jag började inte yoga pga ett brustet hjärta

Paolo om yoga KOLLA HÄR

När jag såg den här filmen med Paolo tänkte jag. Hm, gå inte igång nu. Alla får ha sin åsikt. Han menar inget illa. Dra inte igång nu Karin. Men så kände jag hur trött jag blev av att höra någon sitta och berätta vilken anledning tjejer har för att börja yoga. Samtidigt som han höjer sin yoga att hans yoga är disciplinerad och bygger på fokus. Att hans yoga minsann inte är Buddhastatyer etc, lite som att hans yoga är mer rätt. Mer på riktigt.
Så blev jag irriterad.
Den där irritationen skaver.
Jag har yogat i snart 20 år. Jag har också jobbat på flera yogastudios. Jag har träffat så många dedikerade yogisar. Men jag har aldrig träffat Paolo i något yogasammanhang. Med det vill jag ha sagt, att jag inte tror att han sett det jag sett.
Nämligen yogastudios där tjejer yogar fokuserat och disciplinerat sex dagar i veckan.
Yogastudios utan Buddhastatyer. Många yogastudios jag varit/är på har ofta en staty av typ Ganesha. Men inte Buddha.
och om de har Buddha, ja då får de väl ha det…
Rökelser,ja. En del.
Jag gillar Paolo. Men jag är så trött på killar som liksom ska förklara grejen varför jag som tjej yogar. Så…
Jag började inte yoga för att jag har, eller haft ett brustet hjärta.
Under de 20 år som jag yogat har hjärtat brustit några gånger. Men herregud så mycket fokus och så mycket disciplin som mitt förhållande till yoga handlar om.
Om att yoga i ur och skur. I alla lägen.
Jag började inte heller yoga för att jag tycker det är mysigt. Jo, det är mysigt att yoga. Men det är disciplinen. Det är fokuset som är hela grejen för mig.
I min yogastudio, som jag hade i nio år fanns aldrig någon BUddhastaty.
Just nu är Paolo i hetluften och jag tänker inte uttala mig om hans instagrambild. Men sluta bunta ihop tjejer och sätta nån sorts värdering på vår yoga. Som yogalärare har jag träffat killar som börjat yoga av brustet hjärta och för att de tycker det är mysigt med gemenskapen. Men det betyder inte att de inte kan vara disciplinerade eller fokuserade, eller att det är det som gör att de yogar. Detsamma gäller ju så klart också kvinnor. Så Paolo, ett tips uttala dig om dig själv och din yoga. Men dra inte inte brudarna.
För jag yogar för fokuset. För disciplinen. För lugnet. För att stilla mina tankar. För att bli stark. För att få en smidig och stark ryggrad. För att klara livet. Jag tror jag yogar av precis samma anledning som du yogar, fast jag är tjej. Eller förresten tant är jag ju. Men om jag yogade för myset, för Buddhastatyn, för att läka ett brustet hjärta, så är det också okej. Men en sak som jag lärt mig under alla de här åren. Det är att själva yogan kan se olika och annorlunda ut, eftersom livet utsätter oss för saker. På 20 år har saker och ting hänt i mitt liv. Livet har utsatt mig för saker, precis som det gör med de flesta människor. Och de dagar jag inte kunde yoga fysiskt, alltså rent kroppsligt för att det gjorde så jävla ont i kroppen på grund av alla cellgifter. Vad fanns kvar?
Jo, fokuset och disciplinen.
Jag kunde ligga i sängen och yogandas och jag kunde koppla på mula bandha (knipet).

_MG_9720yoga

_MG_0998yoga

_MG_0957

_MG_1124yoga

4 reaktioner på ”jag började inte yoga pga ett brustet hjärta”

  1. Maria Torshall

    Bra! Så himla tröttsamt med mansplaining… Yoga på, Paolo, gör din grej – men ha respekt för andra som gör sin. Lär dig stava till Ö-D-M-J-U-K-H-E-T.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *