fly safe om du nu ska flyga

På onsdag gör jag min sista flygresa som yogalärare där jag aktivt tar med mig yogaelever till ett annat land som man behöver flyga till. Ni har läst mina tankar om att vara en travelling teacher i tidigare bloggposter, så vi tar inte det igen. Jag kommer ha tio dagars semester innan eleverna kommer och det känns just nu så välförtjänt efter en ganska stressig höst. Men jag måste säga att jag ser fram emot att den här gruppen kommer och jag längtar efter att få ge dem mitt Goa. Visa mina smultronställen.  I dagens inlägg vill jag slå ett slag för kompressionsstrumpbyxor. Bäst att ha på sig när man flyger. Tidigare hade jag bara de där korta stödstrumporna som man kan köpa på apoteket och de hjälpte visserligen till att hålla borta svullnaden i fötter och underben, men istället blev det svullet kring knäna där strumpan slutade. Jag upplevde att låren svullnade också. Så numera hoppar jag kortstrumpor och använder bara strumpbyxa eller stayups.

Det här är ett samarbetet med Medi och vid det här laget vet ni att jag använder kompressionsstrumpbyxor nästan hela tiden för att jag tycker det är så bra. Annars hade jag aldrig valt att samarbeta med Medi eftersom jag tycker de är bäst på marknaden vad gäller stöd, och kompression. Bara att det finns 14 storlekar att välja på är helt fantastiskt och om ingen av dessa skulle passa går det att få ett par skräddarsydda.

Svullna ben och fötter är vanligt under längre flygresor. Och det är inte så konstigt vi sitter helt enkelt stilla ibland i många timmar i trånga och obekväma sittställningar, ofta med benen i kors. Dessutom är luften i kabinen väldigt torr och i kombination med kaffe och alkohol, som även det är vätskedrivande. För att inte tala om trycket i flygplanet, allt sammantaget gör att våra fötter och ben svullnar. Kompressionsstrumpor hjälper dina fötter och ben när du sitter stilla. Trycket från strumpan Lyfter vätskan uppåt i kroppen. Ni som varit på min lymfworkshop vet att vi vill att lymfan ska uppåt för att tömma sig i groparna vid nyckelbenen. Om du också kombinera det med att göra lite fotövningar så motverkar du att du svullnar och hjälper kroppen genom att skapa en fotpump som pumpar vätskan uppåt i kroppen. Så att den inte stannar nere i fötterna och benen. Sist men inte minst är det viktigt att fylla på med vatten. Undvik kaffe, alkohol och annat vätskedrivande och uttorkande.

Mina flygtips:

Ta med egen mat – då slipper du bröd, pasta och sånt som får oss att svullna

En tom flaska som kan fyllas på med vatten

Vätskeersättning – stoppa i en tablett i din flaska när du fyller på med vatten. Man märker inte att man förlorar vätska när man flyger

Öronproppar – så du lättare kan koppla av

Ladda ner – meditationer eller filmer

Kudde och en sjal

Sockor – ta av dig skorna och sätt på dig ett par sockor istället

Sovmask – så att du kan sova fast planet där upplyst

Och PS Glöm inte att röra på dig när du flyger.
Sträck på armarna.
Rulla axlarna.
Upp och gå i gången.
Gör tåhävningar när du står i toalettkön.

Fakta: Jag använder stödstrumpor som går under beteckningen kompressionsstrumpbyxor, för att de faktiskt är bäst. Alla kompressionsstrumpor finns i olika kompressionsklasser. Kompressionsklass 1 kan användas fritt av alla i förebyggande syfte. Även av friska personer, dvs av oss som inte har ödem i benen. Så varför slänga ut pengar på stödstrumpbyxor som det inte finns några medicinska bevis på att det hjälper och som ofta alldeles för lätt går sönder. Hellre satsa på kvalitet på strumpbyxor som har längre liv, vilket också är mer miljövänligt än att du köper flera strumpbyxor som går sönder. Bara min tanke. Kompressionsklass 2 och högre används i princip endast av personer med medicinska problem. Söker man hjälp så får man kompressionsstrumpor i kompressionsklass 2 eller högre av sitt landsting.

På bilden har jag strumpbyxorna Mediven Elegance i färgen månskensblå.HÄR HITTAR DU DOM
Och om du går in via länken får du 20 procent på Medis hela sortiment om du skriver in KARIN i kampanjrutan.

4 reaktioner på ”fly safe om du nu ska flyga”

  1. Tack för tipset! Beställde genast ett par. Jag har som du alltid haft knästrumpor förr men undrar varför jag inte haft strumpbyxor så det är dax att prova.

  2. Pingback: Lymfödem – Bröstcancer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *