alltid, alltid läggs ansvaret på kvinnor

Fick Amazonabladet i brevlådan. Det är en bra tidning för oss som är bröstcancerdrabbade. Den riktar sig till oss som redan fått vår diagnos. I senaste numret, äntligen en artikel om täta bröst. Med en något provocerande rubrik: Har jag täta bröst? – frågan alla bör ställa.
Visst är det viktigt, och det kommer jag att komma tillbaka till. Men, jag tycker att det är en fråga som lägger stort ansvar på kvinnorna och hur har man tänkt att den frågeställningen ska nå ALLA kvinnor så att de ställer den?
Det vill säga kvinnor som INTE ännu blivit drabbade?
Det kan vara du som läser det här blogginlägget, din mamma, din dotter , din partner eller din bästa vän.
Jag vill hävda att ansvaret bör och SKA ligga på vårdpersonal och de som möter kvinnorna som kommer med sina bröst. Lägg in det som en sak man måste, obs, jag skriver MÅSTE meddela en kvinna om, ungefär som man meddelar om kvinnan har hjärtat på höger sida. Det är alltså en livsviktig fråga.
LÄS DET IGEN.
DET ÄR EN LIVSVIKTIG FRÅGA SOM KAN RÄDDA LIV.
Så när du kommer till din första mammografi, borde det vara en självklarhet att sköterskorna där talar om för dig att du har just täta bröst.
Har man täta bröst så är nämligen inte mammografin helt tillförlitlig. Då behövs remiss till ultraljud eller bröst MRI (magnetisk resonanstomografi).
Jag har berättat det förr. Jag gjorde en mammografi nåt år innan jag fick min bröstcancerdiagnos. Inget syntes på den undersökningen. Jag kan också tillägga att inget syntes på mammografin ens när diagnosen var fastställd. Kanske hade min cancer upptäckts tidigare om någon talat om för mig att jag har täta bröst och alltså då bör göra en annan sorts undersökning. Läs DYRARE undersökning, för det är det enda som gör att kvinnor inte självklart får den hjälp eller den undersökning som passar dem och som i sin tur kan rädda liv. Jag har täta bröst = svårt att se cancer. OCH jag fick en inflammatorisk cancer = väldigt svår cancerform att upptäcka på mammografin.
Hade inte jag varit så påstridig hade jag nöjt mig med att bli hemskickad med voltaren för mitt uppsvullna bröst, vilket var vad som hände. Jag stod på mig och krävde att de punkterade mitt svullna bröst. Jag hade kanske inte levt idag? Jag hade inte kanske fått den vård som gör att jag sitter här idag.
Det här är viktiga grejer.
Och jag är så väldigt trött på att det ska läggas ett ansvar på oss kvinnor. Hur tänker man att man ska nå invandrarkvinnor, eller kvinnor med språksvårigheter?
Det är ett stort ansvar att lägga på alla kvinnor att de ska fråga doktorn om de har täta bröst. Nej, det ska VI kvinnor bli informerade om för det kan rädda liv.
Vid en mammografi närvarar sköterskor, men vid till exempel en ultraljudsundersökning måste en läkare utföra undersökningen. Undersökningen tar också längre tid och är för kvinnan en mycket trevligare upplevelse än mammografin.
Men i dagens Sverige där Rosabandet galan drar in 49 miljoner kronor varje år har vi alltså inte kommit längre. Det är banne mig skam. Jag hoppas att media skriver om det här. För en liten del av de där pengarna som går till all cancerforskning, borde gå till att informera vårdpersonal och läkare som möter kvinnor. Ge dem information om att de har täta bröst och ge dem remiss till ett ultraljud. Herregud, det har väl ändå Sverige råd med?
Jag är nämligen så hiskligt trött på allt det rosa lull-lullet. Bröstcancer är nämligen inte bara knölar i bröstet, man kan inte alltid känna cancern. Cancerknölar kan göra ont, som det gjorde på kvinnan jag träffade på strålningen igår. Men hon drog sig för att gå till läkaren för att hon just läst sån information. Att cancerknölar inte gör ont. Eller som med inflammatorisk bröstcancer, då finns ingen knöl. Men den är aggressiv och måste upptäckas i tid, så man hinner behandla. Lägg inte ansvaret på oss. Ge oss rätt information och rädda liv.

Och bara för att påminna er om att vi kvinnor typ alltid drabbas, läs den här och lyssna på P1 i morgon: ledarkrönika AB Min första reaktion är att jag orkar inte. Men vi kvinnor har inte råd
med att inte orka. Alla dessa flickor och kvinnor som utnyttjas och den
här jävla sjuka skitpolisjäveln Göran Lindberg. Vad kan man göra?

2 reaktioner på ”alltid, alltid läggs ansvaret på kvinnor”

  1. Tack för att du orkar sprida informaion, ifrågasätta information och sjukvården. Varför litar alla på mammografin och om inte ens vårdpersonalen kan hur ska vi kunna få veta?
    Snälla orka forsätt, vi läser och sprider vidare!
    Sänder ljus, värme och kärlek till dej, tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *