan vara bra att tänka på när du ska krydda maten. Ös på med kryddor när du lagar mat och tänk snarare att det är precis så som Hippocrates hävdade: Låt maten vara din medicin och medicinen din mat.

Köp ekologisk: PÅ Kallpressen kan du också köpa deras kallpressade juicer. Allt är ekologiskt som de pressar. Och det är viktigt att köpa ekologisk selleri om du ska pressa din egen juice eftersom selleri ofta är väldigt besprutad.

Vad är en kallpress/slowjuicer: Det är skillnad på råsaftscentrifug och ex en kallpress/slowjuicer. Och det handlar om att när du använder en råsaftscentrifug så pressas frukten och grönsakerna genom ett lufttryck som gör att värme uppstår. När juicen kommer i kontakt med värme och syre försvinner en del av näringsämnena och det vill vi inte.

Kallpress: Vi vill få ut maximalt av näringsämnena i det som vi ska pressa. Genom att använda en kallpress så mals frukt och grönt långsamt utan att värmas upp. Eftersom den kallpressade juicen inte varit i kontakt med värme eller syre så håller den lite längre än en juice du tagit fram med råsaftscentrifugen. Den senare ska du dricka inom 15 timmar, medan en kallpress kan hålla upp till 3-5 dagar beroende på hur den tagits fram. De flesta juicer du hittar på hyllan i mataffären är alltså inte kallpressad och har den lång hållbarhet kan du räkna med att det är olika ämnen i juicen som gör att den ska hålla länge.

Jag har två maskiner för att kallpressa. Dels investerade jag i Greenstar, som jag köpte på GRYNINGEN i Stockholm. de har också en webbshop. den är dyr men oerhört effektiv. Jag köpte också en billigare variant, en sk slowjuicer på Wilfa. Men nu när jag gick ut och kollade så verkar den ha tagit bort från sortimentet och ersatts av dyrare varianter. De har jag inte provat. Den jag har kostade runt tusenlappen. Den är helt okej, men absolut inte lika effektiv som Greenstar. Men det är åtta år sedan och mycket har säkert hänt på kallpresshimlen så det har säkert dykt upp några andra bra märken som ni gärna får tipsa om.

Så här gör du: Drick juicen på morgonen, minst tjugo minuter före frukost. Det gör man för att optimera upptaget och för att få igång matsmältning.

Varför är selleri så bra: Selleri innehåller vitaminerna A, B, C, E, zink och selen. Men också fosfor, kalcium, magnesium och kalium. Vi glömmer gärna att bra salter innehåller elektrolyter som kroppen behöver. LÄS HÄR Därför är selleri effektivt mot cancer

Selleri sägs även (från Kurera)
… kunna minska nivåerna av stresshormoner i kroppen.
… vara muskelavslappnandegör att musklerna slappnar av.
kunna ta bort gifter och tungmetaller ur kroppen (detoxa) samt verka renande.
… vara rik på C-vitamin, som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen ta upp järn.
…innehålla stora mängder vatten
…innehålla noll procent fett och inget kolesterol.
… fungera bra mot smärta orsakad av artrit, neurit och reumatism.
… verka blodtryckssänkande på personer med högt blodtryck.
… förbättra blodcirkulationen och ha en positiv effekt på hjärta och blodkärl.
… ha en lugnande effekt på nervsystemet och normalisera ämnesomsättningen.
… ha en tillnyktrande effekt och är ett motgift mot alkohol.
… vara en bra källa till kumarin som kan minska risken för cellmutationer och därmed även risken att utveckla cancer.
… vara naturligt rik på lutolin och disomin som kan reducera risken för demens och bidra till att bekämpa Alzheimers.
… vara jobbig för kroppen att ta hand om och bryta ner, varför vår kropp förbränner fler kalorier under matsmältningen än vad som tillförs när vi äter sellerin.
… tillsammans med en matsked honung före måltiden kunna dämpa aptiten, förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret.

Varför juicer jag selleri: Dels för att jag har/haft sköldkörtelproblem och ingen har väl kunnat undgå MEDICAL MEDIUMDvs Anthony Williams som skrivit flera böcker där just sellerijuicen har en framträdande roll som en läkande ört. Du har väl inte missat min bok BALANS naturlig väg till friskare sköldkörtelsom kom ut i början av året? Det är en måste jag säga bra bok som beskriver sköldkörteln roll i kroppen och varför det är så viktigt att den mår bra, för att du ska må bra.

Vi kan välja att se på Corona på flera sätt. Jag väljer att se det här som en möjlighet för mig att optimera min hälsa och ta bra stressen i mitt liv. Jag ser det som en Paus. Med det inte menat att man ska bli verklighetsfrånvänd och bara tänka på sig och sitt. Jag tror ni förstår vad jag menar.

1 reaktion på ”örten selleri”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *