saker jag inte förstår

som många av er vet är jag för komplementärvård. En vård där det finns möjlighet till andra alternativ än den som vården kan erbjuda och främst att man kan komplettera det bästa av två världar och allra helst göra den till en vård. En vård som bygger på hälsa. Jag förstår att om man inte varit i vårdens händer kanske tänker, men det vill inte jag att mina skattepengar ska gå till. Så hamnar du där, eller någon du tycker om hamnar där och du förstår att den traditionella vården räcker inte till. Visst vill du göra allt du kan för att må bra, slippa vara sjukskriven och minimera eller kanske ta bort medicineringen som kanske ger dig bieffekter. Du kanske till och med känner att du hamnat i ett moment 22 och med alla bieffekter av medicinering och/eller sjukvård glömt bort vad det började med. Du börjar gå ut på nätet och du ser att i många andra länder har man komplementärvård, där kanske man också ligger längre fram vad gäller sjukvård. Det som kallas spetspatienter, dvs vi patienter som läst på och kanske till och med har kontakt med sjukvård utomlands kommer med mer information till den svenska läkaren. Vi utmanar sjukvården som förlåt att jag säger det, eller What the f…. vi har en otroligt konventionell sjukvård i Sverige där jag inte upplever att läkarna hela tiden uppdaterar sig för nya rön, för ny vetenskap, för vad som händer runt om i världen. Utan de verkar tro att den vita rocken ska vara gott nog. Och att de kan hänvisa till vetenskap. Men det räcker inte. Och om sjukvården hade varit låt säga som datavärlden, då hade läkarna varit tvungna att vara uppdaterade. Att ta reda på mer och inte vara förlita sig till gammal fakta. Dessutom är jag ingen maskin. Alla patienter är unika och jag tror inte att det finns en medicin som ”fits all” . Det är för mig en uråldrad syn på människan. Jag har betalat skatt ända sedan jag var mycket ung. Jag fyller 55 år i år. Det är mina skattepengar också. Jag vill att överläkaren på kardiologen ska veta att Q10 hjälper mot hjärtsvikt. Jag vill att läkaren på vårdcentralen ska ta blodprov på mig innan han skriver ut antidepp, för att utesluta att jag har hypotyreos eller någon annan sjukdom. Jag vill att läkaren på akuten ska veta att jag har lymfödem när jag kommer akut för att armen svullnat markant så att jag tror att jag fått en propp. Jag vill att läkaren ska veta att blindtarmen är viktig för mitt immunförsvar och inte operera bort den i förebyggande syfte. Jag har fått kämpa hårt i mitt liv för att slippa bieffekterna efter en vård som farit fram hårdhänt med min kropp. Och ibland tänker jag att det är ett mirakel att jag klarade alla cancerbehandlingar, men gjorde jag det? Jag kämpar ju fortfarande med bieffekterna. De som den traditionella vården har tagit sin hand i ifrån. Det är då man riktar sig utåt. Man uppsöker homeopater, ayurvediska kliniker, akupunktörer, näringsterapeuter och så till slut hamnar man hos antropsoferna i Järna. Man ger hela sin kropp, lämnar in sig för man orkar inte längre. Jag har sagt det så många gånger men jag var en liten rädd, ledsen och alldeles slutkörd fågelunge som ramlat ur sitt bo när jag checkade in på Vidarkliniken i februari 2013. Och när jag tre veckor senare checkade ut var jag starkare, gladare med rosor på kinderna och solsken i blick. Jag älskade varje sekund av min vistelse där och jag läkte. Som jag läkte. Sånt önskar jag alla andra i samma sits som jag. Men det som kallas mjuka värden har inget värde i Sverige. Inte i vårdSverige.

Jag vill att vi ska ha valfri vård i Sverige på riktigt. Så att vi kan läka och om människor blir friska och kommer tillbaka snabbare efter rehab på Vidarkliniken, varför då ta bort en vård som funkar. Idag till exempel är 458 000 diagnosticerade och får en medicin för sköldkörtelproblem. Problemet är att det är allt för många som fortsätter att må dåligt trots medicinering och många så dåligt att de är sjukskrivna. Det för att det finns bara ett läkemedel som skrivs ut och det räcker inte. Det andra som finns är läkarna för oinsatta i. Trots att så många i Sverige mår dåligt, och då vet vi inte hur stort mörkertalet, så haltar sjukvården då det finns för få läkare som kan nåt om sköldkörteln. Det är också skattepengar tänker jag, att allt fler äter mediciner och är sjukskrivna kostar pengar.

så jag var med och skrev under ena viktig debattartikel i Aftonbladet som publicerades i helgen LÄS HÄR och ombud tycker att det är viktigt så vill jag uppmana dig att gå med i facebookgruppen #valfrivård HÄR GÖR DU DET

Och hörna. Det är måndag idag. HÄR HITTAR DU senaste avsnittet av PAUS

1 reaktion på ”saker jag inte förstår”

 1. Lenita Kärker

  Instämmer i varje stavelse Karin. Tycker om din liknelse med it världen. Som att harva på med en gammal dator från 80-talet, bara för att…????
  Okunskap gör människor rädda. Med rädsla föds arrogans och cynism. Rädsla för att inte ha kontroll, för vad händer då?

  Jag fortsätter att hävda att det är skamligt att Vidarkliniken inte får sitt avtal pga OKUNSKAP där man skyller på att det inte finns tillräckligt med evidens.

  Är det så att landstingspolitiker själva måste hamna i djup kris i livet för att ”eventuellt” förstå? Det verkar inte bättre.

  Hejja dig Karin. Din röst är stark och behövs.

  Varm hälsning

  Lenita

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *