Lite mer om skadorna

Vi fortsätter med det här och skadorna. Gick in och läste Fridas blogg Yogista, jag länkar till den. Hon har också lagt upp en länk där Eddie Stern svarar journalisten som skrivit artikeln. Yogista-bloggen

Som en förlängning på Fridas blogginlägg tänker jag att Vi västerlänningar också ska börja tänka lite på hur vi förhåller oss till allt. Vi hetsar på, stressar fram saker, inte lugn och ro och tålamodsmässigt. Ofta får jag som lärare gå in och säga till eleverna att andas, att inte glömma bort andningen när de gör en rörelse, eller att ta det lugnt. Det gäller liksom att hitta ett lagomt flow i alla ställningar och HELA tiden ha med andningen. Det vet alla som fött barn, att mycket i en förlossning är just andningen. Inte stressa igenom ett pass, för de roligare lite mer avancerade rörelserna längre fram.

Kanske ska starta en ny grupp SLOW yoga. Kram till er så här på en söndag.

2 reaktioner på ”Lite mer om skadorna”

 1. Hej, tack för en intressant blogg!
  Ja, det vore fantastiskt med slow yoga för nybörjare. Jag har själv en skadad disk i ländryggen och läkaren rek. inte Yoga men däremot pilates som jag har provat och gillar mycket. Skulle även vilja prova att kombinera detta med yoga då det finns ett större utbud av det (känns det som) samt att jag är nyfiken på att prova.

  Vad säger du, kan det skada min rygg eller ska jag ge det en chans?

  /Jenny

 2. Tack, Karin! Jag tyckte precis som många andra ashtangis att artikeln i NYT var provocerande, men känner samtidigt att diskussionen är mycket intressant. Jag tror, precis som du säger, att vi västerlänningar måste fundera på hur vi förhåller oss till saker, inte minst yogan som inte funnits naturligt i vår kultur historiskt. Ibland har jag tänkt att vi i väst kanske inte "fullt ut" kan ta till oss yogan som den är tänkt, just pga av vår kultur. Jag tror att det är lätt att ta yogan och göra den till prestationssport. Samtidigt tror jag att vi förr eller senare, med rätt vägledning, rätt lärare, och rätt träning, visst kan nå essensen av yogan. "Do your practise and allt will come"…
  Jag tror dock att vi måste släppa uppfattningen om att yogan ska fixa livet för oss. Det är endast vi själva som kan! Med eller utan asanas 😉
  Tack för fin blogg!
  Shanti Om!
  /F.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *