Vintertorr hud


Vintern är verkligen den torra hudens årstid. Men absolut kan man ha torr hud även andra årstider. Men vintern är en period när många märker skillnad på sin hud och hur den kanske känns. Borta är den där glansen som huden hade på sommaren och kanske känns det som att du bara smörjer och smörjer och inget händer. Inomhus är det varmt och så går vi ut och möts av kyla. Varmt och kallt. Bara det är tufft för huden.

Vintern är också en utmaning att behålla en balans mellan fukt och fett som både passar hudens insida och utsida. Fukt, fett och skydd är precis vad många av oss behöver för vår hud vintertid.


Vi vet också att hudens njurfunktion hämmas av torr hud, dvs möjligheten att utrensa genom svett. Och torr hud är också ofta en konsekvens av dålig andning och dålig andning skapar i sin tur dålig cirkulation i både blodet och i lymfsystemet. Titta bara på yogamänniskor som yogar regelbundet och kanske särskilt de som riktat in sig på pranayama, dvs yogiska andningsövningar. Deras hud verkar aldrig åldras.

Om huden är väldigt torr så kan den torra, strama hudytan vara en del av problemet till att man inte kan svettas och då går vi miste om en väsentlig fuktbindande funktion. Enligt ashtangayogans tradition ska man inte duscha efter yogapasset, eftersom svetten anses innehålla nyttigheter som huden mår bra av. Det man svettas under passet masserar man in istället in i huden igen och det sägs att den svetten håller huden ungdomlig.

Här hittar du en skön guidad meditation av mig i podden Paus. En meditation som hjälper dig med din andning: SYRESATT VILA


Men hur kan man boosta huden vintertid? Jag lovar att skriva flera inlägg om hur du kan boosta din hud. Men här kommer några tips.


Torrborsta: Börja dagen med att torrborsta din hud. Det sätter igång både lymfsystemet och blodcirkulationen. Använd en lagom mjuk borste i naturborst. Så här gör du: Borsta sedan mot hjärtat, armhålorna och nyckelbensgroparna. Börja med vänsterarmen och sedan höger arm. Borsta bröstet, midjan och ryggen hela tiden mot armhålan och nyckelbenen. Sedan vänsterbenet för att avsluta med det högra benet. Anledningen till den ordningen är att vi vill väcka den vänstra sidan först eftersom den vänstra nyckelbensvenen tar upp 75 procent av lymfvätskan och den högra bara 25 procent.

Svettas: Vi behöver svettas mer än många av oss kanske gör. För oss som har svårt att svettas är IRbastu, en bastu med infrarött ljus att rekommendera. Du svettas mycket mer i den än i en vanlig bastu, plus att du orkar sitta längre. Allt fler ställen som erbjuder IRbastu öppnas runt om i Sverige, där kan du testa hur det känns att basta i en IRbastu. TIPS: Smörj in kroppen med ett tunt lager växtolja innan bastu, innan träning eller en rask promenad också. För det kommer att göra det lättare för dig att svettas. Jag använder gärna Tistelolja som är en torr olja som huden nästan dricker upp och jag blandar gärna i en droppe eterisk olja för bättre cirkulation väljer jag en droppe Rosmarin, är huden väldigt torr tar jag antingen Frankincense eller lavendel. För elasticiteten i huden väljer jag citrongräs eller patchouli.


• Är du sugen på en IRbastu. Jag samarbetar med Nordic relax NORDIC RELAX som säljer Irbastu. Jag älskar min som jag har på landet. Samarbetet ger dig 15 procent med koden Karin.


Olja in dig: Bästa sättet att motverka torr hud är så klart att smörja in dig med oljor. Växtoljor mjukar upp hudens översta torra, strama och lite trånga hud, vilket också gör det lättare för dig att svettas. Så innan dusch smörj in dig med ett tunt lager växtolja för att skydda huden mot ytterligare uttorkning. Jag använder en blandning av sesam- och olivolja.
Inköpsställen för fina växtoljor och eteriska oljor är:

BOTANY FOR ALL GRYNINGEN JORDKLOK

NATURKOSMOS

OPELLA

ORGANIC MAKERS

BARE ORIGINSKIN


Andningsövningar: Satsa på att utveckla din andning och förläng dina andetag. Yoga är en bra investering. Genom att andas långa och djupa andetag skapas oxytocin, också kallat lugn- och rohormonet i din kropp och motar bort stress. Jag skulle kunna hävda att bra andning är lika med bra hud. Börja med att uppmärksamma dina andetag. Andas du genom näsan, eller sker din andning genom munnen? Är din andning grund, eller håller du kanske omedvetet andan lite för ofta? Tillåt dig att ligga var en stund i sängen.
Så här gör du: Lägg en hand på bröstet och en på magen och så andas du. Försök förläng dina andetag så där så att du andas ner i magen, i bröstet, ända ut i armhålorna, bak i ryggen. Tillåt andetaget att få ta plats i din kropp. Föreställ dig hur du för varje inandning kan ta in allt mer syre genom näsan och hur du riktigt fyller dina lungor och känn hur du på utandning förlänger och fördjupar din utandning, liksom pressar ut det sista andetaget. Så klart sker andningen hela tiden genom näsan. Ligg ett par-tre minuter och andas genom näsan långa djupa andetag.


Hudvårdstips för den torra huden:
* Klappa in snällt med mjuka händer, alternativt tryck in, vårdande produkter istället försöka öka cirkulationen genom massage av den torra huden.
* Lägg mask regelbundet, kanske till och med ett par gånger i veckan.
Skippa produkter som gör din hud varm, röd och blossig.
* Fukt är bra, men bind fukten med fett eller olja så att den kommer längre ner i huden.
* Smörj in ett tunt lager växtolja över hela kroppen innan du duschar. * Duscha ljummet och avsluta med kallt vatten.

Fortsättning följer… och kommentera mig med frågor, sånt du vill veta mer om, eller bara säg hej.

1 reaktion på ”Vintertorr hud”

  1. Brukar smörja in mig med kokos olja före dusch! Går det lika bra som det du rekommenderar
    Mvh Ethel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *