våra bröst faller som käglor

bild334

Den här bilden är från november 2012. Jag har genomgått cellgiftsbehandlingen, sex omgångar. Jag har precis opererat bort mitt högra bröst. Jag skulle få vila några veckor innan strålbehandlingen. Man strålades varje dag (inte på helgen) i fem veckor. Men jag fick en strålande jul, vilket betydde att jag vissa dagar fick strålas två gånger om dagen eftersom sjukhus har julledigt… Jag hade precis börjat med herceptin, som jag skulle ta 17 gånger och som det senare visade sig att jag fick hjärtsvikt av. Mitt hjärtas kapacitet var nere på 30 procent. Varje dag tänker jag på det jag och många med mig genomgått. Varje dag, någon gång under dagen tänker jag på alla de kvinnor jag mött när jag behandlats. Unga och äldre. Vi har mötts på sjukhuset. Jag tänker på kvinnorna. Jag tänker på hur de mår. Om de lever. Jag tänker på sånt vi berättade för varandra och jag tänker på hur vi försökte hjälpa varandra och uppmuntra varandra i den där rädslan vi alla bär på när man fått en cancerdiagnos. En rädsla som aldrig försvinner, men som avtar gradvis. För att lusten att leva blir starkare. Lusten.

Jag skulle ta paus, men jag har känt mig arg, ledsen och besviken. Läser olika artiklar om cancer. Om nedläggningarna. Om att Sabbatsberg lägger ner sin bröstcancervård. Att Håkan Brorson som är den ende i Sverige som fettsuger lymfödemarmar att hans verksamhet hotas av neddragning LÄS HÄR.

Varför?

Jag blir så ledsen. Jag är så besviken på media. Jag är så besviken på varenda en som låter sig köpas av Cancerfonden. Varför, varför är det ingen som ifrågasätter denna fond?

För är det som Börje Peratt skriver: ”Cancerfonden har satt upp mål som man långt ifrån har klarat av. Istället för att minska cancer har antalet cancerfall ökat. Istället för att bota har fler dött och sjukvården kommer ofta till lägen där man helt enkelt ger upp.”

Är det så?

Nästan varje gång jag lägger upp nåt kritiskt gentemot Cancerfonden, så får jag ett mejl från någon som skriver Ni som får bröstcancer ni får mycket mer uppmärksamhet och hjälp.
Det stämmer kanske att vi får mer uppmärksamhet. Men får vi verkligen mer hjälp? och blir det inte konstigt om ”kampen” blir mellan oss som får cancer?
Det stämmer kanske att vi får mer uppmärksamhet. Men varför får vi det?
Jo, för att det säljer.
Så krasst är det.
Det säljer att vi visar vår ärrade kroppar. Kroppar där brösten är borttagna.
Vi statuerar exempel på något, på ett tillstånd där ingen vill hamna men som gör att så många skänker pengar till just Cancerfonden. För vi tror att då kommer pengarna till sin rätt. Där forskas det på ett motgift.
Våra historier, våra tårar och statistiken, att så många dör. Barn som förlorar sina mammor. Partners som förlorar sina partners. För det är så jävla många som dör av den här sjukdomen, eller är det sviterna av behandlingarna vi dör av? För att medicineringen är så stark, att våra hjärtan inte klarar av att pumpa längre. Att sjukdomen kommer tillbaka och att den kommer så starkt. Men varför kommer den tillbaka? Fast vi gjort alla behandlingar och kanske till och med fortsatt äta de här antihormonerna som vi ska äta i fem till tio år.
och fast vi skänker miljoners miljoner till Cancerfonden som säger Tillsammans mot cancer och Nej till cancer.

Var är forskningen på vilka kvinnor som verkligen behöver äta de här antihormonerna, som ger så tråkiga biverkningar som ökad risk för blodpropp och artros, men också för utebliven sexlust. Sexlust är ju inte bara det här härliga att man faktiskt vill fortsätta att knulla fast man är enbröstad, eller genomgått en cancerbehandling. Att förlora sexlusten är också att förlora en stor del av sig själv, nämligen lusten till livet. För det är vad som händer. Och om ni fortsätter att läsa det jag skriver här och alla länkar jag länkar till, så kommer ni att fatta det jag nu skriver. Sexlust ger endorfiner. Ger lyckokänslor. Skapar en massa härliga känslor i kroppen. Vi vet också att orgasmer gör oss mer starka mot sjukdomar. För länge sedan läste jag de här raderna: En orgasm om dagen, håller doktorn borta.

Kanske borde man forska på något som INTE tar bort sexkänslor och lust? För tänk om det här antihormonet som vi bröstcancerkvinnor som fått hormonell cancer uppmanas äta och som sägs rädda våra liv, i förlängningen kanske inte var så lyckat? Jag säger inte att det är så, men jag skulle önska att någon tittade på det. forskade på det. ifrågasatte det. För det är genom ifrågasättande som man kommer någonstans med forskning.

Rosa bandet galan, som drar in så mycket pengar. Vart går pengarna?

Cancer säljer.
Rädslan för cancer säljer. Så fruktansvärt obehagligt.

Snälla, snälla våga ifrågasätt.

För var är de granskande artiklarna? Varför anses de som ifrågasätter och väljer andra sätt att se på hur vi ska bekämpa cancer som galningar? Men LÄS DET HÄR

och http://www.thetanningguru.com/sv/d-vitamin/cancerfonden-misslyckas/

För vi måste börja titta på uppkomsten av cancer. Varför det ökar. Mediciner är viktigt att vi forskar på, men det här:

STresskänslor ökar risk för bröstcancer

Jag är ingen forskare. Men i min värld så låter det så konstigt. Om man vet att stresshormoner ökar risken för bröstcancer hos kvinnor. Ja, då kan ju inte uppmaningen av läkarna, som vi får höra när vi får vår diagnos fortsätta att vara ”Lev som vanligt”. För risken att vi bc-kvinnor fått cancer på grund av stress, ångest och oro är som forskningen visar så pass stor. Jag skriver inte det här för att lägga någon skuld på någon. Men något är fel. Något är riktigt fel. För vi vet ju att Sveriges kvinnor är stressade. Vi vet att vårt samhälle typ snart kollapsar för att vår framfart är fullständigt galen.
80talets glorifierande av att göra hundra saker samtidigt, om att ständigt ha en tidspress om att uppnå ouppnåeliga mål inget av det kan vara bra för oss.

Vi vet till exempel att kvinnors stressnivå ökar när hon är på väg hem från jobbet. Vi vet att den går ner först vid tio elva på kvällen. Vi vet att männens stressnivå sänks så fort de passerar tröskeln på hemmet. Nåt är fel. Nåt är på riktigt fel.

Och under tiden som vi fnular på det, så finns det krafter som tjänar storkovan på vår rädsla för att bli sjuka. Och vi låter dem.

Nu tror jag inte att man kan meditera bort cancer. Eller att det bara är stress som är uppkomsten till cancer. Men vi måste våga titta på varför vi får cancer. Och vi måste våga titta på varför vi inte dör av cancer utan av behandlingarna.

Stress är vår tids stora folksjukdom. och det är våra bröst som faller som käglor, i bästa fall. I värsta fall överlever vi inte.

32 reaktioner på ”våra bröst faller som käglor”

 1. bittanmallisBittan Swerin

  Du har helt rätt! hade jag bott i Sverige hade jag inte levt idag. jag fick tungrotscancer 2009. Min fd man fick det också. Min fästman fick samma 2010… VIRUS utlöser cancer. HPV virus. + stress och depression.
  Min fd. man bodde i Sverige och han strålades och fick kemoterapi tills han dog 2012… Kroppen orkade inte. Dessa hemska behandlingar tog inte cancern, men det tog hans liv.

  Jag och min fästman vi bor på Mallorca och opererades av samma läkare Dr Tomás Barbaran.. Ingen strålning, ingen kemo.
  Vi lever bra liv även om jag fick göra två operationer till. Lymforna på vänster sida av halsen och muskeln. Jag är lite sne, men det är det enda. Sista operationen gjordes 2012.
  Jag går på koll var tredje månad.

  Min läkare tror inte på strålning eller kemo. Det är bara ett sätt att uppehålla livet ett tag till. Men vilket liv.
  Från det att jag visade min husläkare en lite plita på tungan tog det en vecka innan jag var opererad.
  I sverige hade det kanske tagit 6 mån och då hade det varit för sent

 2. Hej Karin. Jag följer dig på din blogg, läser även mycket annat på nätet men brukar aldrig anstränga mig att kommentera men nu kan jag inte låta bli, vill bara tala om att du är en fantastisk kvinna, jag beundrar dig

 3. Hej Karin! Tack för ditt inlägg. Vill gärna ha kontakt, har du en e-mail där jag kan maila. Hade bc för 11 år se’n, har gjort mkt inom fältet för oss kvinnor men blivit motarbetad, förföljd, baktalad – tror inte det är sant i modern tid. Finns oerhörda maktcentra och ekonomiska egenintressen inom fältet som är rädda för både patienternas kompetens och klartext. Att vi kan göra det osynliga synligt. Dina ord är viktiga – önskar dig kraft, styrka och ett fint 2016?Carolina

  1. Hej Carolina, jag vill också gärna ha kontakt. Karin jag mailar gärna dig på samma adress.
   Jag brinner av en inre eld att verkligen väcka människor och samlas kring detta – inte bara försöka hitta alla starka livsöden efter en massa googlande på olika platser. Jag har funderat så mycket på detta och jag vill engagera mig medan jag har kraften och lusten och ett enormt jävlaranamma. Innan jag eller någon nära mig drabbas och man samtidigt står i maktlöshet och rädsla. Jag vill vara här nu! För alla stympade kvinnors rättvisa, för alla anhöriga, för alla barn som förgiftas till döds, jag vill dedikera mig mot all jävelskap och alla pengar som styr.
   För LIVET<3

 4. bittanmallisBittan Swerin

  Jag kanske skrev om fel sorts cancer, Gäller denna bloggen enbart bröstcancer, så ber jag om ursäkt.
  Bittan

  1. Nej, nej det var bra att du skrev. Den här bloggen handlar inte bara om cancer, och när den gör det. Så blir det kanske mer bröstcancer eftersom det är den cancerform jag känner till. Det var och är intressant att höra om dina erfarenheter på Mallorca. Varm kram Karin

 5. Som relativt nydiagnosticerad med cancer (lymfom), så blir jag så matt av att läsa sådant här. För det känns så logiskt på något vis. Men så långt ifrån vad sjukvården säger, uttalar, tror etc. Och skulle man försöka sig på att ”alternativ-behandla” sig själv, eller komplettera med sådant man tror är bra för ens egen kropp, så blir man idiotförklarad. Samtidigt som jag som ”vanlig patient” ju inte kan veta vad som är bäst egentligen, det har jag ju inte kunskap till. Mer än att jag vet att jag tycker sjukvården är otillräcklig. Att jag tycker det är motbjudande att sälja ”rosa bullar” fulla med cancerframkallande ämnen till förmån för rosa bandet och sådant. Hur ska man själv kunna avgöra i vems händer det egentligen är rätt att lägga sitt liv?

 6. Otroligt intressant att läsa om din Mallorcabehandling, Swerin. Jag som arbetar med äldre och har mött många cancerfall och bröstförlorade frågade min onkolog; men varför har de överlevande aldrig gått igenom kemo och strålning? Onksvar;”jamen därför att det är överlevarna du möter!” Det svaret lugnade inte mig.

 7. Anna-Lena Jäderberg- Geleff

  Beundransvärda är alla kvinnor som orkar och kämpar sig igenom operationer,cellgiftsbehandlingar och strålning ! Jag ville inte ! Jag valde den naturliga vägen, utbildar mig själv genom internet och litteratur. När jag fick mitt besked och informerade kirurgen att jag inte ville ta emot den behandling de erbjöd , sa han att han gav mig högst 2 år att leva ! jag förstår rädslan alla känner när en läkare säger så, men jag tror att det finns alternativa vägar att gå . att bibehålla livskvalite och livslust ! Jag läser om kvinnor som blir sjukare av medicinen de föreskrivs , om kvinnor som trots detta får återfall , om kvinnor som dör ! Och läkemedelsindustrin blir bara rikare ! Cancerfonden sponsrar och sponsras av läkemedelsindustrin. Vi blir riktiga mjölkkor ! Nej fram för forskning på de alternativa , naturliga metoderna som finns , men som ibland är svåra att hitta för allmänheten ! Jag krymper min tumör i bröstet undan för undan, mår bättre fysiskt än vad jag gjort på 30 år och njuter varje dag av familj och vänner. Det har inte gått riktigt 2 år ännu , men jag tvivlar inte på att jag kommer att finnas här i många år ännu och med bibehållen livskvalite !! kramar till er alla !

  1. bittanmallis

   Hej Anna-Lena. Jag tror på din inställning till strålning och cellgifter. Däremot tycker jag att man skall operera om det är möjligt. Skär bort så mycket som det går.
   Min läkare säger ”Lev så bra du kan, umgås med familj och vänner. Gör saker du tycker om, undvik situationer och människor som gör dig orolig eller ledsen.”
   Lätt att säga, men jag tror att den psykiska hälsan håller cancern i schack.
   Tyvärr är jag själv inne i en en djup downperiod och måste ta mig ur den.
   Smärtan blir mycket värre när jag är orolig och nere, så det blir ett ekorrhjul. Smärtan gör mig orolig och oron skapar smärta…
   Den 11/1 skall jag göra en magnetröntgen för att se om nerverna tagit ”fel vägar” Isf. öppnar dom och skär om.
   Jag har inte bröstcancer. Jag har tungrotscancer.

   1. Anna-Lena Jäderberg- Geleff

    Håller tummarna för dig den 11jan !! Jag blir kallad under januari ! kram

 8. Fick idag tips om din blogg av en väninna. Du skriver väldigt bra och med kreativa vinklingar som får mig att tänka till!
  Jag är mitt uppe i cellgiftsbehandling efter att ha fått bägge brösten bortopererade. Jag kommer framledes att följa din blogg!

 9. Beundrar din kraft, och vad du delar med dig av! Styrka och mod till er alla som drabbas ❤️

 10. Anna Jensson Hjelm

  Så viktigt att lyfta dessa frågor on stress och ffa socker som drivande till cancer. En sak jag vill lyfta är att vi kvinnor borde kräva ett salivtest för att se balansen mellan progesteron-östrogen. När balansen är bra kan vi inte få hormonrelaterad bröstcancer då den uppkommer som ett resultat av östrogenöverskott.. salivteste går att beställa från USA för 500 kronor men vi borde få detta som rutinkontroll istället för mammografi som inte alls är förebyggande.. 85% av all bröstcancer är hormonrelaterad!

 11. Gemene man är inte insatt i alternativ cancerbehandlingar för det är inget de ser, de som jobbar med det har antingen inga pengar att köra tv-reklam eller hålla galor med.

  Eller så blir de uteslutna ur läkarsamfund osv, för att de tänker utanför boxen. Så som vi gjorde INNAN den moderna sjukvården. Jag säger inte att sjukvården är kass idag, men stora delar skulle behöva uppdateras och fräschas upp med nya (urgamla) vinklingar.

  Varför säger min mammas onkolog att medicinsk cannabis eller att utesluta socker m. m. ur kosten INTE skulle hjälpa mot mammas cancer….? Jo för att hon inte får, för skulle hon då blir hon utslängd ur läkarkåren… Sen kanske hon inte är insatt i dessa ämnen heller, vad vet jag.

  Hur svårt kan det vara för läkare och andra inom sjukvården att fråga folk vad de äter och hur de sköter sig istället för att ge dem ett piller, strålning eller annat.

  När jag lägger ut artiklar om alternativ cancerbehandling på t ex min FB så finns det dem som engagerar sig kraftigt i att bevisa att jag har fel förde hittar ju sååååå många fler artiklar om det som de tror på, än det som jag tror på. Och en del blir t o m förbannade, man kan ju undra varför….

  Sköt om er i MASSOR alla fina tjejer och killar som råkat ut för cancer ??????

  1. Hej Ammis, kan jag lägga till dig på FB? Jag lägger själv ut det jag hittar och det är fint om vi är flera som kan följa varandra.

 12. Idag är det inte alls svårt att hitta bra alternativ för cancervård, fb har t.ex flera mkt bra grupper med kunniga medlemmar som gärna hjälper till med råd och vägledning vidare till kliniker, terapeuter, böcker mm. Jag är själv alt.med terapeut i Stockholm och skriver i dessa grupper i princip dagligen. Jag erbjuder också gratis kinesiologi behandling.

 13. Varför den kommer tillbaka? Enligt The Truth About Cancer (min sammanfattning av vad de intervjuade läkarna i filmen sa):

  Chemo only kills daughter cells and shrinks tumor initially, not cancer stem cells, and makes cancer stem cells more malignant when it comes back. Destroys the immune system, causes secondary cancers in the body and life long damage…

  Men det finns naturliga botemedel som fungerar, enligt filmen.

  Bra att du försöker hitta alternativa vägar och upplysa andra.

 14. Så himla intressant och bra det du skriver!!! Min mamma dig av äggstockscancer 52 år gammal. Hon ville stärka kroppen efter operationen och under cellgiftsbehandlingen genom att dricka Blutsaft och ta sprutor för att stärka immunförsvaret, men skolmedicinen förvägrade henne det! Jag fick snuggla in naturpreparat på sjukhuset… Hon var, liksom jag är nu, övertygad om att giftet som skall ta kål på cancern tar mer kål på kroppen och att riktig medicin kanske är den vi borde ta i förebyggande syfte i form av bra kost, nyttiga, viktiga ämnen och hälsofrämjande, stärkande aktiviteter. Att vi människor förblir sjuka är en miljardindustri och forskningen stöds av just den industrin. Läskigt!

  1. Hej! Jag skulle så gärna vilja engagera mig mer i detta men det tar tid att försöka hitta alla på nätet med alla otroliga historier både häpnadsväckande och fruktansvärda. Om jag ska kunna engagera mig helt och fullt behöver jag er alla med era historier! Kan jag få kontakt med er på något vis och sprida era ord i kampen? Jag finns på FB Ulrika Åslund och vill jättegärna ha mer kontakt <3

 15. Läskigt när man har en anhörig som tror på alternativa behandlingar, kostar en förmögenhet och det slutar med cancersvulster i hela kroppen. I mitt fall: Till slut dör den anhöriga pga svält, en plågsam död eftersom cancern gör det omöjligt att äta mer. Då hade patienten gått igenom de flesta alternativa behandlingar som fanns i Sverige ( akupunktur, homeopati. magnetterapi, fasta på hälsohem) samt i Tyskland (antroposofin) Iscador, i Danmark där man skulle utvecklas andligt och fajtas mot cancern…behandlingen inbegrep i stort sett alla alternativa metoder som fanns tillgänglig då. Patienten utblottad och dog i svåra smärtor. Enligt skolmedicinen hade en operation givit patienten 85% överlevnads chans. Detta var för över 25 år sedan, nu har överlevnaden ökat ytterligare vad gäller skolmedicinen och den cancerformen! Därmed inte sagt att inga människor kommer att dö av cancer i framtiden, men med rätt behandling kommer fler att få mer år att leva, istället för att dö i förtid pga uppskjuten verksam behandling.

 16. bittanmallis

  Operation är det enda jag tror på. Brachyterapi om det är en tumör i hjärnan eller en som inte går att ta bort. Min tungrotscancer har en prognos på 5. 6 mån. Efter fem år lever jag ett normalt liv. Tre operatiner dom första tre åren. Ingen kemo eller strålning.

  1. Tack för det här. LÄnkade till den på facebook alldeles nyss, skrev så här Biverkningsfri metod mot cancer. Ja, det lär väl inte bli möjligt att få här i Sverige, sa hon bittert. Varför tänker ni? Jo, det går väl inte att sälja några läkemedel på det här? Hoppas cancerfonden med alla sina miljoner kan lägga in lite forskninganslag. Mejla cancerfonden och be dem bekosta det här tänker jag…

   Hej cancerfonden, jag tycker det här verkar som en intressant och bra forskning. Jag skulle vilja att ni stödjer den. Mvh Karin Björkegren Jones

 17. bittanmallis

  Frågan är väl om cancerfosden stöder denna typ av forskning. Läkemedelsindusrin tycker nog inte detta är så kul. Ingen större profit på en varm spruta…

  1. Sjukvården däremot, borde vara väldigt intresserade av att kunna sänka sina kostnader, vilket tydligt framgår i artikeln också. Allt handlar ju inte om Cancerfonden när det gäller cancervård.

 18. Pingback: skratt | Karin björkegren jones

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *