vi måste bli mer medvetna

Är på landet, åkte ut i lördagsmorse med tidiga bussen. Det är så härligt här ute, många kom på besök. Det är vår i luften och vi ställde fram utemöblerna. Det ÄR vår tycker jag när man kan ställa ut utemöblerna.
Vi har ju lite tomt, lite odlingsbar tomt och ett litet växthus. Jag och Ray pratar om hur vi vill lära oss att odla saker. Drömmen skulle ju vara att bli självförsörjande.
Om jag skulle leva om mitt liv, men då med den vetskap och kunskap jag har idag om vår miljö, så skulle jag önska att jag hade lärt mig mer om sånt. Kanske blivit bonde.

I boken Anticancer skriver författaren mycket om den så kallade coctaileffekten. Jag vet hur många tänker när det kommer till att tänka efter vad allt innehåller. Att man tänker jag orkar inte, jag är för gammal att lära om nytt. Ja, alla olika bortförklaringar man kan ha. Men vi måste bli mer medvetna. Vi måste göra mer medvetna val där vi väljer den produkt som inte har en endaste miljögift i sig för att undvika coctaileffekten som uppstår när flera och olika miljögifter blandas. Se den här filmen och sprid den coctaileffekten. Det är Naturskyddsföreningen som gjort den. Här kan du läsa om hur du kan tänka och göra.
För det är så viktigt.
Så inihelskotta viktigt att vi börjar tänka efter.
Varje liten miljö(människo)farlig sak som du tar bort ur ditt dagliga liv är en vinst för vår värld. Och även om du tänker, jag är så gammal. Jag kan inte ändra om mina vanor, eller vad du nu tänker. Börja tänk, vi äger inte den här världen. Vi har lånat den. Vi är som den värsta hyresgästen. Det ska komma människor och djur efter oss. Jag fattar inte hur vi kan tillåta oss själva att bete oss som vi gör.
Och om du har svårt att tänka och känna för människor som du inte känner, tänk på dina barn, kommande barnbarn och barnbarnsbarn, eller dina vänners barn. Människor du tycker om, vill du att de ska leva i en framtida värld som vi förstört för att vi alldeles vulgärt roffar åt oss och trots att vi gjort och gör det, ändå inte är nöjda för vi vill bara ha mer och mer.
Jag börjar äcklas av det här konsumtionssamhället. Mitt habehov som ibland kommer över mig börjar stå mig upp i halsen. Jag vill göra rätt. Jag vill göra rätt för mig. Jag hoppas att fler börjar känna som jag, så att de schyssta företagen som också vill kämpa för miljön på RÄTT sätt får mer plats, blir något som vi stödjer och VÄLJER. Att vi börjar bojkotta skitprodukter och miljöfarliga produkter.

Kan vi inte göra det till en ”tävling”, kommentera här och berätta om något som vi valt bort eller tagit bort ur vårt vanliga sortiment.
Berätta om något nytt du valt eller hittat som är bra. För det är ofta alternativ vi behöver.
Så kan vi inte hjälpas åt och sporra varandra?
Är inte det en bra ide?

En sak man kan börja rensa ut det är all skit man har i badrumsskåpet. Läs innehållsförteckningarna, så mycket farliga produkter du smörjer in din hud med. Och om du inte förstår vad det står, välj bort. Man ska ju inte behöva vara kemist för att kunna läsa en innehållsförteckning, bara det är en varning om något.
Skönhetsindustrin är en stor bov. Kanske dags att den rika skönhetsindustrin betalar tillbaka lite för den skit som de lurat oss att använda.

Angående att lura. Nu hoppar jag från skönhetsindustrin till livsmedelsindustrin. Som den alldeles förträffliga boken ”Ett sötare blod” av Ann Fernholm som du kan Köp här. Här kan man läsa om att det gröna nyckelhålet som många väljer i matbutiken, för att de tänker att det är ett bra val. Nejdå, det är oftast ett sockerval. När jag läser den här boken blir jag bara mer och mer säker på Lita aldrig på en dietist. Läs den, läs den! jag är så tacksam för att jag har en mamma som är kemist. Vi hade aldrig lätta-produkter i vårt hem. Alltid rena produkter, inga halvfabrikat. Däremot när jag rannsakar mig själv, så halvåret innan jag fick min cancerdiagnos åt jag väääldigt mycket godis. Jag kommer att skriva om det mer, men inte nu. Men jag tror i alla fall att om man har ett enormt sockerbehov så kan de vara en väckarklocka. Socker ÄR inget bra. Det vet vi idag. Lite socker behöver vi, men det får vi i frukten vi äter.

Som nu till sommaren. Jag vet att hudcancern ökat, men ibland undrar hobbyexperten, som jag ibland kallar mig, om det verkligen är solens fel. Eller om det kanske är all skit som vi smörjer in vår hud med? Till exempel ska man ju inte använda solskyddsfaktor på barn under ett år. Varför tror ni man inte ska göra det? Jo, för att det är farliga ämnen i solskyddsfaktorn och barn är så känsliga. Man smörjer in sin hud för att undvika att bli bränd, men istället liksom solar man in miljögifter i kroppen? Jag vet inte. Jag har aldrig känt att solskyddsfaktor känns fräscht. Jo, möjligtvis när jag var 15 år och Hawaiian Tropic var så populärt. Jag säger skippa solskyddsfaktor, där hittar du mycket farliga ämnen för att du ska slippa bli bränd. Men TA DET LUGNT MED SOLANDET. Sola inte så hårt. Bli inte röd. Bli absolut inte röd. Man blir brun i skuggan. Jag vet, för jag har testat det. Bygg upp din färg försiktigt. Börja med tio minuter en kvart, och bygg upp sakta. För själva brunheten är ett skydd. I boken AntiCancer varnar författaren också för vad som finns i solskydden.

Jag är så glad att jag hittade ett bra alternativ till all skit som man kan smörja in sig med. Städade ut bland min hudvård för länge sedan. Här hittar du bra alternativ Svenska Moonsun. Efter fem års dagligt användande frågade de mig om jag ville bli deras taleskvinna. Jag blev så glad. Klart som fanken att jag ville bli det. Så lätt att bli taleskvinna för en hudvårdserie som man använder och som jag också tycker är SÅÅÅ bra. En hudvård som min hud älskar och som är snäll mot vår miljö. Jag blir gärna taleskvinna för sånt som är bra. Och jag gillar att stödja det vi producerar här hemma och som görs under bra villkor. Dessutom har de bra pris på sina behandlingar under april månad. Moonsuns aprilerbjudande och när du ändå är där, passa på att fråga Mia eller Jenny lite om ekologisk hudvård. De är så duktiga och kan en massa. Hälsa från mig!

 Tänk, den här bilden togs för precis ett år sedan, innan jag fick mitt cancerbesked. Huden tog mycket stryk under och av alla behandlingar. Men jag är så tacksam för att jag använt Moonsuns fina produkter som är ofarliga för vår kropp OCH miljö. Att jag ändå trots all medicinering kunde smörja mig med saker som är ofarliga för miljön.
För mig har det varit svårt att hitta en bra tandkräm, som smakar gott och är ofarlig. Snälla tipsa mig det. När jag var på Vidarkliniken hittade jag tandkräm på Weleda, som också är ett fint och miljötänkande märke. Jag älskar att borsta tänderna. Men den tandkrämen känns så där. Jag får inte den fräscha känslan. Nån som har nåt tips? Gärna lite mintig känsla.

13 reaktioner på ”vi måste bli mer medvetna”

 1. Å vad bra det där om solskyddsfaktor. Jag som bor i ett soligt land, där vi bombarderas ständigt med högsta solskyddsfaktorn även på bebisa…ja faktiskt!,har funderat väldans på det där med krämerna. Inte kan de vara bra.
  Bra skrivet!
  Hakar på med att fundera på sådant som jag tagit bort. Tex använder jag tvättnötter i stället för tvättmedel i tvättmaskinen. De är fantastiskt bra och jag tappar inte längre skinn på fingrarna. Det säger en hel del tycker jag. Kram

 2. Vilket klokt inlägg! Jag kan nästan få panik över all skit vi ofrivilligt får i oss via mat och produkter. Jag har för länge sedan bytt ut all min hudvård till ekologisk men min man har tyckt att det var tramsigt och onödigt.
  I veckan var han dock aningen blek om nosen efter att ha läst någon artikel i ämnet. Igår var vi och köpte ny deo, schampo, tvål och tandkräm till honom. Han valde någon från Urtekram med mintsmak och sa efteråt att den var klart godkänd. (Han kräks av min salttandkräm från Weleda.)

 3. Blir glad och inspirerad av det här inlägget, det är viktigt.

  Har bytt ut hela badrumsskåp mot giftfria produkter som inte är djurtestade (tycker ecoliving.se är en bra sida) samt köper bara ekologisk (vegansk) mat. Slutade tvätta håret för över tre år sedan, sköljer det bara med vatten någon gång i veckan och baddar ibland (1-2 ggr i månaden) in topparna med balsam (från Faith in Nature). Har nu dessutom slutat att notoriskt duscha varje dag, och duschar bara när jag har tränat hårt (vilket jag iofs gör flera gånger i veckan, men ändå). Både håret och huden är mycket gladare nu när jag inte slentrianmässigt torkar ut den med schampo och massa vatten.

  Och ha-begäret, ja… En vän till mig bestämde sig i somras för att inte köpa några kläder på ett år. Jag hakade på, och har nu helt klivit ur klädkonsumtionen. En sådan befrielse! Bröt mot det när vänner gifte sig i höstas, då köpte jag ett par strumpbyxor för att ha några utan maskor, men det blir ju en mer behovsdriven konsumtion tänker jag. Och suget att shoppa försvinner, nu kan jag överhuvudtaget inte förstå att jag förut kunde känna ett sådant behov. Allt handlar om vanor.

  Att sluta konsumera kläder är också ett bra sätt att istället kunna ta sig råd att köpa ekologiska skönhetsprodukter och ekologisk mat. Allt hänger samman…

 4. Tack för tänkvärt inlägg – och jaaa, skriv så hjärtans gärna mer om sockret, jag bara suger i mej! Och är så stolt att jag skurit ner rejält på det vita gifter.
  Kram vackra, kloka du!

 5. Hej Karin,

  Om du inte upptäckt Dr.Hauschkas ekologiska hudvård ännu är det ett hett tips. Jag är Dr.Hauschka terapeut och är stolt över att jobba med dessa fantastiska produkter. Dem är 100% naturliga och 97 % av det naturliga innehållet är ekolgiskt odlat. Det finns två tandcremer, mint som är superfräsch och citron som inte alls ger samma känsla men som är bra om man har ilande tänder. Det finns en underbar munskölj också och barntandcreme. Titta gärna in på deras hemsida http://www.drhauschka.se

 6. Karin vilket bra inlägg. Jag har bytt ut alla hudvårdsproduker. Innan använde jag produkter med mineraler och silikoner, numera använder jag Maria Åkerberg, som bara innehåller naturliga föreningar.

 7. Hej Karin!
  Har provat Kingfisher, har för mig att de är bra, OCH det finns m mintsmak!
  Tack för artikeln! Jätte-jättebra! Jag är i transition. Har slutat köpa gift men gör slut på det gamla. (Har inte råd att köpa allt nytt på en gång)
  Det bästa jag gjort för miljön och djuren är att bli vegan. Enbart köttindustrin står för ett större giftigt utsläpp än HELA transportindustrin! (Alltså, flyg, bil, båt, osv..)
  Ang. Skönhets/hälsoprodukter så tänker jag att det går att vänja sig av med det mesta. Speciellt om man äter rätt mat så behöver man inte smörja så mycket tex. Schampo går att vänja sig av med. (Håret blir visst jättefint och friskt!) Tandkräm kan man röra ihop själv och jag tror jag sett recept på hushållsrengöringsprodukter också på fejan. Vi KAN ta bort allt! Så hela industrin självdör! Tjo! Det är dit jag är på väg, och vore det inte underbart om vi alla gjorde det? OM VI INTE KÖPER SÅ KOMMER INTE PRODUKTERNA TILLVERKAS MER!
  Puss allihop!

 8. Hej Karin!
  Jag tycker du har många kloka tankar och idéer men blir ledsen över att du tycker "Lita aldrig på en dietist" Det är otroligt kränkande. Då skulle jag vill säga att du inte vet exakt var en dietist arbetar med. Det finns nog ingen dietist som tycker socker är toppen och tycker att alla ska äta lightprodukter. Många gånger arbetar man med patienter med olika sjukdomstillstånd exempelvis njursvikt där man med hjälp av att göra en kostförändring kan förskjuta eller slippa dialys, metabola sjukdomar som exempelvis pku, kort tarm syndrom för att nämna några.
  Häslningar,
  Dietisten

 9. Skriver under på allt du säger. Har twww.ack vare dig hittat till Monsun. Däremot är det trixigare med kosmetika, men det går att hitta via naturligtsnygg.se Har också läst boken Ett sötare blod och har tagit bort det vita ur min kost, socker, mjöl, stärkelse. Mår finfint på det. Jag använder en tandkräm jag köpt i Indien Himalaya, den är ayurvedisk och brun! Man blir superfräsch i munnen 🙂
  Tänker också att vi inte behöver äta så stora portioner, att vi liksom vräker i oss mat i den här delen av världen. Tror inte kroppen behöver så mycket. Egentligen.
  Har inget konkret tips just nu, men återkommer.
  Stor kram!

 10. Karin,
  Prova Ayurdent som finns på Veda Lila på Barnhusgatan Har fräsch kontaktat smak och finns som jättestarkt och ganska testarn Jag har använt i över ett år nu, inga hål på den tiden Tandkrämen löddrar inte vilket är ovant först men sedan vänjer man sig Jag tycker numera att löddrandet är obehagligt! Med vänlig hälsning, Åsa

 11. Häromdagen var jag på den härliga ekologiska mataffären på Tegnérgatan (i riktning mot Birger Jarlsgatan) och där såg jag att de hade flera sorters tandkräm. Har dock inte provat dem eller vet om de smakar mint. Men butiken är verkligen värd ett besök. Nej, jag jobbar inte där och känner inte någon där heller;)
  Gillar bara butiken väldigt mycket.

  Lycka till
  /Mia

 12. Har bytt ut nästan allt. Hudvårdsprodukter gör jag själv (deodorant, body lotion osv(använder mycket kokosolja), annars köper jag det snällaste i duschkrämsväg (McUrth i min mening). Äter inget kött. Äter eller dricker ingen mjölk, ägg, ost osv. Köper bara kläder second hand eller ekobomull. Tvättar håret i snälla schampon och använder torrschampo(majsstärkelse!). Åker buss, köpt en cykel. Odlar egna kryddor, ansökt om odlingslott. Jobbar ideellt för miljöpartiet.

  Rekommenderar AyurCare's Neem Toothpaste!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *