man ångrar aldrig ett bad

I många år drev jag yogastudion Yogavita i Båstad. Där i Båstad fortsatte tanterna att bada fast sommaren sedan länge var över, de slutade helt enkelt aldrig bada. De kom nybadade och så där hälsosamt strålande med rosiga kinder till yogalektionen. Jag tänkte alltid: ”Jag ska bli likadan” och tänk det blev jag.

Jag, en kallbadare

Jag kallbadar inte varje dag, snarare nån gång i veckan i bästa fall och varenda gång känner jag att jag borde göra det oftare. För det ger mig så mycket varje gång.

Jag blir gladare och piggare. Och huden får sig en ordentligt blodgenomströmning. Jag får rosiga kinder och det känns som att huden tajtas till. Jag upplever också att mitt lymfödem efter bröstcancerbehandlingarna i min högra arm tycker om kylan. 

Hur gör jag

Jag badar på landet där jag hängt den senaste tiden, särskilt under pandemin. Jag vill gå i från strandkanten och har hittat en plats längst ut på Björkö där jag gärna badar och där vattnet inte fryser till is. Bäst är att ha nåt på fötterna, eftersom de gärna blir väldigt kalla när man vadar i vattnet. Ha gärna en mössa på huvudet om det är kallt. 

Jag förbereder mig genom att andas långa och djupa andetag för det är verkligen trixet med att klara kylan. Så sänker jag ner kroppen lagom långsamt i det iskalla vattnet samtidigt som andetagen är just långsamma. Det är en sån kick när huden möter kylan. Det är som den där leken man gjorde när man var barn, ”tusen nålar” när man vred om huden på armen för att kolla hur mycket man stod ut smärtan. 

Först rusar liksom blodet till, hjärtat pickar på men den lugna andningen hjälper till att lugna ner hela systemet. Helst vill jag simma lite, men har jag inte badat på någon vecka behöver jag vänja in kroppen vid kyla. När jag kommer upp ur badet är det bra om jag förberett lite, så att jag snabbt kan kränga av mig baddräkten och hoppa i en värmande baddrock eller fodrad jumpsuit. Kanske har jag också förberett en termos med nåt varmt i, och plötsligt förvandlas stunden till en riktig njutarstund. 

Motstånd mot kallbad

Jag förstår att det finns ett motstånd mot att börja kallbada i december, men knepet är att aldrig sluta bada som tanterna i Båstad. Då vänjer sig kroppen vid kylan. Ni är säkert flera som sett bilder på Wim Hof som verkligen gjort det här med kallbad trendigt. För visst var det så att plötsligt började alla kallbada  vintern 2020.

Men vi här uppe i norr, vi kan väl det här med att bada kallt. Vi är vana att bada kallt, vårt hav blir ju inte särskilt varmt inte ens på sommaren. Förr i tiden, innan vi hade varmvattenkranar, ja, då gick man nog ner till någon sjö och rev av ett kallt bad. Jag tror ju vi har det i våra gener att bada kallt. Många hävdar ju också att man ska varva varma bad med kallt för att uppnå en bra effekt. Inom ayurvedan är dessutom ett tips att duscha huvudet kallt innan sänggående för en bra sömn.

Och det finns faktiskt en del studier som visar att sömnen förbättras av ett kallbad, så ayurvedan hade så klart rätt. Men det finns också studier som visar på att immunförsvaret förbättras och att kroppens fetter påverkas att vi får mer av det så kallade bruna fettet som är det nyttiga fettet. Brun fettvävnad ger bättre blodcirkulation och ökar förbränningen och omvandlar energi till värme. Det är  det bruna fettet som hjälper nyfödda barn att hålla en normal kroppstemperatur. Det bruna fettet minskar med åren, men man har sett mer brun fettvävnad hos vinterbadare än hos andra. Man har också sett att hos kallbadare finns lägre risk för infektioner, minskad inflammationsgrad och bättre stresskontroll. 

Vad händer i kroppen

Det som händer när vi badar kallt är att kroppen utsätts för en snabb nedkylning som får blodkärlen att dra ihop sig samtidigt som blodtrycket stiger. Det är kroppens reaktion för att bibehålla värmen kring våra vitala organ för att undvika nedkylning. När vi kallbadar reagerar kroppen som om vi utsatts för en akut stressituation och kopplar på stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. När vi sedan kommer upp från det iskalla badet så vidgar sig blodkärlen igen och man blir så där härligt varm i hela kroppen. Det som händer är att iskalla bad också utsöndrar oxytocin, som vi kan kalla för kroppens egna lyckopiller – inte konstigt att jag känner det där lyckoruset efter ett kallbad. Endorfin är kroppens egna morfin, så förutom att du blir glad, så kan kallbad stilla smärta.

Du blir alltså både glad och smärtfri av att kallbada. Och allt det här kommer visa sig positivt på din hud.

2 reaktioner på ”man ångrar aldrig ett bad”

  1. Britt Heckscher-Rask

    Tack för din utförliga beskrivning. Jag har känt suget efter att oxå vara en kallbadare. Men hittills har jag inte kommit över ”spärren”. Jag har polyneuropati vilket gjort att jag räds kylan. Med din beskrivning vet jag vad som kommer att hända i kroppen och nu känner jag mig riktigt motiverad.Mina fötter kanske kommer att må gott av det. Tack igen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *