gå med i naturskyddsföreningen

Vet inte om ni såg på nyheterna igår. Men kanske såg ni inslaget om vinet, och att det finns bekämpningsmedel och allergiframkallande ämnen som de inte skriver i innehållsförteckningen? Så här skrev Sanna Ehdin i sin blogg.
Så här skriver Aftonbladet idag.
Vilken tur att jag inte dricker vin, i alla fall inte särskilt ofta. Det här året har jag kanske druckit vin tre gånger. Men jag har precis som kvinnan i reportaget på nyheterna, ofta fått som en allergisk reaktion om jag druckit vin. Jag har till och med fått stora utslag i ansiktet om jag blandat rött och vitt vin.

Just nu känns det som att varje dag är fylld med information om hur förgiftad vår värld är. Det är lätt att man blir handlingsförlamad och känner, Vad spelar det för roll? Som den här kommentaren jag fick på ett inlägg:

”Så hur ska man göra för att undvika allt skit då? Då spelar det ju ingen
roll hur mkt ekologiskt man än köper när all jord och åkrar ändå
innehåller gift. Och dricksvattnet. Grönsaker, fisk, kött? Samma där. Vi
är dömda att förlora 🙁 Känns som att man lika gärna kan sluta
anstränga sig.”

 Jag vet, så kan man känna. Men man får tänka att man gör lite åt gången. Ett första steg kan vara att bli medlem i naturskyddsföreningen. De är fruktansvärt bra, de öppnar ögonen på oss. Det är så bra.

Men man får ju inte ge upp och efterlämna en soptipp till våra barn. Ofta drömmer jag mig bort och tänker att jag skulle blivit bonde. Jag skulle utbildat mig till något mer hållbart. Skulle vilja bli självförsörjande när det kommer till grönsaker.

Jag kan bli så arg på att det ekologiska
alternativet. Det som är hållbart i längden är så mycket dyrare än det
som inte är ekologiskt. Att det blir en inkomstfråga. Om en ekologisk
gurka kostar 49 kr jämfört med det sämre alternativet 9 kr. Vad tror ni
folk väljer?

Om man redan har ansträngd ekonomi. 
Hur skulle man kunna göra så att alla har möjlighet att köpa det bra alternativet? Vi behöver kanske inte mer rut och rot-avdrag. Det är kanske ett eko-avdrag som vi alla behöver, och då ska det verkligen inte vara inkomstbaserat. Något måste göras helt klart.
Nu ska jag ägna söndagen åt yoga. Dels min egen yoga, men också i eftermiddag då jag får ha yoga för min underbara lilla privatyogagrupp.

2 reaktioner på ”gå med i naturskyddsföreningen”

  1. Det är mycket att tänka på när det gäller eko-odling. Är inte så superinsatt själv men min pappa var bonde och när jag diskuterat det här med bekämpningsmedel och eko-alternativ med mamma sa hon att man också måste tänka på att om man inte använder bekämningsmedel så kan skörden angripas av sjukdom, som kan göra att det bildas toxiner som kan vara farliga för hälsan också. När det gäller miljön har jag läst en artikel om att man när man odlar utan bekämpningsmedel måste bearbeta åkrarna mycket mer vilket innebär fler vändor med traktorn, större dieselåtgång o.s.v. Så det krävs att man tar fram smarta lösningar både med tanke på hälsa och miljö.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *