go vego

I staden Mapsa i Goa finns en av mina favoritrestauranger, Navtara. Det är en ”pure vegetarian restaurant”. Restaurangen är uppdelad på två våningar. Den översta våningen är lite tjusigare. Där äter man på porslinstallrikar och vid dukat bord. Dessutom har de AC. Där är priset något dyrare. Men jag gillar att äta på den understa våningen. Där ser man kockarna jobba i köket. Man äter på ståltallrikar och det är liksom mer liv och stoj där. Helt enkelt kuligare.
Varje gång jag är i Goa måste jag få till ett besök där. Maten kostar ingenting och man kan beställa typ hur mycket som helst. Riktigt äta sig igenom alla möjliga rätter från södra till norra Indien. Man kan bara peka på menyn och säga; en sån, en sån och så en sån. Alltid lika kul.
För tänk vad härligt det är med en restaurang där kött och fisk inte serveras och det finns hur många rätter som helst att välja mellan.

När man ätit klart kommer den här killen och samlar ihop disken i en sån här smart liten stålkorg. 

Jag tycker inte det är några svårigheter att inte äta kött. Ska jag vara ärlig får jag mer äckelkänslor när det kommer till kött. Tycker det är rätt äckligt att se köttet ligga i plastförpackningar i mataffären. Känns mest som ett paket ångest. När jag var barn fick jag följa med mina kusiner på kaninjakt.  Jag kan fortfarande känna känslan av hur de där varma öronen på kaninerna som jag fick bära, sakta svalnade av och blev kalla. Jag förstod då att det inte var min grej. Men jag var så liten och hur väljer man bort något som alla andra tycker är det normala? Det skulle ta flera år innan jag blev vegetarian. TYvärr hann jag med att vara pastavego, vilket inte är så bra.
 Jag har varit vego i omgångar i flera år. Men det har alltid varit bökigt.
För en vegetarian på restaurang fanns inte så många alternativ. Egentligen tycker jag inte att det finns nu heller i så där stor utsträckning.
Men det är något lättare och det är för att liksom omvärlden blivit mer okej med vegomat. Vi uppmanas att välja bort kött och att äta mer grönt. Mycket mera grönt.
Vad bra jag tycker det är.
Dessutom har äntligen bokförlagen fattat och nu kommer den ena vegokokboken efter den andra. Tjoho, vad kul det är.
Hoppas snart någon öppnar en tjusig vegorestaurang med dukat bord, bordservering och alacartemeny. Kanske man kan dricka vin och ta en aperitif innan maten.
Underlaget finns alldeles säkert.

Om du kanske överväger att bli vego, eller att ge dig själv och din familj köttfria dagar. Läs det här: Mina favoriter Läkare för framtiden kom med den här informationen för ett par dagar sedan köttkonsumtion kopplat till risk for brostcancer. 

Och du, glöm inte att rösta på Årets mappie och kanske vem du tycker ska bli vardagsmappie.Jag är så sjukt stolt att jag får vara med i samma andetag som alla de här balla, kloka och viktiga kvinnorna. Tack!!!  Här hittar du och scrolla ned för att rösta.

Ett julklappstips? Min dvd Yoga i lust och nöd för dig som vill komma i gång med yoga, men ta det lite försiktigt. Yoga är världens bästa verktyg när livet är motigt och svårt. Här finns andningsövningar, avslappning men också lite yogaträning. Det finns ett avsnitt för dig som blivit bröstcanceropererad och en intervju med mig om hur jag använde yogan när livet var stormigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *