HeartFriday

Fast jag sitter här i Indien, så översköljs jag av Black friday reklamen. Kanske för att den är så ful. Fruktansvärt ful. Den tar sån plats. Och så märkligt, visst har den funnits förut? Visst är det inte ett nytt påfund? Men varför känns den just nu extra allt? Handla handla. En del företag kan ge upp till 30 procents rabatt om man shoppar denna fredag läser jag… Om nu företagen har den möjligheten varför inte skänka upp till 30 procent till de som verkligen behöver?
Varför kan vi inte helt enkelt bara starta en HeartFriday? Ett stort bultande hjärta. Företagen skänker upp till 30 procent. Som en Rosabandetkampanj, fast för alla de som behöver hjälp?
Så kan man precis som Cancerfonden lista vilka som skänkt mest, så att de företagen kan känna sig lite speciella.

Här har min dotter som jobbar aktivt på alla sätt hon kan, vilket gör mitt mammahjärta så stolt. Jag är så stolt över min empatiska och politiskt aktiva humanistiska dotter. För herregud Ingen människa är illegal. Här har min dotter listat bra grupper, föreningar och organisationer som du och jag kan skänka lite pengar. Och när jag kommer hem från Indien ska jag engagera mig. För vad är det man säger, alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

* Ingen Människa Är Illegal – livsviktig organisation som står upp för de mest utsatta. Bli kontaktperson till en papperslös, skänk pengar, hyr/låna ut ditt hem eller delar av det eller fråga hur du kan bidra på andra sätt. Finns bland annat i Stockholm och Göteborg. Deras hemsida: Ingen människa är illegal

* Ensamkommandes Förbund – finns på flera orter i Sverige, bland annat i Malmö och Stockholm. Behövs allt från läxhjälp, språkundervisning (främst svenska och engelska), fotbollstränare, faddrar, månadsgivare och mycket mer. Bästa med EF är att allt är möjligt så länge en vill bidra och skapa feta verksamheter! Hemsida: Ensamkommandes förbund

* Röda Korsets Ungdomsförbund – finns i nästan hela Sverige! Du kan tex gå med i en kompisgrupp på ett asylboenden där ni gör roliga aktiviteter en gång i veckan eller gå med i barnverksamhet som finns på transitboenden, i utsatta områden och på jourhotell. Du kan stå med oss på Posthusplatsen vid Malmö C. Du kan sitta i jourhavande kompis som är en chattjour för barn och unga. Du kan servera frukost på skolor till barn som kanske inte får frukost hemma. Du kan bli spelledare för rollspelet På Flykt som sprider information och vad flykt är för något på skolor runt om i Sverige. Finns egentligen hur mycket som helst att göra – kolla in Rkuf

* Asylgruppen – finns i bland annat Malmö och Lund och motsvarar Ingen Människa Är Illegal. Arbetar för och med papperslösa där du kan bidra ekonomiskt, som kontaktperson, med spetskunskap osv. Asylgruppen i Malmös hemsida: asylgruppen i Malmö

* Kontrapunkt – har bedrivit övernattningsboende, serverat mat, tolkar, bidragit med juridisk rådgivning i månader men framförallt bidragit med värme, trygghet och stöd när myndigheter inte ställt. De behöver hjälp med allt från tvättning till juridisk rådgivning om asylprocessen. Hemsida: Kontrapunkt Malmö

* RFSL Newcomers – en mötesplats för HBTQ-flyktingar, -migranter och andra som är nya i Sverige. De har olika lokala grupper, här är Stockholms hemsida: Rfsl Newcomers

* Röda Korset – har massa olika verksamheter men vill framförallt tipsa om de som besöker migrationsverkets förvar – där du blir satt i väntan på deportation (och alla vet ju, du förvarar saker – inte människor. Alltså en superviktig verksamhet som finns på plats i en enorm utsatthet). Här hittar du mer info: Röda korset

* Refugees Welcome Sverige – de gör allt möjligt! Du kan hjälpa till med att stå i garderob, städa och sortera, dela ut mat, tolka, ge stöd, skänka pengar osv. Kolla in deras Facebook för mer info: Refugees welcome Sverige

* Ungdom Mot Rasism – arbetar framförallt med politisk påverkan och utbildning. Läs mer här: Ungdom mot rasism

* Tamam – skapar meningsfull fritid för barn och unga genom aktiviteter, läxhjälp, mötesplatser osv. Läs mer här: Tamam

* Rädda Barnens Ungdomsförbund – jättefin och fantastisk ungdomsorganisation för dig under 25 år. Arbetar framförallt utefter Barnkonventionen och du kan bidra på massa olika sätt. Kolla in Rädda barnens ungdomsförbund

* Föreningen HEM – arbetar för och med hemlösa EU-migranter. Hemsida: http://foreningenhem.se/

* Flyktinggruppernas Riksråd (FARR) – här kan du framförallt lära dig sjukt mycket, men du kan också bidra som medlem. Flyktinggruppernas Riksråd

* Nyanländas Röster – här kan du boka föreläsare för att lära mer men också bidra som medlem eller genom att handla i deras webshop. Nyanländas röster

* Asylstafetten – har gått från Malmö till Stockholm, från Malmö till Visby och Almedalsveckan och nu sist från Malmö till förvaret i Åstorp. Se till att gå med nästa år! Asylstafetten

* Sveriges Ensamkommandes Förening – skapades ur ”Prata med oss, inte om oss”. Genomför bland annat aktiviteter och skapar trygga rum för ensamkommande. Läs mer här: Sveriges ensamkommandes förening

Sen finns det så många lokala kämpar som du kan visa din solidaritet med – de uppdaterar också ofta om behov.

1 reaktion på ”HeartFriday”

  1. Margareta Fjelner

    Tack för sammanställningen! Jag ska kolla vidare och göra lite skillnad ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *