i en sån här situation säger man inte bullfitta…

Komikern Peter Dalle har gjort en film om pk-samhället och hamnar därför i Skavlan och får frågan: när är du själv inte politisk korrekt? Dalle svarar: ”Man påverkas ju av hur samhällsklimatet är. Till exempel, i en sån här situation”, säger han och gör en gest med handen ut mot talkshowfåtöljerna, de blanka golven och publiken. ”I en sån här situation säger man inte bullfitta.” Så öppnar  Alex Schulmans sin senaste krönika.Jo, det kanske är det man ska? Alltså säga fitta mycket mer, utan den negativa laddningen så klart, i det offentliga rummet. Men är det så att Sverige är så PK? Läser i tidningen visserligen om en händelse som skett på en flygning mellan Barcelona och London där en man trakasserat en svart kvinna eftersom hon inte flyttade på sig tillräckligt snabbt. Läs här i Aftonbladet Alltså vuxna människor har ingen rätt att prata till sina medmänniskor på det sättet. Man gör det bara inte punkt.

Men låt oss gå tillbaka till det här med bullfitta som ett provocerande ord. Till skillnad från n-ordet som man bara inte använder och hur svårt kan det vara för människor att sluta häva ur sig nedvärderande ord som n-ordet, m-ordet, z-ordet, i-ordet osv? När folk använder det så där i sitt vardagsprat utan att ens reflektera över sitt språkbruk kan jag bli så fascinerad. Hur kan man ha missat det? Influencers som helt missat att vissa ord inte är ok. För hur svårt kan det vara att lära sig att vissa grejer säger man inte? Fattar inte riktigt det. Däremot skulle jag vilja kunna säga fitta så många gånger tills det inte är provocerande. Jag vill ta tillbaka ordet få tillbaka makten. För ett par veckor sedan höll jag en föreläsning för ett företag som säljer artiklar till oss snippbärare. En stor del av föreläsningen skulle handla om att hitta ett bekvämt sätt att prata om det kvinnliga könet. Det vill säga vilket eller vilka ord man bör använda. Tänker att med den bakgrunden ändå är lite intressant att Peter Dalle valde just det ordet som ett icke-pk-ord att slänga ur sig. Kanske kände han sig så där lagom puttrigt provokativ. Ingen kommer tycka att han gick för långt. Hade han sagt Fitta, hade det varit annorlunda då? Men han ”sejfade” med bullfitta och då var det precis så där lagom provokativt? Fitta betyder våt ängsmark, strandäng. Hur kan ett vackert ord förvandlas till ett skällsord. Tänk att det är 2018, faktiskt snart 2019 och kvinnors vulva är så laddad.

Inför min bok Nya knip för bättre sex, starkare kropp och stoltare hållning gjorde jag en hel del research om underlivet. Hittade YouGovs studie på tusen kvinnor i Sverige mellan 15-74 år om vad kvinnor har för relation till sitt underliv. Det visade sig att
var femte kvinna inte har sett sin vagina i spegeln – och att inte ens hälften är nöjda med hur deras underliv ser ut. Majoriteten, 36 procent, av alla svenska kvinnor kallar sitt underliv för just ”underliv”, tio procent sa ”där nere” och ”snippa”användes av nio procent. Det visade sig att 40 procent inte var bekväma med att visa sig nakna i omklädningsrum, undersökningen visade att endast 18 procent av alla kvinnor kände sig bekväma med det. Endast en knapp tredjedel, 29 procent, pratar om sina underlivsbesvär med någon de känner väl. 71 procent gör det alltså inte! Det finns så mycket kvar att göra för att uppgradera vaginan.

Var tionde ung kvinna vill operera underlivet  Kan vi börja prata mer om det. För mig känns intimkirurgi som en västerländsk form av omskärelse och det är så sorgligt att unga tjejer önskar sig ett annat utseende på sitt underliv, när jag tänker att de istället borde utforska sitt kön. För det finns alltid risker med operationer. De kan gå fel. Man kan förlora känsel till exempel och det känns så onödigt och alldeles särskilt när var femte kvinna inte ens vet hur hon ser ut mellan benen. Då blir önskan om att se ut på ett annat sätt så ledsam. Efter att i snart sex år ha hållit i fulltecknade knipworkshops kan jag säga följande Vi måste prata mer om våra vaginor och vi måste börja tidigt. Eller vad säger ni? Du har väl inte missat att de fyra första avsnitten i min podd KVINNOLIV handlar om Underlivet. In och lyssna på Tala med fittan, Menscykeln, Underlivsmassage och inkontinens. Fyra viktiga och riktigt bra avsnitt måste jag själv säga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *