skillnad på kompression och stöd

Det här är ett samarbete med Medi.

Det är skillnad på stödstrumpor och kompression och det är verkligen dags att släppa fördomarna om hur en kompressionsstrumpa kan se ut och kännas. Kompression behöver inte vara stumt, hårt och trist. Strumpbyxorna och ”stayupsen” jag har på bilderna gör sitt jobb trots att de är tunnare. De avlastar benen från lymfvätskan och jag slipper trötta och tunga ben.


Medi har ett stort sortiment där det finns så mycket att välja mellan – 14 olika storlekar, olika färger och så klart olika tjocklek på kompressionen. Dessutom kan du välja mellan kortstrumpor, stayup, strumpbyxor med öppen tå bland annat. Ja, ni fattar här hittar du helt enkelt en uppsjö av strumpor.

Det finns många tillfällen när man vill ha lårstrumpor, eller stayups som de också kallas. Dels när det är varmt ute. Svalkar skönt under en kjol. Lårstrumpor är också toppen när man flyger, så man slipper krångla med strumpbyxor när man behöver gå in på den trånga flygtoaletten. 


För att en kompressionsstrumpa ska ge så bra effekt som möjligt måste storleken du väljer passa perfekt till dina ben. Undvik därför stöd- och kompressionsstrumpor där din skostorlek bestämmer vilken storlek du ska välja. Dina fötter har nämligen ingenting med dina bens form att göra. Om du istället väljer kompressionsstrumpor vars storlek utgår från dina bens omfångsmått så vet du att kompressionen kommer att vara perfekt anpassad för just dina ben. Det viktigaste måttet är omfångsmåttet runt vristen, eftersom det är där cirkulationen behöver mest hjälp för att orka transportera tillbaka blodet till hjärtat.

Men det här med stöd och kompression? Vad är skillnaden? Stödstrumpor har ett lågt odefinierbart tryck som ofta mäts i denier. Denna måttenhet har ingenting med kompression att göra utan beskriver endast tjockleken på garnet som strumporna tillverkats av. Stödstrumpor har samma låga tryck i hela strumpan och storleken utgår ofta från din skostorlek, trots att storleken på dina fötter inte har något att göra med omfånget på dina ben. När det gäller stödstrumpor så vet du helt enkelt inte om de gör någon nytta. Medi vill att det ska göra skillnad och deras kompressionsstrumpor har ett väldefinierat tryck enligt gällande europeisk standard. Kompressionen är som högst vid vristen och avtar sedan enligt en bestämd kurva ju längre upp på benet strumpan når. Storleken på medicinska kompressionsstrumpor utgår alltid från benens omfång så att du kan vara säker på att den utlovade kompressionen verkligen anpassats efter just dina ben. 

OBS! Passar du inte in på någon av de 14 olika storlekarna som Medi erbjuder, så kan man oftast måttillverka medicinska kompressionsstrumpor exakt efter dina egna mått.

Så nu till det braiga erbjudandet. 

Du får 20 procents rabatt när du köper kompressionsstrumpor  www.medi.se och skriver in KARIN20 i kampanjrutan innan du ska betala.

Länk till de rosa strumpbyxorna med öppen tå: http://www.medi.se/shop/mediven-elegance-kompressionsstrumpbyxor.html?utm_source=social&utm_medium=blog&utm_campaign=karin&utm_content=mediven-elegance-strumpbyxor

Länk till de svarta lårstrumporna (stay up’s): www.medi.se/shop/kompression/produkter/kompressionsstrumpor/larstrumpor/mediven-elegance-kompressionsstrumpor.html?utm_source=social&utm_medium=blog&utm_campaign=karin&utm_content=mediven-elegance-larstrumpor

3 reaktioner på ”skillnad på kompression och stöd”

  1. Svensson Barbro

    Heja Karin! Du har huvudet på skaft! En sann Ambassadör för medi och medicinska kompressionsstrumpor! Vänligen, Barbro Svensson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *