vem kontrollerar de som kontrollerar?

Visst är det bra med kontroller, men vem kontrollerar de som kontrollerar?
Läs här om läkemedelsverket 
Man kan ju börja undra vems ärende de går?
2013 gick livsmedelsverket ut och rekommenderar ett ökat intag av dvitamin

Det som nu läkemedelsverket vill gå ut och förbjuda är själva styrkan på innehållet av dvitamin. De anser den för hög, medan det finns vetenskap som säger att intaget behöver vara högre än det som man nu vill rekommendera, eller snarare göra till lag för att det ska vara verksamt och göra den effekt det behöver.

Vi får röka och dricka och äta skräpmat hur mycket vi vill. Men trots att inte en människa dog under 2008 av kosttillskott så tycker Läkemedelsverket att deras slutsats är den rätta. 

”Jämför det med dödsfall av alkohol, tobak, läkemedel,
allergiframkallande livsmedel, tex nötter eller vad som helst.
Kosttillskott verkar vara bland det säkraste som finns. Varifrån kommer
denna iver att ”skydda oss” från kosttillskott som kan förebygga eller
bota sjukdomar och tycks sakna risker?” skriver Torbjörn Sassersson på sin blogg. Ja, man kan verkligen undra, varifrån kommer denna iver?

Inga dödfall från kosttillskott men 783 000 dödsfall av läkemedel

Biverkningar är vanligt

En biverkning är en skadlig och oavsedd reaktion på ett läkemedel.
Biverkningar är ett stort hälsoproblem som förutom lidande också kan
orsaka död. Läkemedelsbiverkningar har rapporterats vara den fjärde
vanligaste dödsorsaken i USA [4]. Biverkningar tar stora
sjukvårdsresurser i anspråk, eftersom de är en relativt vanlig
bidragande orsak till sjukhusinläggningar. Fass

Hur stor är den siffran i Sverige?

Jag tänker att den här ivern som Läkemedelsverket har gällande kosttillskott och ja, jag tycker det är superviktigt att man kollar kosttillskott, så att de inte innehåller skit och tillsatser som är farliga. Men tänk om de faktiskt kunde syna läkemedelsbranschen.
Till exempel kan de börja syna antihormoner som skrivs ut till alla kvinnor som haft hormonell cancer. Det är bara ett tips från mig…
Det finns massor att kolla upp.
Åtta människor dör inom svensk sjukvård varje dag av misstag

Men vet ni, jag fortsätter att äta mina kosttillskott och fast solens skiner, ja, lite då och då, så äter jag dvitamin i tablettform. 

 

5 reaktioner på ”vem kontrollerar de som kontrollerar?”

  1. Det är helt sjukt och egentligen oacceptabelt hur Läkemedelsverket far fram. Vilka står egentligen bakom det hela? Det är inte utan att man börjar känna av vissa konspirationstankar. För som du säger, ingen har dött av kosttillskott ändå ska de misstänkliggöras när medicinerna går fria. Eller handlar det om att vi tror att vi måste ha alla dessa mediciner? Vem forskar egentligen på friskvård, vad som håller oss friska? Nu är mycket av medicinsk forskning kopplat till mediciner och olika läkemedelsbolag bekostar det. Vill läkemedelsproducenterna att vi ska vara friska. Egentligen. Suck! Väldigt viktigt inlägg Karin, tack!

  2. Bra skrivet om viktigt ämne…Borde inte friskvård uppmuntras…istället för följden = sjukvård?? Så trött på alla läkare som skriver ut recept (antagl på provision) ¨på en massa mediciner de själva knappt vet biverkningarna av, istället för att uppmuntra friskvård = homeopati, healing, alternativa terapier, yoga, motion osv….Nej, dags att vi börjar tänka efter och satsa på sådant som är sunt och naturligt för kroppen och som vi alla mår bra av =) NEJ till mer kemikalier som förgiftar =( JA till naturliga läkemedel som stöder kroppens självläkande funktioner =)

  3. Jag jobbar i den sjuka vården och ser detta varje dag. Vet du, man orkar inte…. så galet.
    När ska folk vakna? De proppar i sej piller o tror på mirakel. De egna ansvaret? Och biverkningar fr piller som statiner mm. De hjälper inte o ger farliga biverkningar. Dietistutbildningen är ett skämt.
    Verken, de ger värken…..

  4. Pingback: powerdagen och lite annat | Karin björkegren jones

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *