BH-vett och tuttmassage

481985_10151162402991823_1024400318_n

Det här inlägget ska handla om bröst. Jag var en riktig tuttfia. När jag var ung använde man inte behå. Man använde sportbehå. Eller så gjorde man så här som mitt 22åriga jag ovan, knöt ihop tshirten så det blev en tuttkasse. Kommer inte riktigt ihåg när BHn kom in i mitt liv. När det blev viktigt, typ döasviktigt att ha en tajt, upplyftande behå och hur viktigt det var för oss med stora bröst att ha bygelbh. För annars kulle vi få hängbröst. Men det fanns en tid bortom det.

Har ni sett det här? Ta Ta Towel Jag skrev om denna innovativa uppfinning för ett par veckor sedan på Instagram. Egentligen helt genialisk för er som har två bröst. För BHn behöver utvecklas så att den faktiskt passar kvinnokroppen och vi behöver lära oss lite BH-vett. För jag tror faktiskt inte att behå är det bästa för kroppen. Jag vet hur jävla skitjobbigt det är med stora bröst och att man vill ha behå. Man tänker att man behöver behå för att slippa få ont i ryggen. Jag vet. Jag hade stora bröst en gång i tiden. Numera har jag ett bröst och det har ju förändrats och kan väl numera räknas som halvstort. Detta för dem som inte vet att jag 2012 drabbades av bröstcancer och fick ta bort mitt högra bröst. Nu är det inte meningen att jag ska babbla om just mina bröst. Utan kanske mer babbla om mina erfarenheter, mina tankegångar vad gäller bröst. Men vill bara poängtera att jag vet att man vill ha behå när brösten är stora. Jag vet också hur jag kunde klämma ihop mina bröst för att göra dem mindre i en för liten behå. Blä för att jag ens kom på tanken att förminska mig själv.

Så här kommer nu mina tankar om behåar. Helt enkelt lite BH-vett. Och så lite tuttmassage på det. Och som ni vet det finns alltid andra åsikter, synpunkter och även olika så kallad vetenskap om detta ämne. Det är också därför jag gång efter annan ber dig att känna efter vad som känns bäst för dig. Våga lita på dig själv.

BH-vett
Om behån sitter för hårt att det blir märken. Om det liksom väller över kanten är behån för liten. Och det kan handla om att banden, både upp till axeln men också runt bröstkorgen är för smala. Bästa typen är nog egentligen en vad ska man säga stadig sportbehå. Det ska alltså inte vara några märken på kroppen när du tar av dig BHn.
Bygel är också rätt omtvistat. Men enligt fengshui, kinesiska läkekonsten (egentligen var ju den bekväma Mao-kostymen en fantastisk uppfinning för kvinnor om man tänker brösthälsa) så drar metaller energi till sig. Då blir BHn som en ugn. Men vad är det du bakar därinne? Hur många gånger har du inte tagit av dig BHn och känt att brösten är varmare än resten av kroppen? Kanske till och med svettiga? Kläder ska vara lösa och lediga helt enkelt. Många får dessutom märken av sin bygel, att den sticker in i armhålan.

18 åriga Julians mamma drabbades av bröstcancer och fick ta bort båda sina bröst. Upplevelsen fick Julian att upptäcka en BH som förhoppningsvis i framtiden kan alarmera tumörer och cancer i tid.
Den är designad för kvinnor som på grund a sina gener ligger i riskzonen att utveckla bröstcancer. Tillsammans med tre vänner byggde han prototypen, som har sensorer som kartlägger ytan av brösten, samt mäter konsistens, färg och temperatur. Bh:n ihop med en app hjälper användaren att hålla koll på eventuella förändringar, och bh:n behöver bara användas en timme i veckan.

– När det är en tumör i bröstet finns det mer blod, mer värme, så det är förändringar i både temperatur och textur. Om appen ser ett fortsatt förändrat mönster kommer den att rekommendera att du går till doktorn, förklarar Julian för den mexikanska tidningen El Universal. LäsHÄR om BHn som kan upptäcka cancer

Materialen som behåar görs i alstrar också värme, så jag tänker att det finns väldans mycket att titta på som BH-tillverkare och jag hoppas verkligen de gör det. Eller så är det du som läser?! Utvecklar smarta och ofarliga bröstkassar som kan hålla upp våra bröst. Men, vill tillägga att det här med att man bär BH för att brösten inte ska bli hängiga är tydligen en myt. LÄS HÄR

Någon som läst den här boken?HÄR hittar du boken Dress to Kill: The Link between Breast cancer and Bras Det är en gammal bok, men eloge till alla som vågar ifrågasätta sånt som vi bara låter passera och som kanske är direkt ohälsosamt för oss kvinnor.

omstart

I min senaste bok OMSTART FÖR EN STARKARE, RENARE OCH FRISKARE KROPP Jag säger bara du måste köpa den. Den handlar om lymfsystemet och hur vidunderligt viktigt det är. Där skriver jag bland annat att du ska massera brösten och slänga behån. För tänk dig själv. Om några av de stora viktiga lymfstationerna är armhålorna, där har vi många lymfknutor. Bara området hals, nacke har 200 lymfknutor. Lymfan ska gå uppåt och tömma sig vid nyckelbenen. Lymfsystemet behöver flöda fritt i kroppen. Lymfsystemet är liksom din konstanta inre städhjälp som hjälper dig att hålla dig frisk. Om du har en för tajt behå som ger märken så känns det för mig rätt självklart att det stoppar upp lymfsystemet. Lymfan får svårt att ta sig up till hålen vid nyckelbenen där de tömmer sig ut i blodet.

_MG_1921

Just nu går jag i tankarna att slänga min behå. Att skita i att använda den. Lite som jag faktiskt struntar i att använda komressionsstrumpa till mitt lymfödem i armen. Fast vi här i Sverige uppmanas att använda kompression och också får det subventionerat av landstinget. (Jag använder kompression när jag flyger eller om jag märker att armen svullnat på grund av om jag till exempel mår dåligt psykiskt.) I somras struntade jag i att ha inlägget( som vi också får subventionerat av landstinget) i min bikini och det var så härligt att slippa ha den där tyngden när jag badade. Men det är inte enkelt. Jag har accepterat min kropp. Jag har accepterat att jag har bara ett bröst. Frågan är ju bara om omgivningen gjort det?

En dag är jag så cool att jag gör det, slänger behån, skiter i inlägget. Tills dess masserar, masserar jag mina bröst och ärret där bröstet en gång satt. Jag gör min egenvård och hjälper lymfsystemet att göra sitt jobb. Och jag skriver såna här inlägg för att få er läsare att också börja.

För när brudarna slängde och brände bHn på 60talet, så var det nog en av de mer smartare sakerna men varför slutade vi? Varför tillät vi oss bli så indoktrinerade att bröst ska skylas, tryckas ihop som en korsett typ. Ibland när mina tankar är som svartast tänker jag att kvinnokroppen är nån form av experiment, en kassako, en försökskanin bara titta på:läkemedelsindustrin (P-piller, östrogen och yadayada som kvinnor uppmanas att äta)
modeindustrin (med kläder som trycker ihop och som lurar oss att konsumera mer och mer), skönhetsindustrin(som kränger det ena hormonstörande medlet efter det andra) osv osv i all oändlighet och att vi kvinnor också på allvar tror på det. Vi tror på allt som går in under det som kallas vetenskap. Men vad är vetenskap. Vem är beställaren. Vad är intentionen för den här studien, den här vetenskapen. Så inihelskotta viktiga frågor att ställa sig. Varför säger vi inte helt enkelt stopp?

Har du förresten läst den här krönikan? HÄR Hur jag nu får den att hänga ihop med det här inlägget. Jag vet inte, vet du?

2 reaktioner på ”BH-vett och tuttmassage”

  1. Jag håller med om att stora bröst och bygel inte är en skön kombination, men att ha stora bröst fritt hängande och slängande är inte lätt det heller – det gör också ont. Att behöva springa eller hoppa är stört omöjligt utan support. Men jag har numera ofta sportbh, oavsett vad jag gör. Det funkar.

  2. Så viktigt inlägg, är 37 år och har sedan förra våren i princip bara comfort bra. Så skönt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *