mera tjat om klimakteriet

ibland känns det som att det är milslångt emellan mediakvinnor och… oss kvinnor. Jag kan reta upp mig på att krönikörer skriver hur trötta de är på att höra om underlivet, kvinnokroppen, klimakteriet osv. De utgår från sin värld som tydligen innefattar att media ”pratat” klart om klimakteriet. Jag tycker däremot att media pratat klart om bantning och dieter av alla dess slag. Men underlivet är inte färdigpratat förrän vi kvinnor får den hjälp, den behandling och möts av respekt när vi kommer med våra problem, svedor och krämpor till sjukvården. Men där är vi verkligen inte ännu.

Man kan säga att jag jobbar med kvinnor. Ja skriver böcker om kvinnohälsa, jag poddar om kvinnohälsa om hur vi ska må så bra som möjligt. Jag håller föreläsningar, workshops om bäckenbottenträning och underlivet och jag har yogaresor där bara kvinnor medverkar. Jag vet inte hur många hundratals kvinnor jag träffar varje år och en sak jag märkt. VI BEHÖVER PRATA MER OM UNDERLIVET. Ett tvprogram på SVT om klimakteriet, som var ett försök men som jag anser inte kom hela vägen fram och ett par böcker i ämnet klimakteriet är tydligen för mycket…

Nej det är inte för mycket.

LÄs här en debattartikel i SVD Det intressanta i den här artikeln är ju att debattören Hilde Löfqvist skriver att många med klimakterieproblem hade kunnat bli hjälpta om kvinnorna fått hjälp i tid. Hilde Löfqvist menar att många går och drar på problem för länge. Då blir ju min fråga: Varför drar vi på det för länge? Får vi inte den information vi behöver? Varför söker vi inte hjälp, i tid? Eller söker vi hjälp men får inte den hjälp vi vill ha? Återigen läser jag att kvinnor är rädda för syntetiska hormoner. Ja, det är inte konstigt. Vi är trötta på hormoner. Vi är trötta på ppiller och på andra hormonstörande tabletter. Vi vill må bra, inte sämre och vi vill inte ha några biverkningar. Börja ta den oron på allvar och minimera vår oro genom att ge oss det vi vill ha. Öppna kvinnokliniker med läkare/gynekologer som är bevandrade i den biodentiska hormonvärlden. Finns det inte ett uttryck: Kunden har alltid rätt. Dags att ni börjar lyssna på kunden.

I Svts serie om Klimakteriet får varken jag eller tittaren/läsaren veta skillnaden på syntetiskt hormon och bioidentiskt hormon. Eller vad det gör med mig. Programledaren säger också att det finns inga studier i Sverige på just bioidentiska hormoner. Nej, i Sverige finns det kanske inga studier och bara DET är ju intressant. Varför finns det inga studier på bioidentiska hormoner i Sverige, när det är vad många svenska kvinnor vill ha?! Bara det är ju märkligt och säger en del om den svenska kvinnosjukvården tänker jag. Men utomlands finns det studier, dags att börja rikta blicken utåt. Låt bäst vård vinna. Men om man behöver forskning, så borde det finnas empiriska studier hos de svenska läkare/gynekologer som skrivit ut biodentiska hormoner sedan lång tid tillbaka. Framförallt så finns kvinnorna som använt det ett tag och som mår bättre. De  är de som berättar för sina väninnor och så sprider det sig som en löpeld. För vi vill må bra. Vi startar grupper på nätet där vi tipsar om läkare som skriver ut biodentiska hormoner. Vi går på föreläsningar med namn som Marianne Ahrnström, Mia Lundin och Jenny Koos bland annat som pratar om kvinnokroppen och våra hormoner på ett sätt så att vi känner oss lyssnade på. Deras föreläsningar är  förövrigt alltid fullsatta, men mediakvinnorna tycker att vi pratar för mycket. Jaja, det finns en annan verklighet än media. Den sker i föreläsningssalar, i yogastudiorna, på alternativklinikerna och det sprids som en löpeld bland kvinnor i alla åldrar.

Så Sverige kanske dags att  börja titta på hur man gör i utlandet. Och lyssna på oss kvinnor som vill ha biodentiskt hormon, hör vår önskan. Jag tänker att vi fortsätter att tjata om klimakteriet tills vi får den vård vi behöver och vill ha.

In och lyssna på min podd KVINNOLIV där hittar du många intressant avsnitt och snart kommer serien om klimakteriet.

5 reaktioner på ”mera tjat om klimakteriet”

 1. Anne Lemmetty Åkerlöf

  Så rätt, så rätt Karin! Den här generationen borde varit bättre på det än min mammas generation. Jag vet att mamma undrade länge varför hon hade värmevallningar i typ 20-30 år…. Jag har värmevallningar och de verkar inte gå över – har haft dem i över 10 år. Idag vet jag ju att de hänger samman med min sköldkörtel och har inget med klimakteriet att göra. Det var ju samma för mamma. Men vi har båda endast fått Levaxin för besvären med underfunktion i sköldkörteln. Mamma dog med en del symtom på underfunktion och Levaxinbruk. Jag har reducerat Levaxinet till häften och ska försöka ta bort det helt innan jag är klar med avgiftning genom hårmineralanalys. Allt detta har man fått ta reda på själv utan hjälp av den vanliga sjukvården. Man får verkligen vara frisk för att kunna vara sjuk!

 2. Men hallå! Är det inte dags för dig att ”få” (eller snarare ta) ett TV-program som tar kvinnors hälsa på allvar?! Som förklarar skillnaden på onaturligt och bioidentiskt. Som speglar förr mot nu och som visar hur sjukt svårt det kan vara att få rätt vård.

  Min syster har nu gått på bioidentiskt hormon i ett år (tror jag) och har gått ner åtta kilo utan ansträngning. Det har hela tiden varit Levaxin som inte fungerade för henne, som har gjort att hennes vikt gått upp och upp, som gjort hennes muskler så stela att hon inte ens kunde vrida på ryggen, som fyllt hennes kropp med vätska etc etc. Och detta har pågått i ca 20 år… utan att hon har fått någon hjälp för sina besvär.
  När en inte själv ser sammanhangen och inte får stöd av sin ”behandlande” doktor, spelar det ingen roll hur många alternativa vägar en försöker gå, då grundproblemet hela tiden sätter stopp för läkandet.

  Kom igen, Karin, bli vår nya bästa TV-profil! Och ta med dig Marianne och de andra på resan.

 3. Monica wärn

  Hej, jag är 63 år och har varit i klimakteriet sedan jag var 47.Jag har inte de intensiva svettningar längre, men har svaga slemhinnor i sidan. Jag har tagit Vagifem i ca 10 år och efter föreläsning med Marianne Ahlström beställde jag bioedentisk progesteron från USA. Jag märkte inte någon större effekt. Jag känner att se lusten har minskat och skulle vilja bli hjälpt. Jag bor i Göteborg och har varit hos 2 olika gynekologer för att få göra ett hormon test men blev MYCKET illa bemött då de svarade att jag inte behövde göra ett sådant test!! Nu undrar jag vem kan jag kontakta för att göra testet här i Sverige.
  Monica

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *