NEJ är ett bra ord för att skapa balans i livet

Jag älskar att tipsa om bra saker och schyssta människor. Sån har jag varit i hela mitt liv. En gång i tiden var jag jättebra på att sätta ihop redaktioner och hitta begåvningar och nya förmågor som skulle prata i tv. Jag slutade med tv, men jag fortsätter med att kredda människor och jag fascineras av att så många verkar ha svårt med det. Att komplimanger sitter så långt inne och att många har svårt för att säga att någon annan är bra, ungefär som att man blir sämre. Men det är ju tvärtom. Alla människor suktar och längtar efter uppmärksamhet och att känna sig bekräftade. Det här inlägget ska inte handla om det men…

Jag får ofta erbjudanden om att jag ska tipsa om olika produkter, händelser och event. Men jag tipsar bara om sånt jag provat och verkligen gillar. Men så får jag också erbjudande där jag förväntas att jobba en hel helg på nåt event. Det kan vara allt från att hålla yogaklasser, workshops i nåt ämne jag skrivit en bok om eller föreläsa. Ofta handlar önskan om en föreläsning för kvinnor om hur man stressreducerar, hittar balans i livet och behåller hälsan. Det kan vara stora yogaevent, kvinnotidningar som vill arrangera en måbrahelg, hälsotidningar, eller olika välgörenhetsföreningar vars målgrupp är just kvinnor. Ofta är det också kvinnor som kontaktar mig och vet ni. Jag är trött på att jag erbjuds skitarvoden för att engagera, ge livsnycklar och entusiasmera. Hur ska vi komma ur ekorrhjulet där kvinnor har sämre lön men ändå förväntas jobba mer och vara glada? Hur kan kvinno/hälsotidningar ha den här dubbelheten? Det vill säga skriva artiklar om utbrändhet och dåligmående hos kvinnor samtidigt som de vill anlita en entusiasmerande ”expert” på ämnet och inte betala ens ett skäligt arvode?

Om man ska få kvinnor att hitta balans i livet och stressreducera så är NEJ kanske det allra bästa ordet som ska passera en kvinnas läppar. Att få en kvinna att fatta att hon behöver inte vara duktig flicka eller att hennes uppgift inte är att hålla god min fast hon egentligen kränkts av ett skiterbjudande. Att säga nej till erbjudanden som lindats in som om de vore superviktiga och bra det ör precis det vi måste lära tjejer och kvinnor.

NEJ jag jobbar inte för 2000-4000 kr (på faktura) en helg. Jag kan jobba gratis för föreningar som UNHCR, Ensamkommandes förbund, Naturskyddsförening Barncancerfonden och föreningar vars mål rimmar med mina ideal om en bra och schysst värld.

Men jag kan inte och kommer inte jobba gratis till nåt av Sveriges största mediehus bara för att jag är… kvinna. Eller som min bästis tyckte jag skulle svara: Nej, jag går inte upp ur sängen för den summan…

26
26