bästa bajset

En av de första frågorna man får från en ayurvedisk doktor är typ: ”Hur står det till med bajset”.
Det kan ju kännas lite konstigt att berätta för en vilt främmande människa, eller en människa man träffar för första gången. Men jag kan faktiskt undra varför den frågan inte ställs av västerländska läkare. Den borde rimligen vara väldigt intressant. En människa bajsar ungefär 50 kg bajs om året. Och upp till 80 procent av vårt immunförsvar hittas i tarmen, vilket man kan läsa i den viktiga boken Charmen med tarmen. 

Läs om den där siffran igen 80 procent av vårt immunförsvar hittas i tarmen. Nog sjuttsingen borde det vara en intressant fråga. Ett intressant ämne och inget som lite så där styvmoderligt ska behandlas eller inte pratas om. Nej fram för läkare som ställer frågor som:
Hur står det till med bajset? Hur är det med din sömn? Hur står det till med din sexuella lust? Viktiga saker som har stor påverkan på hur vi mår. frågor som man får om man går till en ayurvedisk läkare, men som en västerländsk läkare inte frågor. Jo, sömnen kan de fråga om.

Jag har haft ett bajsintresse sedan min första Indienresa. Och kanske sedan jag började med yoga. Vet inte, men kanske hänger det ihop. När jag sedan blev sjuk i cancer, har mitt intresse för tarmen varit nästan sjukligt intressant. För nog är det intressant. Numera tänker jag på min kropp som en motor (och ett tempel så klart) . Stoppar man i en motor skräp så hackar den, stannar eller går sönder. Om min kropp är min motor och framförallt tarmen, nog blir det tokigt om jag struntar att bry mig om den delen av mig. Bara för att den luktar, bara för att den inte är trevlig. Förstå mig rätt. Men allt hänger på nåt sätt ihop. Varför är bajs så laddat? När det uppenbart är så viktigt med att hela bajseriet mår bra?

I min bok Frisk och strålande hy på naturlig väg  som kom ut förra året, skrev jag om bästa bajset, om hur en idealisk avföring borde vara.

Tydligen är det bajstema hos Malou i veckan. Och tydligen är det tittarstorm. Tydligen har hon skojat om bajs och gjort en bajscoctail och det tog tydligen skruv. Jag säger bara heja bajset och heja Malou.

När majs blir bajs

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *