Nytt poddinslag: Kaos i kvinnohjärnan

Befinner du dig i en känslomässig berg- och dalbana? Känns det som att du håller på att tappa greppet och bli tokig?
Mia Lundin som blandat annat har skrivit boken ”Kaos i kvinnohjärnan” delar med sig av sin mångåriga erfarenhet inom kvinnohälsa och reder ut begreppen kring hormoner i senaste avsnittet av Kvinnoliv.

LYSSNA HÄR PÅ KVINNOLIV Få människor har sådan kunskap om kvinnors mående som Mia Lundin. Jag kan känna stor irritation att hon på ett sätt viftades bort i SVTs klimakterieprogram som en person som bara vill tjäna pengar. Tyvärr är det ju ofta så när det kommer personer med kunskap som inte är direkt samma som lärs ut exempelvis inom den svenska sjukvården. Den kunskapen viftas bort. De kallas scharlataner, foliehattar, kvacksalvare. Men den här kvinnan har levt och verkat i mer än 30 år i USA och har  i stort sett i alla dessa år jobbat just med kvinnohälsa. Mias bok KAOS i kvinnohjärnan kom först ut i USA år 2009. Boken vann direkt pris som det årets bäst folkbildande hälsobok. 2011 fick vi svenskor äntligen denna lilla guldgruva utgiven på svenska. Vilken bok. Sveriges dåligmående kvinnor som inte känt sig lyssnade på hittade  här någon som tog deras problem på allvar.

Så också jag, men tyvärr försent. Jag hade precis fått hormonell cancer men slukade Mias bok, bokade in konsultation över Skype och gick på en fullsatt föreläsning. Plötsligt började jag intressera mig för hormoner och min inre kvinnokropp mer än att den var ”en tokig kvinnokropp med bara en massa känslor”. Idag känner jag mer att jag är stolt över den här finspelta kvinnokroppen och när jag mår dåligt vill jag att sjukvården ska titta på helheten. Jag vill att man ska titta på hela mig in i minsta detalj. Jag vill att man ska mäta hormonnivåerna, titta på om jag har tillräckligt med järn, d-vitamin osv. Det var bland annat genom Mias tester som jag förstod att min kropp skapar serotonin, så nej jag behövde inte det antidepressiva  läkemedel som husläkaren skrev ut, utan att ta några tester mot min PMS. Däremot så behöver jag hjälp med att höja mitt gaba. Läs mina tidigare inlägg om den här resan. Sån tur att jag jobbar med yoga och alltid ser till att ta pauser. För mig var det livsviktigt kunskap. Och kunskap som jag önskar alla kvinnor.

Jag förstår verkligen Mias storhet för den bygger på kunskap. Hon är som en kvinnohälsodeckare som både genom erfarenhet av att i många år haft klienter och genom sitt brinnande intresse för att ta reda på mer. Mia  borde vara en självskriven expert för den svenska kvinnohälsovården. Den kunskap som landstinget borde ta hjälp av. Jag tänker på alla märkliga och överbetalda konsulter som tagit in för byggandet av nya Karolinska… Tusentals kvinnor kan inte ha fel, Mia Lundins brinnande intresse för en kvinnas välmående är snarare något vi ska höja och inte vifta bort. Och framförallt ska vi inte vifta bort alla de kvinnor som fyller föreläsningssalar så fort hon lägger ut om en föreläsning.

För när ska kvinnors intresse börja räknas? När ska kvinnokämpar höjas för deras mångåriga nästintill ”nördiga” intresse för att kvinnor ska må bra i sina liv?

LÄS DET HÄR det är dags att kvinnokroppen uppgraderas

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *