gerilla girls lets kick ass

LÄS DEN HÄR ARTIKELN.
Fy fan.
Varför tas inte kvinnors problem på allvar? Direkt.
Varför anses kvinnor som kommer med sitt dåligmående till läkaren som hypokondriker?
Och precis som #metoo rörelsen när vi kvinnor går ihop och samlar ihop våra historier. När vi backar varandra och när vi vittnar om sjukvårdens nonchalans mot våra symptom. Ja, det är alltid först då som det kan bli förändring. Därför ska vi prata mer om saker som är jobbiga. Som skaver. Som gör ont. Vid ska samla ihop våra gemensamma erfarenheter och vi ska säga ifrån. Nu räcker det.
Ta oss på allvar.
Ta våra problem på allvar.
När jag var i 20 års åldern satte jag in en kopparspiral. Jag hade den bara några år för jag kände att det inte var bra. Jag fick den ena underlivsinfektionen efter den andra. Jag kunde inte bada i en bassäng utan att få problem. Så jag tog ut den. Tydligen är den erfarenheten vanlig har jag alltså över trettio år senare fått reda på.
I mina senare tonår åt jag p-piller och mådde så dåligt. Hann testa flera olika märken, men inget var bra. Biverkningarna fortsatte. Aldrig att man istället pratade om killars ansvar. Om att använda kondom, att det var mer biverkningsfritt. Jag upplevde att jag inte togs på allvar fast jag gick upp tio kilo. Fast mitt humör svängde som bara den. Att jag var låg och deprimerad. Och jag fick finnar i ansiktet och på ryggen. Jag som knappt hade en finne när tonårsruschen var som värst. Jag slutade med p-piller efter nåt år. Stod inte ut med biverkningarna. I efterhand har jag läst hur vanliga de här bviverkningarna är. Att få biverkningar av p-piller är SÅ vanligt.

Min rädsla för kemiska substanser har fortsatt.
Idag vet jag att jag får biverkningar av skolmedicinen. Det är som om min kropp inte klarar läkemedel.
Numera läser jag alltid biverkningslistan om jag ordineras medicin.
Det tycker jag att du också alltid ska göra.
Att flera kvinnor gått ihop sig gällande sina biverkningar på grund av kopparspiralen är toppen.
Det ger uppenbart gehör.
Nu är det dags för p-pillerupproret.
Levaxinupproret.
Östrogenupproret.
antihormonupproret osv
För vad gör medicin med oss?
Vad gäller preventivmedel är det inte dags att det här med att skydda sig blir jämlikt?
Och rättvist?

För fyra dagar sedan skrev vårdfokus det här

En sluten facebookgrupp med 3000 medlemmar fick alltså äntligen Läkemedelsverket att se sambanden. Och det blev uppenbart att de måste ta alla samlade biverkningar på allvar.
Så hjälp mig och mina läsare. Tipsa mig gärna om andra facebookgrupper. Fatta vilken styrka det är när vi går ihop oss.
Åh, Åh tjejer vi måste höja våra röster för att höras och för att få en bättre sjukvård. För en jämlikare och ofarligare sjukvård för oss kvinnor.
Vi måste gå ihop oss.

Puss och kamp TILLSAMMANS.

Zarah Öbergs skrev det här för ett par år sedan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *