yogautbildningar

Jag får många mejl från tjejer och killar som vill utbilda sig till yogalärare. Vad härligt tänker jag, att så många hittat yogan och känner kallet att lära ut. Det är ju fantastiskt. En yogastudio på varje gata, man kan slinka in och ta en klass varsomhelst och överallt. Underbart. Och tack för att ni frågar mig!

Jag tycker det är svårt att guida folk, eftersom det finns så många utbildningar. Men samtidigt är jag fullt medveten om att många kurser kostar mycket pengar, så man vill ju inte hamna fel.

Frågan är vad du som vill bli lärare söker?
Och hur mycket kunskap har du redan nu om yoga?

Jag tycker det är bra att man hittar en lärarkurs som 1, lär dig att justera snällt och smart i alla rörelser och förstå kroppen. Kursen bör innehålla anatomi i någon form. 2, filosofi – det är bra att veta om var yogan kommer ifrån, att det faktiskt är en filosofi och inte bara en massa ställningar. Ja, den äldsta formen av självutveckling. Det händer mycket med de som utövar yoga, det kan vara bra om man har båda fötterna någorlunda på jorden, så att du inte blir rädd när din första elev börjar gråta på en lektion. Eller kanske blir urarg på dig 😉 Ja, sånt händer. 3, Kursen ska lära dig, ge dig modet att våga vara dig själv som lärare och inte att du ska behöva ”planka” någon annans sätt att lära ut.

Ett sätt kan vara att du går som lärling til en lärare. Det är så man lär sig yrket i Indien till exempel. Du väljer ut en lärare som du tror på, litar på och respekterar. Det är ett fint sätt att lära sig yrket, tycker jag. Själv har jag assisterat flera lärare.

Det finns ju egentligen inga snabblösningar. Mycket handlar om din egen träning, att du verkligen lägger ner tid på den. Känner efter hur det känns i kroppen, utmanar dig själv varje dag där på mattan. Och att man aldrig blir färdig. Efter min andra yogautbildning, hamnade jag i känslan att jag ville sluta ge lektioner. Jag kände mig jättedålig, och att det fanns så mycket att lära sig. Och det finns det, och det blev lättare när jag vågade se det som en utmaning. Och att man faktiskt inte kan kunna allt. Den bästa läraren är egentligen, den lärare som kan säga : Jag vet inte, men jag kan försöka ta reda på svaret.
Man blir aldrig klar som lärare. Ju mer du lär dig, desto mer ödmjuk blir du till lärandet, tror jag. Det tar liksom aldrig slut, för som lärare jobbar du med människor och varje möte är ett nytt möte. Och du kommer att ändra din inställning till yogan många gånger och du kommer att ändra ditt sätt att lära ut.
Men ett litet råd, var försiktig med folks kroppar. Dra aldrig in någon hårt.Gå hellre försiktigt fram. Tänk på att kroppen ska hålla hela livet.

Jag skulle föreslå att du går många helgkurser och testar dig fram bland lärare. Vem tror du på? Vem litar du på? Vem tror du kan ge dig den kunskap du behöver för att växa som lärare?
Man kan ha många lärare på vägen, vi har alla olika sätt att lära ut saker. Alltid lär man sig något, av någon.

Jag är oerhört tacksam för de lärare jag mött, och som så generöst delat med sig av sina kunskaper.

Jag rekommenderar yogautbildningar av: Alexander Medin – har hittills inte träffat på någon lärare som vet så mycket om sanskrit och yogafilosofin. Det är en ynnest att få ta del av hans kunskap och på svenska. Alexander ger också lärarutbildningar där man blir certifierad enligt yogaalliance – vilket är en bra organsiation och som på ett sätt varustämplar dig som lärare. Kommer regelbundet till www.atmajyoti.se. Alexander har en yogastudio i Norge.

Du kan gå in på deras hemsida och titta på var de har olika yogautbildningar.

Ron Reid och Marla Mekanesh – hittills de lärare som bäst lärt ut anatomi, justeringar och olika sätt att se på kroppen och hur man går in och ut ur rörelserna. Jag tror jag har gått tre eller fyra teachertraings med dem. De är fantastiska. Kommer varje år till www.atmajyoti.se. Ron och Marla har en yogastudio i Kanada.

Det är ju också viktigt vilken form av yoga du vill lära ut. Jag känner inte till den klassiska yogan, eller kundaliniyoga.

Här nedan kan du se min yogautbildning. Själv är jag sugen på att lära mig mer om anusarayoga och iyengaryoga.

Yoga utbildning:
Patthabi Jois och Sharath (Mysore, Indien och 2 retreats med Sharath i Goa, Indien)
Gittan Hendele och Anneli Bohman (Ashtangayoga Stockholm)(assisterat)
Lino Miele, Tina Pizzimento och Gwendolyn Hunt (Kovalam, Indien)
Petri Räisänen, Juha Javainen (Finland)(assisterat)(flera helgkurser med Petri)
David Swenson
John Scott
Maria Boox & Lotta Bertilsson (Yogashala, Stockholm) (assisterat)
Ron Reid & Marla Mekanesh (Kanada) teacher training (3x 3 veckors teachertraining under tre års tid)
Alexander Medin (Norge) teacher training vid två tillfällen (maj 2009 certifierad enl Yoga alliance)
Dena Kingsberg (Australien)en helgkurs och en två-veckors kurs)
Gabriella Pascoli (Goa, Indien)
Charlotte Lindström (assisterat)
Marc Darby (Kanada) Advanced yoga (helgkurs plus veckokurs)
Anne Noutio (Finland)
Danny Paradise
Rolf Naukojet (tv veckors kurs)
Sarah Powers, Yinyoga
Dona Holleman – teachertraining (Gardasjön, Italien)( en vecka i Italien och en helgkurs i Stockholm)
Kundaliniyoga hos Marie Öfvergård, Sthlm
Mindfullness med Ursula Nyqvist

Jag har assisterat: Gittan Hendele, Petri Räisanen, Alexander Medin, Maria Boox, Charlotte Lindström och Lotta Bertilsson i gravidyoga.

9 reaktioner på ”yogautbildningar”

 1. Tack, än en gång, för dina kloka tankar och för att du för över din trygghet på oss som fortfarande är lite osäkra i oss själva. Jag har tagit till mej det du säger nu och det du har sagt förut – att det finns så många vägar att gå när man vill lära sig mer. Att än en gång gå tillbaka till början och mitten av allting; att göra det som känns bra. Kram.

 2. TACK för ett fantastiskt inlägg!
  Massa bra tips att ta till sig som lärare. Jag vill lära mig mer nu….
  Jag tror också att det är bra att assistera andra lärare (jag fick göra det hela sommaren)
  Där jag bor har vi Tyvärr inget stort tillbud på lärare så det blir att hitta workshops och mindre kureser när det finns.
  Vilka böcker rekommenderar du att man ska läsa om man vill förstudera innan sin utbildning?
  Filosofi? Anatomi?
  Jag har tänkt att gå teachertraining kanske nöästa år, om det finns tid just då .
  Men jag tänker att man kan förbereda sig på egen hand i egna studier för att vara väl förberedd och "mogen" innan utbildningen.

 3. Hej!
  Har som sagt hittat hit via andra bloggar. Tycker mycket om dina tankegångar kring lärande. Det är så många som vill bli yogalärare utan att ibland ens ha utövat yoga 🙂 Men som du skriver man blir aldrig fullärd och det finns alltid något att lära. Du har en imponerande meritlista!

  Tack än en gång för ditt inlägg om yogagråt. Har läst det flera gånger!

 4. Tänk. Jag som alltid brukar rusa in i saker, göra upp planer innan jag ens hinner tänka – känner ingen som helst längtan efter att bli yogalärare. Andra saker lockar, som att skriva böcker eller vara med i utvecklandet och arbetet kring en studio, men inte att lära ut själva yogan. Kanske är jag för oerfaren, kanske kommer jag med dit en dag. Men nu – längtar jag mest efter att hitta min e g e n guru. Någon att lita på, följa och lära av.

 5. jag blir så glad att ni kommenterar mina inlägg. Det värmer mitt hjärta och ger mig feedback att fortsätta skriva om mina tankegångar när det gäller yogan.
  Nina – tack vad du är snäll och glöm aldrig vad mycket du har att ge som lärare.
  Anna – mitt nästa inlägg blir böcker som jag rekommenderar. tack för uppslag. Och lycka till med din framtida utbildning.
  Annika – Tack!! Ja, gråt kan verkligen vara förlösande, alldeles särskilt yogagråten 😉
  Alexandra – jag förstår dina tankar om att hitta en guru att följa, om det är vad du vill så kommer du att göra det. Själv har jag lagt bort tankarna om att hitta The Guru, vill hellre plocka russinen ur flera möjliga lärare och hitta något som passar mig. Och som sharath sa(Gurujis barnbarn), den första gurun i ditt liv är din egen mamma. Så klokskapen och kärleken finns närmre än du tror.;)

 6. Hej Karin o tack för en härlig yogahelg i Norrköping. Välkommen åter till Östergötland!
  Kram Marie

 7. Tack själv Marie, hade gärna pratat mer med dig. Kanske om det blir en gång till, kan vi ta en kaffe eller något efteråt? kram

 8. Om man tipsar om en yogalärarutbildning blir det mycket mer trovärdigt om man inte är anonym. Så ska ni tipsa, och typ annonsera ser jag helst att det finns en avsändare. Dessutom är hemsideadressen fel. mvh karin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *