lär känna din fitta

Jag säger det ofta: Om tjejer fattade vilken skatt, vilken kraft de har mellan sina ben så skulle de lägga mer krut på sina knipövningar. Dessutom brukar jag säga att när tjejer väl hittat sin bäckenbottenmuskulatur så kommer deras nej vara starkare.

 En kompis skrev det här inlägget på sin facebook:

”Om detta måste vi tala: framfall! Pratade just med en vän som är på G in
i klimakteriet. 50% (!) av alla kvinnor får framfall. HALLÅ HUR KAN JAG
INTE VETA DET!!!! Många kvinnor söker inte hjälp utan försöker få saker
att funka ändå, typ kissar med fingrarna i slidan. Ändå är det en enkel
operation … så jäkla tröttsam är världen ibland. Så: OM DETTA MÅSTE
VI TALA!”

Och hon har rätt. Vi måste prata om vårt kön. Vi måste lära våra döttrar att upptäcka, undersöka och utforska sitt kön, för det finns en kraft där som är så stark. Och visst vill vi att våra döttrar ska bli starka och kunna säga stadiga NEJ.

Ända sedan jag fick barn för 23 år sedan har jag velat prata om vårt underliv. Velat skriva en bok om det. Jag har skrivit om det här på bloggen flera gånger. Det blev viktiga boken Knip för bättre hälsa  som kom ut för två år sedan på Semic. För under mitt arbete som yogalärare och främst som gravidyogalärare har jag förstått hur viktigt det är att lära tjejer att hitta de viktiga bäckenbottenmuskeln. Sedan boken kom ut i början av 2013 har jag hållit flera knipworkshops runt om i landet. Redan nu i helgen har jag nästa på Sans och balans i Viken i Skåne. Kom. Knip en plats…

Eller titta på min hemsida, i höst har jag också flera knipworkshops inbokade.
Men framförallt:  Jag har gjort 23 knipfilmer i samarbete med Tena, som är gratis och som du hittar här  Som jag är så stolt över.

Sprid det. För knipet är viktigt på så många sätt. Där, på den sidan hittar du flera ”prat” om varför knipövningar är viktiga. Du lär dig olika former av knip och att vissa tjejer behöver ligga, sitta, stå, vara uppochned. Ja, för vi är olika och vi behöver olika tips och råd för att kunna hitta vårt knip.
Du lär dig kisskunskap. Ja, för vi ger oss inte längre tid att kissa klart och bara det i sig kan ge just inkontinensproblem. Och att många väldigt vältränade tjejer har inkontinensproblem.
Allt för att vi inte pratar om något som är så viktigt.
Vi pratar om hur man bygger upp en snygg armmuskel eller får en större och bulligare rumpa, men bäckenbottenmuskulaturen som inte syns, som är svår att hitta, den pratar vi bara om när en tjej fött barn. När det är viktigt redan innan OCH under graviditeteten, eftersom gravida tjejer kan slippa foglossning under graviditeten om de håller igång med knipet.
Jag träffar fortfarande tjejer som tror att det är bara när man fött barn som man behöver göra knipövningar. Nej, alla tjejer borde lära sig det. ALLA. Det borde tillhöra allmänbildningen, men framförallt borde det läggas tid i skolan, på jympan för unga tjejer. Småtjejer borde få veta hur man lyfter och kopplar på knipet redan på sin första jympalektion. För ja, inkontinens gå ner i åldrarna. Tjejer som inte fött barn har inkontinensproblem och hur många tonårstjejer har inte ont i ryggen? Bara där kan många tjejer bli hjälpta och slippa dålig hållning och ryggproblem genom att lära sig hitta sin bäckenbottenmuskulatur.
För knipmuskulaturen, Pc-muskeln som den heter hänger ihop med magmuskulaturen. Så när du kopplar på ditt knip, ditt lyft, rotlåset som det heter i yogan, så kopplar du automatiskt på magmusklerna. Men det är viktigt att göra det i rätt ordning, det vill säga först hitta knipet eller lyftet och sen magmusklerna.
Och det fina i kråksången, det är att knipet kan du börja öva direkt efter att du fött, ty samma dag. För fem år sedan kom min dvd mammayoga. Där hittar du knipövningar som du kan göra från vecka 0-16 efter din förlossning.Yoga liv - Mammayoga

Att lära sig knipa är att också lära känna sitt kön. Att hitta musklerna och att faktiskt rikta uppmärksamhet till en otroligt viktig del av vår kropp. Vårt underliv. Vår snippa. Vår fitta. Vaginan. Ja, kärt barn har många namn. Men tydligen inget ansikte, för de flesta kvinnor vet inte ens hur deras underliv ser ut. Titta på dig själv i spegeln, lär känna ditt kön.

Och framförallt, du har ett hål. Det kan falla ut saker därifrån. Lär dig knipa, det vill säga lyfta ditt underliv och du får en massa andra härliga biverkningar förutom att det kan motverka inkontinens.

Med knipövningar slipper du och kan motverka:
Inkontinens
livmoderframfall
hemorrojder
bäckenbottenuppluckring/foglossning

Du får:
en tajtare slida
roligare sexliv
mindre ont i ryggen
en plattare mage
intensivare orgasmer
en stoltare hållning

du kommer snabbare tillbaka efter förlossning

och… en del tjejer kan knipa sig till orgasm.

Om knip, knip, knipBildresultat för bäckenbottenmuskler

3 reaktioner på ”lär känna din fitta”

  1. Vill slå ett slag även för de inre magmusklerna! P.g.a. förlamningsskada krysttömde blåsan under många år innan jag började tappa blåsan med kateter istället. Både bäckenbotten (som också har nedsatt funktion pga förlamningsskadan i sig) tog stryk och jag tror att även de inre magmusklerna blev svagare av detta. Ända sedan första graviditeten har jag haft en putmage (typ som en halvtidsgravidmage) som inte gått tillbaka och en magmuskeldelning på uppåt 3 fingrars bredd. Så kom den fantastiska appen Mammamage utvecklad av Katarina Woxnerud som fokuserar just på de inre magmusklerna. Började träna med den, följde instruktionerna och tog t.o.m. hjälp av sjukgymnast för att kolla att jag använde rätt muskler och fick höra att jag gjorde det. Men inget hände. Så efter senaste graviditeten fick jag efter några månader tillbaka problem med smärtor kring blygdbenet och även ont över SI-leden på ena sidan och gick då till en naprapat som är utbildad på mammamagar (av Katarina Woxnerud) och fick då veta det jag misstänkt hela tiden, nämligen att mina tvärgående magmuskler var helt utslagna och att jag trots kontroll av sjukgymnast o.s.v. ändå inte fått kontakt med rätt muskler. Så tröttsamt att kunskapen är så dålig inom vanliga vården så man måste söka privat (och betala dyrt) för att få rätt hjälp. Nu har jag tränat med väldigt lätta (svåra för mig) övningar i 3.5 veckor och känner redan en skillnad även om det ännu inte syns så mycket utifrån. Tränar i sidliggande på att andas in djupt och släppa ut magen för att sedan andas ut och låta magen sjunka ihop och följa med på slutet av utandningen genom att knipa med bäckenbotten och sedan dra ihop de inre magmusklerna nedanför naveln. Blygdbenssmärtan jag haft i månader är i princip borta nu och ryggen är också bättre. 🙂 Känns så skönt att det är på väg åt rätt håll!

    Så för de som har liknande problem som jag – gör inga situps, plankan eller liknande. Råden som ges av barnmorskor inom mödravården är ofta helt felaktig. Använd gärna appen mammamage som tränar både bäckenbotten och inre magmuskler men sök gärna hjälp av någon utbildad mammamagetränare för att komma igång på rätt sätt om du är det minsta osäker på om du hittat rätt muskler!

    1. Vad bra att du fått hjälp. Magmusklerna hänger ihop med Pc-muskeln. Det som är viktigt är att man alltid kopplar på knipet eller lyftet som jag helst vill kalla det före magmusklerna, annars kan tjejer få inkontinens av att man istället för att först göra det lilla lyftet så drar man in magen och pressar allt nedåt. Men alltså alltid lyftet/knipet först.

    2. Japp. Jag vet. 🙂 Så är övningarna uppbyggda i appen och även mina övningar jag fått av naprapaten. Har även hittat en jätteintressant hemsida av en sjukgymnast som heter Diane Lee där jag bl.a. kikat på presentationer om magmuskeldelning och hur man behöver se helheten i funktionen i bålen oavsett vilket problem man söker för, t.ex. visades en tjej som hade problem med inkontinens när hon gjorde boxjumps när hon tränade crossfit och det visade sig att hennes problem berodde på att hon hade för aktiv sned magmuskel vilket vred bröstkorgen snett, vilket i sin tur roterade bäckenet och gjorde att bäckenbotten fick svårare att kontrahera och organen i bäckenet liksom hamnade snett i förhållande till varandra. Så hon fick helt enkelt jobba på att släppa spänningen i den sneda magmuskeln för att komma åt problemet. Mycket spännande och ytterligare bevis för hur viktigt det är att se helheten och inte som i vårt sjukvårdssystem försöka behandla en sak åt gången och kanske missa själva orsaken till problemet. I dessa presentationer ges också just informationen att kvinnor med inkontiens ofta har ett stört aktiveringsmönster så att magmusklerna kopplar på före bäckenbotten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *