salong feminist

IMG_0518

Tada, igår var jag en mycket trött, men också mycket glad 52 årig kvinna. Det är aldrig försent att utbilda sig. Så inihelskotta kul det är att lära sig nya saker. Ett nytt yrke. En dag har jag kanske den där salongen. Salongen för kvinnor. Salong feminist borde den heta, även om den för många skulle pyssla med nåt så ”fåfängt” som lymfmassage bland annat…
Men hur fåfängt är det att vilja få fart på ett system som finns i hela kroppen och där en stor del av vårt immunförsvar finns?
Hur fåfängt är det att bry sig om och värna om sin hälsa?
För om folk fattade hur viktigt lymfsystemet är för hälsan. Och om lymfsystemet ändå kunde uppgraderas i vården. För kolla nästa gång du går till vårdcentralen eller vart du nu går. Kolla hur mycket de kan om lymfsystemet.

Jag åter kommer ju alltid till det här, hur ojämlik vården är och hur trött och ledsen och uppgiven och ARG jag blir på det. Jag är trött på att bli behandlad som fåfäng för att jag vill veta hur man blir av med svullnad (vätska) i kroppen som kommit efter jag fick diagnosen lymfödem. Jag vill inte höra från en läkare på lymfrehabet att det är min ålder. Lite som att jag är just fåfäng. Lymfsystemet är ett system. Finns i hela kroppen och jag tycker det är pinsamt att man bara behandlar, om man ens får det som en möjlighet, bara problemområdet. Det vill säga i mitt fall bara min högerarm. För om lymfsystemet är just ett system. Tänk dig en trafikstoppning på E4an, inte tänker väl du att du din tutningar, eller att du går ur bilen och försöker putta bilen framför dig att det kommer att lösa kön? Nej, du måste hitta stoppet längre fram, längre bort för att trafiken ska kunna flöda. Så är det med lymfsystemet också. Lös stoppen och det blir flöde.

Igår blev jag alltså klar. Nu har jag gått grundkursen och fortsättningskursen i lymfmassage på Axelsons. Jag har också gått kurs i koppning och tejpning hos bästa Bebe Gransten på Lymfsalongen.
Tänk att ur ett trist tillstånd nämligen cancerns efterskalv, som en diagnos som lymfödem, ur det kan ett nytt intresse spira. Nämligen att vilja veta mer. Att inte nöja sig med det vården, läkare, sköterskor, lymfterapeuter säger. Att inte vara nöjd med det jag fått/får från landstinget för denna ”åkomma” är liksom min sporre.
Och vad trött jag är på dessa stoppklossar som sitter som bestämmande högst upp nånstans och bestämmer saker som gör att vi oftast kvinnor inte får den vård vi behöver.
För det är nån som tycker att lymfmassage för oss som har lymfödem, lipödem etc typ inte behövs. Att det räcker med kompression. Och varför driver inte ni som sitter i de här olika patientföreningarna frågorna mer högljutt? För lymfproblematik blir bättre med lymfmassage och sedan kan det bli ännu bättre med lite andra grejer också. Alltså längtar till min bok kommer. Jag delar med mig av alla mina tips. För jag tänker inte hålla tyst. Eller hålla igen.

omstart

Men i augusti kommer den Omstart för en starkare, renare och friskare kropp

8 reaktioner på ”salong feminist”

 1. Susann Svenzen

  Du är en sån härlig glädjespridare och har en fantastisk energi. Väntar med spänning på din bok?

 2. Agneta Smith

  Bra Karin och hurra för dig! Du behövs! Lymfsystemet behöver dig som taleskvinna. Köper din bok så fort den kommer ut. Kram

 3. Susanne Danielsson

  Tack för att du skrev och till er som kan läsa boken! Vi går på samma stigar och hittar samma glädje… Storkram!

 4. Jag var med på ”avslutningsmassage” på Axelssons i fredags och behandlades av en av dina kurskamrater. Det är ju helt underbart att få den här massagen, jag håller helt med dig i vad du skriver!
  Tyvärr kostar det ju en hel del, så det blir plånboken som bestämmer hur ofta det blir. Även jag fick bc 2012, och ska väl bli friskförklarad nu i juni, men kroppen minns, och reagerar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *