kämpa för vårt bästa

omstart

Första upplagan av min bok OMSTART FÖR EN STARKARE, RENARE OCH FRISKARE KROPP köp här sålde slut på förlaget och ny upplaga trycks nu upp. Så himla kul, särskilt när man först trodde att ämnet (lymfsystemet) var så smalt och kanske för smalt för att göra en bok om. Men oj så tacksam jag är över att förlaget vågade satsa. För att ha ett bra och fungerande lymfsystem är inte bara viktigt för oss som drabbats av cancer. Utan ALLA mår bra, bättre av ett lymfsystem som fungerar. Våra inre sopgubbar som städar upp all skit som kroppen hela tiden utsätts för och så våra inre krigare som behöver bli påhejade och hjälpta att orka göra sitt jobb. Nämligen bryta ner den här skiten (cancerceller, infektioner etc)

För att ha ett bra lymfsystem är viktigt för alla och jag skulle önska att det gavs större uppmärksamhet. Att det forskades på detta system. Och framförallt att man vågade titta på all form av vetenskap. Gamla huskurer(till skillnad från vad TV4s Dr Mikael tycker…), hur ayurveda, TCM osv förhåller sig till och behandlar ett trögt lymfsystem. Tänk vad häftigt det skulle vara om man vågade ta in vad patienterna själva känner hjälper. För det är så jag tänker. Varje människa är unik och har också olika förutsättningar. Och det är ju precis det som är viktigt att man vågar titta på det. För det är så jag tror man kan bryta ny mark. Det är så man kan hitta olika metoder som kan hjälpa. Skräddarsydda lösningar för var och en och inte stirra sig blind på en och samma rehabilitering. Det funkar inte så.

För nåt jag tröttnade på var den överlägsenhet jag möttes av flera på de olika av landstinget utvalda lymfrehabställen. En överlägsenhet som jag också vet att många med mig mötts av. Vi som kommer med våra svullna ben och armar får ofta höra: ”Det finns de som har det värre än du” (underförstått du ska vara tacksam). ”Att du svullnat i resten av kroppen beror på att din ålder, man måste acceptera att man åldras”(?).

Ja ni fattar, den här typen av svar och många därtill har jag under dessa år fått höra. Att jag är fåfäng. Att jag ska vara tacksam. Ibland blir jag så trött på eftervården och hur vi fd cancerpatienter behandlas.
Jag har rätt att vara fåfäng PUNKT! Och så inkompetent av läkare och vårdpersonal att ens yppa den typen av åsikter. Det säger dessutom mer om deras okunskap om lymfsystemet och DET gör mig rädd. Och det borde göra dig rädd. Skulle vara intressant att veta hur mycket tid som läggs på läkarlinjen vad gäller lymfsystemet och sen hur man så tvärsäkert kan uttala sig om nåt. Experterna är faktiskt vi som drabbats, vi som testat oss fram. Vi som kämpar. Ni borde lyssna på oss. Så tänker jag på all den här tiden jag var under cancerbehandling, men också efter. Inte en enda gång har jag fått frågan Vad behöver du? Då skulle jag svara. Jag behöver möjligheten att få välja min eftervård. Jag kanske på riktigt får mer hjälp av en zonterapeut som inte är landstingsansluten. Eller en lymfmassör och inte en lymfterapeut, den senare som det sägs är så viktigt att vi med lymfödem går till. Men vet ni, hittills har ingen lymfterapeut jag gått till lärt ut andning och vi vet till exempel att andningen är själva pumpen för lymfsystemet. Lika viktig som hjärtat är för blodcirkulationen. Är inte det märkligt?

Här kan du läsa om mig och boken på kurera

För lymfsystemet är så oerhört viktigt. I lymfsystemet bryts infektioner, olika former av attacker, cancerceller etc ner. I våra viktiga lymfstationer finns kroppens krigare Lymfocyterna som varje dag bryter ner olika attacker som vi utsätts för. DÄRFÖR är det viktigt att ha ett system som funkar. Som inte är trögt. Och vi som redan gjort en resa med cancerbehandlingar, vi som vet hur det är att gå igenom en sån. Vi vill ha den respekten och förståelsen. Vi vill inte ha tillbaka skiten. Vi vill ha ett system som bryter ner de här attackerna.

Men vem driver våra frågor? Som i slutändan blir allas frågor. Jo patientföreningarna.

Jag tänker att Omstart för en starkare, renare och friskare kropp det är en av mina viktigaste böcker och för mig var det viktigt att skriva den. Överhuvudtaget är det viktigt för mig att skriva för jag vill förmedla hopp. Att saker går att förändra. Jag får så många fina mejl och hejarop från läsare. Så himla himla glad för det. Mina lymfworkshops fulltecknad direkt. Kolla min hemsida för var och när nästa är: HÄR HITTAR DU MINA EVENTS/KURSER/FÖRELÄSNINGAR och WORKSHOPS Med tanke på allt jag skrivit tidigare så fick jag Igår ett mejl från föreningen för oss med lymfödem och lipödem i Stockholm och det gjorde mig väldigt glad.

Hej Karin!
Vilken fantastisk bok du har skrivit.
Vi är flera i Lymf S som nu läser/har läst den och vi lär och tar till oss mycket.
Skulle du kunna komma till oss och berätta om dina erfarenheter och lära hur vi tar till vara livet.
Hälsningar
Lymf S

Här hittar du LYMFS

Om jag har en agenda. Så är den följande och jag förstår att du som ännu inte drabbats av sjukdom eller svårigheter att det kan verka gnälligt och sjukvården är väl bra etc. Tyvärr inte tillräckligt. Jag skulle önska att vi fick välja vår eftervård. Vår vård. Att om jag tycker att en lymfmassör hjälper min problematik mer än den som sjukvården valt ut till mig. ge mig möjligheten att gå dit jag blir mest hjälpt. För i slutändan gör det mig gladare, friskare. Det komma att generera mindre sjukskrivningar. Och är det inte dit vill? Ge oss möjligheten till botbidrag.

1 reaktion på ”kämpa för vårt bästa”

  1. Heja heja Karin o alla vi andra som kämpar för att få välja vård! Landsting o socialstyrelse behöver öppna som tungrodda stengamla traditionalister o maktordning för människans bästa. Skolmedicin o alternativvård hand i hand!
    Ellenor Allanson viryayoga Rehabterapeut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *