hopp och tilltro

Ilhan Omar: ”Jag står här inför er … som första flykting som valts in i kongressen”. 36-åriga Ilhan flydde från Somalia när hon var åtta år gammal- Hon levde i ett flyktingläger i Kenya i fyra år innan hon blev uttagen som kvotflykting och kunde flytta till USA. Nu har hon valts in i USA:s kongress och samtidigt gett hopp till flyktingar i hela världen.

Samtidigt som jag läser detta fantastiska som ger mig hopp om att det ändå i denna väldigt orättvisa värld ändå då och då sker mirakel. Ja, men då läser jag den här undersökningen som länsstyrelsen låtit göra i Sverige och jag skäms Tydlig diskriminering av afrosvenskar på arbetsmarknaden

Jag har den senaste tiden skämts över journalister, influensers i media som inte förstått vad de här orden n-ordet, m-ordet, z-ordet, i-ordet osv på riktigt kan påverka. Kanske kan vi aldrig förstå på riktigt vi som är priviligierade. Om en vit mänska i media tycker sig själv ha rätt att lite skojsigt i ens värld använda ord som är fördomsfulla. Jag skäms faktiskt. Men jag drabbas ju inte personligen. Men jag har människor i min närmsta närhet som öppnat ögonen på mig vad gäller rasism. Detta ständiga matande av fördumsfullhet som en människa med ett mörkare pigment ständigt bemöts av. Hur svårt kan det vara? Det är inte svårt att lära om. Att lära sig använda andra ord. Ord som inte är laddade. Ord som inte sårar. Ord som inte är fördomsfulla och rasistiska. För Titta bara på den här undersökningen jag länkar till här ovan. För vi har på allvar problem i Sverige.

1 reaktion på ”hopp och tilltro”

  1. Jag håller med dig i det mesta. Samtidigt ökar antisemitismen och Omar är en av dem som bidrar till det, så jag kan inte riktigt jubla åt henne. Människor har många sidor. Att inte se bortom ”den ädle vilden” är också rasism hur godhjärtad man än känner sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *