nyfiken på mig själv

9789113073545_200x_ett-stressfritt-liv_haftad

det tog lång tid för mig att förstå mig själv. Och än har jag väl inte gjort det helt. det kommer hela tiden nya situationer, nya utmaningar.
Men kanske var det också för att jag la så mycket energi på att förstå andra och hur de tänkte och tyckte.
Men sen började jag bli nyfiken på mig själv. Jag började gå på skattjakt i mitt inre.
Jag har verkligen inte hittat hela vägen hem till mig själv, men jag har gjort den hemvändande inre resan. Jag har fattat att man inte kan fly från sig själv, eller jag har slutat fly.
Nu försöker jag jag förstå. Acceptera.
Stanna upp. Våga se.
Det är inte alltid kul att se sin egen baksida. Det där man försökte dölja. Det man inte förstod. Det där man trodde att ingen skulle gilla, eftersom man själv gjorde allt man kunde för att dölja det.
Jag har okejat det där.
En människa är en människa, det vill säga vi har vår fel och våra brister. Men de flesta försöker vara schyssta, göra bra saker. Vilja bra helt enkelt.
Jag är inte heller satt på denna jord för att vara till lags.
Men en sak jag vet Stress har aldrig gjort mig till en bättre människa. Aldrig gjort att jag tagit de bästa besluten, men det fanns en tid när jag gick igång på mig själv när jag levde i stress. Jag kände mig viktig. Som en person man räknade med. En som kan hålla många bollar i luften och samtidigt le med munnen. Jag trodde det var så man skulle vara. Alla andra framgångsrika verkade ju vara så. Jag tittade och härmade.
Men idag vet jag.
Stress är min stora utmaning. Min varjedaguppgift. Stress är som ett knark som gör att hålen i mig själv skyms. Men även om de inte syns, så finns de. Jag känner dem. Ett stressfritt liv är något jag måste välja varje dag. För att jag har så lätt att gå i spinn. Så lätt att trilla dig och känna mig viktig. Men det har aldrig betytt att jag mått bra. För idag vet jag att jag mår bättre om mitt liv inte är stressigt. Jag tar bättre beslut. Jag blir bättre och jag mår bättre. Att veta vad som får mig att må bra, att ta hand om mig och vattna mig själv som om jag vore den där vackra blomman. I min egen trädgård. Varje dag.
Liksom stärka mig själv. För att jag ska kunna klara de där utmaningarna som livet för med sig. Livet är inte bara att välja glädje. Det går inte. För livet pockar på med sina sorger och katastrofer. Jag tror det handlar om att vara så pass ”stark” och ”stadig” att man klarar de där stormarna. och stress utarmar även den starkaste krigaren. Och att kunna hitta glädje också i de svåraste stunder.
Eller vad tror du?

I oktober-november kommer min nästa bok Et stressfritt liv ut på Norstedts. Längtar.

P.s om du vill yoga med mig, träffa mig, gå på knipworkshop, åka på yogaretreat med mig, kolla min hemsida och fliken Kurser och events som du hittar HÄR Jag hoppas vi ses. d.s

4 reaktioner på ”nyfiken på mig själv”

 1. Ann-Sofi Cederörn

  Tack för den värdefullaste påminnelsen! Ta hand om mig själv och skapa ett gynnsamt inre. För att sedan skapa en gynnsam miljö runt omkring, i omgivningen, bland mina medmänniskor. Det utmanar, varje litet ställningstagande, varje litet val, hela tiden.
  Att jag kan ta det lugnt, en sak åt gången: Våga känna efter innan jag agerar, är jag är i synk med nästa Görande/åtagande? Det kan utmana omgivningens fartfyllda, intensiva, icke Inkännande förhållningssätt. Att jag är lat, långsam ovillig.
  Det får va så. Jag är med det och tar hem mig för att Se vad som är gynnsamt för mig, på nytt.
  KärLek <3

 2. Gröna Lyktan

  Hej allesammans,

  Body, mind and soul. ( översatt i handling: träna, aktivera intellekt och uppleva något genom känsla)

  Försöker hålla igång dessa tre saker på olika sätt som är kul för just mig och det funkar rätt bra mot stress.

  Tillskott har jag haft positiva erfarenheter när det gäller småkrämpor och lite hängighet.

  Min senaste positva erfarenhet av det är att Omega 3 + magnesium behandling antagligen gjort mig lite yngre när det gäller smidighet i joggingsteget.

  Jag gillar den där liknelsen vid en en blomma i en trädgård.

  Den passar ju väldigt bra nu på sommaren… Flower Power!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *