det finns en annan sida av Vidarkliniken än media visar

det är flera som hört av sig angående hälso- och sjulvårdsregionrådet Anna Starbrinks tankar kring Vidarkliniken. Läs här: ANNA STARBRINKS blogginlägg angående vidarkliniken De har velat att jag ska svara upp, men jag har inte riktigt orkat förrän nu.

Tyvärr har det nu länge varit en märkligt aggressiv nedmangling av allt som har med antroposoferna att göra i media. Dokumentären om Solviksskolan och nu dokumentären om mässlingsutbrotten i Järna Vad svarar man på personer som redan vet, som redan tagit ställning till att antroposofin är en sekt och att de är emot vaccinering av barn? det som skrivs är så enahanda och uppenbart skrivet och formulerat av människor som inte behövt den vård som Vidarkliniken faktiskt erbjöd.

Jag har varit två gånger på rehabilitering efter cancerbehandlingarna på Vidarkliniken. Jag är inte antroposof, men jag känner att det behövs en annan bild av hur vård kan se ut och att den som Vidarkliniken erbjöd oss som genomgått cancerbehandlingar, utbrändhet eller led av smärta snarare var ett komplement till den vanliga vården. Den tog över där den vanliga vården inte brydde sig. För på riktigt, vad tycker du Anna Starbrink om alla de biverkningar som vi ofta måste dras med efter genomgången sjukvårdsbehandling som till exempel behandling av cancer?

Anna Starbrink är den som såg till att Vidarkliniken stängde eftersom hon anser: ”antroposofer som bedriver vård utan vetenskaplig grund är exempel på sådant som vi inte ska acceptera i den svenska sjukvården. Det handlar om människors hälsa, om patientsäkerhet och om att hushålla med skattemedel.”

Det är alltid intressant att se var skattemedel tar vägen och används. Hur kunde man till exempel köpa in strumpor till sjukvården för 6000 kr? Man ingick avtal med företaget Omnimed för 500 miljoner, det så kallade strumpgate. Och vad har Nya Karolinska kostat med alla märkliga felköp som konsulter köpt in. Svensk sjukvård är ”untouchable” när det kommer till feldbehandlingar osv Och när det kommer till att behandla och ta ansvar för de biverkningar som deras behandlingar ger, så är den ringa, för att inte säga obetydlig.

Samtidigt som Anna Starbrink gjorde allt hon kunde för att få landsting att avsäga sina avtal med Vidarkliniken drevs framgångsrikt två forskningsprojekt av Torkel Falkenberg i stress- och smärtbehandling. Du hittar studierna här: INTEGRATIVECARE

Båda studierna visade följande att vården för utbrända och personer med smärta var mer framgångsrik på Vidarkliniken än inom den ”vanliga” vården. I båda grupperna som fick antroposofisk hjälp kunde de minska på intagandet av läkemedel och de kom också snabbare tillbaka till jobb, till livet helt enkelt, än gruppen som fick den vård som landstinget vanligtvis erbjuder. Borde inte det rimligen räknas in vart skattemedel tar vägen? Studien visade att Vidarklinikens rehabpatienter behövde kortare sjukskrivning an den andra gruppen. Dessutom finns det här en vetenskaplig grund för den vård Vidarkliniken eller vidarrehab som det kom att heta mot slutet.

Jag gjorde allt sjukvården erbjöd mig för att behandla den hormonella och inflammatoriska bröstcancer jag drabbades av 2012. En behandling som kom att ge mig en massa biverkningar som hjärtsvikt pga av för många herceptinbehandlingar. Jag skulle ta 17 stycken, i Finland ger man max sju. Jag klarade elva, sen kom hjärtsvikten. Jag fick också lymfödem efter borttagandet av höger bröst och 17 lymfnoder i höger armhåla och av strålningen. Ett lymfödem som skapar smärta i axel och arm och också gett mig tre rosfebrar som jag lagts in på sjukhuset för att bota.

Att genomgå en cancerbehandling är förutom den psykiska smärtan som uppkommer av all oro, dödsrädsla en tuff behandling när du tvingas visa upp din kropp för nya människor. Läkare, sköterskor ska ta och klämma på dig. Ta sprutor, prover och ge olika former av cancerbehandlingar. Jag har sagt det så många gånger, men jag kommer ihåg alla händer och hur de tog i mig under de här behandlingarna. Jag kommer ihåg undersökningen där jag stod med naken överkropp och läkaren struntade att stänga dörren till sjukhuskorridoren. Absolut jag har träffat massor med bra och professionell vårdpersonal, men jag har också träffat stressad sjukhuspersonal och några som förlorat respekten för sina patienter. Hade jag haft mer förakt för min kropp än vad de flesta kvinnor redan har, så hade jag nog mått ännu sämre än jag gjorde och jag mådde dåligt av att vara patient i svensk sjukvård.

Det var också den längsta resan att göra min kropp privat igen efter alla behandlingar. 4 februari 2013 åkte jag in till Vidarkliniken för tre veckors rehabilitering. Det var en fågelunge som lades in. En ledsen, liten och väldigt trött människa utan hår och med så många ärr på min kropp som jag då, ännu inte accepterat. Jag hade inte visat ärret efter mitt bröst för min man, fast jag visste att han skulle ta emot det på rätt sätt. Jag var tvungen att hitta kärleken till min kropp igen. Tack för den möjlighet som Vidarkliniken faktiskt gav mig.

När våra kära dör låter vi begrava dem. Vi ger kyrkan rätten att ta hand om vår sorg genom ord om tro, om gud och om själen. Har du haft en dödlig sjukdom i din kropp kan samtal om själen just vara läkande, även om du inte har en guds tro. Det handlar om att det finns möjlighet att prata om sånt som är bortom allt vi kan mäta eller ta på. Kan man ta på kärlek? Ändå tror vi på personen som säger att hen är så kär. Jag tänker att På Vidarkliniken pratade man om själen, samtidigt som man tog hand om mig på enligt Anna Starbrinks helt ovetenskapligt sätt. Man smörjde min kropp med fantastiska oljor och beröringen skapade så mycket fint i mig, att jag sakta började läka från en aggressiv cancerbehandling.

Det ligger ett sånt förakt i att prata nedsättande om vad beröring gör med människor. Och särskilt beröring av människor som är i kris, som genomgått svåra trauman. Antroposoferna bygger mycket av sin behandling på just den här beröringen. Det är mycket tråkigt att Anna Starbrink inte förstår att huden är ett stort organ men också ett känslosäte. Beröring och hur man blir berörd är läkande. LÄS HÄR BERÖRING LIKA VIKTIGT SOM MAT och LÄS HÄR om hur hjärnan skiljer pa egen och andras beroring och här: Beröring som formar vårt nervsystem

Huden och vad beröring gör för vårt nervsystem och vårt välmående har antroposoferna hela tiden sagt. Och antroposofernas oljeblandningar är också enormt välgörande för nervsystemet. Att dofta på en eterisk olja är ett av de snabbaste sätten att förändra en känsla, en sinnesstämning.

Sju läkande effekter av lavendelolja

Det är en skam att Vidarrehab stängdes ner. Det hade kunnat vara ett mycket bra komplement till det som inte svensk sjukvård klarar av/mäktar med, nämligen EFTERVÅRD och REHABILITERING.

20 reaktioner på ”det finns en annan sida av Vidarkliniken än media visar”

 1. Inger Hallqvist Lindvall

  Så väl beskrivet. Ja det är verkligen en skam att Vidarkliniken inte kunde drivas vidare och det precis som det började komma forskningsresultat som också vetenskapligt kunde fastställa goda resultat. Minskat behov av sjukskrivning o minskat behov av antidepressiva och smärtstillande farmaka kunde visas förutom patientnöjdhet. Må de som lät detta ske skämmas!

 2. Very true what you have written . It is a terrible shame that they closed the clinic I had great doctors there and was once at the hospital for pnumonia, after having been wrongly treated and diagnosed at Huddinge hospital . I think it was my savingb that I was at Vidar s hospital . I shall never forget the calm and respect and the great treatments fantastic to the chaos and disrespect at Huddinge hospital .

 3. Maria Bergman

  Tack för ditt inlägg!
  Finns inte ord för hur illa det är att inte Vidarkliniken och ej heller husläkarmottagningen finns kvar. Var finns valfriheten ?

 4. Janet Borvander

  Tack för att du orkade skriva. Jag var själv inlagd på Vidarkliniken 2009 efter en rejäl utmattning. Den vård jag fick där var helt fantastisk. De har ett helhetstänk som saknar inom den ordinarie vården. Så sorgligt att de tvingades stänga.

 5. Caroline Cansved

  Min släkt, bland annat min morfar var med och byggde upp vidarkliniken ekonomiskt.(Han var känd homeopat, antroposof och hade översatt en del av Rudolf Steiner bla.) Han skulle bli vida besviken över sveket och av utvecklingen i Sverige om komplemetärmedicinska behandlingar som sedan länge är väl dokumenterat och godkänt i övriga Europa! Det är en pinsam historia om medicinsk lögn(från svenska universitetsutbildade människor) och en tråkig följd från Socialstyrelsens begränsade begreppsbild av behandlingars effekt. Djupt beklagligt att Vidarkliniken drabbades.

 6. Kerstin Blomtrand

  Tack för dessa väl valda ord🙏 Ingen sjukvård i Sverige kan mäta sig med Vidarklininikens medmänskliga vård!!! Det är fruktansvärt för de inlk mig själv som inte kan få den vård de så väl behöver av svensk sjukvård, då Anna Starbrink har strypt Vidarklinikens fantastiska sjukvård. En dag kanske hon drabbas av något som endasr Vidarkliniken klarar av, då får hon själv känna på den förtvivlan som tusentals patienter nu lider av. Vidarkliniken måste öppnas igen!❣

 7. Tina Toller

  Jag har också legat inne på Vidarkliniken och ingått i den forskning som gjordes tillsammans med KI. Mina erfarenheter stämmer så väl överens med dina. Det är verkligen en skam för svensk sjukvård och en förlust för de patienter som så väl behöver komma dit.

 8. Så väl skrivet om vad Vidarkliniken har att erbjuda och har erbjudit så många patienter som har varit inlagda där. Inklusive mig för två utmatningssyndrom med depression. Efter vistelserna på Vidarkliniken kunde jag relativt snabbt komma tillbaka till arbetslivet. Bland de behandlingar som du Karin har skrivit att Vidarkliniken erbjuder patienterna tyckte jag att beröringen i samband med behandlingarna, samtalen med vårdpersonal och andra patienter och framförallt lugnet och ron som kliniken erbjöd var avgörande för mitt tillfrisknande. När har personalen i den etablerade hälso- och sjukvården TID att erbjuda patienterna beröring, samtal och lugn och ro? När och var kan den etablerade hälso- och sjukvården erbjuda kontinuitet av läkare? Att Anna Starbrink har lyckats med att övertyga regioner att inte fortsätta skriva avtal med Vidarkliniken kan endast ha med pengar att göra. Pengar som sparas in på ett ställe men som orsakar mer och säkert högre kostnader för den etablerade hälso- och sjukvården. När den enda komplementärkliniken i Sverige (såvitt jag vet) inte längre kan erbjuda komplementärvård till de patienter som kan ha behov av den. Vården på Vidarkliniken ersätter inte den etablerade hälso- och sjukvården utan är en bra komplement till den!!!!
  I samband med min vistelse på kliniken skrev jag följande kommentar:

  ”Jag kom till Vidarkliniken i Järna en vacker dag i början på oktober, denna gyllene höstmånad när naturen förbereder sig för sin väl förtjänta vintervila. Vad förväntade jag mig ut av vistelsen där? Jag hade fibromyalgi, kände mig utbränd och behövde vila.
  Vistelsen som jag hade framför mig var som ett helt oskrivet blad och jag kände nyfikenhet och spänning inför vad som skulle komma.
  Tystnaden och lugnet som mötte mig redan vid det allra första ögonblicket när jag klev in i den speciella byggnaden höll mig sällskap under hela vistelsen. Inga mobiltelefoner som ringde, ingen personal som hade bråttom. Tystnaden och lugnet gjorde sig märkbar i alla situationer, på alla ställen både innan- och utanför kliniken. Min rumskamrat och jag nästan viskade när vi pratade med varandra och det kändes så rätt!
  Jag fick varma omslag, insmörjningar, varma vattenflaskor och vetekuddar, antroposofiska läkemedel. Jag fick massage- och badterapi och kände hur smärtan minskade för varje dag. Vårdbiträden, sjuksköterskor och läkare tog sig tid när jag behövde prata med dem utan att ha bråttom en enda gång. Jag kände mig ompysslad, bortskämt som ett litet barn och höljd av värme och omtanke. I målningsterapin upplevde jag efter ett tag hur jag tröttnade på min försiktighet och plötsligt tog i, i både färger och former! Vilken känsla av befrielse i både kropp och själ! Vid ett tillfälle målade jag en solnedgång i havet, som jag älskar så mycket, men fick en uppenbarelse i samband med badterapin några timmar senare: solen, som jag hade målat, förvandlade sig plötsligt i mina tankar och blev mitt eget hjärta som höll på och drunknade i det stora havet! Jag förstod då betydelsen av denna bild: att det finns så mycket plats i mitt hjärta för mina kära och nära men inte för mig själv…
  Jag har lärt mig på Vidarkliniken att ”bara vara här och nu”. Jag har insett hur mycket detta betyder för en sjuk kropp och själ!
  Jag har fått äta och dricka mat och dryck som har förberetts med mycket kärlek och omsorg hela vägen från trädgårdsmästaren, odlaren eller bonden till kocken i köket!
  Jag har fått uppleva oförglömliga sol upp- och nedgångar, havets många färgskiftningar från morgon till kväll i dimma och solsken, det lugnande ljudet av porlande vatten i dammarna runt omkring kliniken… och för att inte glömma den inbjudande blåa bänken i ”äppellunden” bakom kliniken med utsikt över åkrar och skog där jag njöt och sög i mig solens värme tills det inte längre gick!
  Och jag har träffat underbara kvinnor och män, alla med sina egna livsöden, som har inspirerat mig genom sin kamp för att besegra sina sjukdomar och genom sina starka viljor att överleva.
  Efter tre veckor på Vidarkliniken har jag kunnat inte bara vila, utan även kommit närmare mig själv i både kropp och själ och är på god väg att hitta mitt sanna jag. Är inte detta vägen mot ett friskare liv?

  Edita Brus
  i november 2007

 9. Leah Lapidus

  Jag har ingen aning vem du är.. men den text du skrivit speglar värkligen , det svek som alla patienter,som upplevt när Vidarkliniken,och den underbara mänskliga respektfulla vård ,man kunde få ta del av på den kliniken togs i från oss när den stängdes!!

 10. The United States Federal Drug Administration FDA approved tamoxifen for breast cancer prevention more than 15 years ago in 1998 for women ages 35 and older who are at high risk of breast cancer and who are at low risk for serious side effects cialis reviews The most accepted mechanism of anthracycline induced cardiotoxicity is via binding of topoisomerase 2 beta myocardial receptors releasing oxygen free radicals that lead to progressive myocardial destruction 11

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *