det här med att verka lokalt

allt i kroppen finns där av en anledning. Allt hänger ihop. Det finns ett samspel mellan kroppens organ, körtlar, cirkulation och kroppsdelar. Men jag upplever att allt liksom delas upp i delar. Isoleras. Bara uttrycket som man hört många i vården slänga sig med: Det verkar lokalt.
Hur kan nåt verka lokalt i kroppen? Det är ju jättemärkligt uttryck. Ett typ hittepåuttryck.
Som hormonspiral. Hur kan en hormonspiral bara verka lokalt? De vanligaste biverkningar för hormonspiral som listas i FASS är bla huvudvärk och migrän. Lokalt? Huvudet sitter ju en bra bit upp från underlivet. Vi har ju både lymfkärl och blodkärl i underlivet. Det vill säga cirkulation. Har man missat det på läkarlinjen? Så det är inte konstigt att en hormonspiral ger också andra biverkningar som illamående, nedstämdhet, depression, akne, kraftig kroppsbehåring, viktuppgång, smärta i brösten och ingen sexlust osv.
Nån borde skriva boken second opinion. En bok om vad människor i maktposition, för det kan man väl säga att vården har över sina patienter gärna slänger sig med. En sorts informerande bok, en ifrågasättande bok. För varje gång du får höra följande påståenden ska en röd flagga dyka upp i ditt inre. Det är då du ska begära second opinion. Ställa frågor som hur menar du nu? Kan vara bra med ett Red alert lexikon. Du behöver bara säga Vänta ett tag till läkaren, ta upp ditt lexikon och bläddra fram till påståendet:
Det är vanligt för din ålder? RED ALERT Varningstriangel
Det är normalt (om man klagar över biverkningar) RED ALERT
Det verkar lokalt. RED ALERT
Forskning säger. RED ALERT vilken forskning, vem betalade för den forskningen. Vilka frågor ställdes. Hur såg forksningsgruppen ut.
Ja ni fattar.
Vi måste börja ifrågasätta auktoriteter. Våga ifrågasätta. Och börja se på våra kroppar som en helhet. Och att allt hänger ihop.
Fram för fler holistiska läkare tänker jag.
Kroppen har ju flera cirkulationssystem och trycker du på punkter under foten kan du känna av det högre upp i kroppen.För allt hänger ihop och allt behövs. Och det är självklart att man ibland måste opereras. Eller? Måste man? FORSKARNAS VARNING OPERERA INTE BORT HALSMANDLARNA Skulle gärna läsa forskningen om att inte blindtarmen är ett bihang. Och att man gjorde en studie på alla oss vars blindtarm man tog bort i förebyggande syfte, utan att fråga oss om lov och förklara konsekvenserna en sån operation kan göra.

Imorgon är det midsommar. Om vi lägger lite krut på solhälsningen så kanske solen kommer fram lokal. Glad midsommar.

1, Andas in
_MG_5314

2, Andas ut
_MG_5312

3, Andas in
_MG_5310

4, Andas ut
_MG_5308

5, Andas in
_MG_5307

6, Andas ut
_MG_5304

7, Andas in
_MG_5303

8, Andas ut
_MG_5301

9, Andas in
_MG_5298

10, Andas ut
_MG_5297

3 reaktioner på ”det här med att verka lokalt”

 1. Anna Margareta Schytzer

  Finns det i någon av dina böcker några lättare yoga-ställningar, än t.ex. nr 4 här ovan?
  Med vänlig hälsning, A-M

 2. Anna Margareta Schytzer

  Hej! Obs! Jag vill inte att mitt namn står med i Kommentaren!
  Med vänlig hälsning, A-M

 3. Hej Karin! Tack för du tar upp detta med att allt hänger ihop. Det har jag varit i så mycket senaste månaderna. Om t ex själen mått dåligt en tid leder det ju ofta till fysiska problem. Ofta lokalt som du kallar det. Får behandling på det, ofta lokalt med mediciner. Sen kan det bli fler fysiska problem på andra ställen i kroppen. Och sen går det på. Tills man får hjälp o bomull på det själsliga. Då kanske det fysiska kan läka. Eller tänker jag fel? Ibland blir det så lokala problem att det blir operation. Och med ångest säger man ja till allt det läkarna föreslår. Min verklighet blev att mina tonsiller rökte. Såhär i efterhand onödigt kanske vid 42 års ålder, trots de visade kronisk tonsillit. Men de hade sin rutingång. Skulle utesluta cancer i lymfarna. Har du ngt syns det i tonsillerna sas det. Nerver blev antagligen skadade av tungpressen i op. Nu försämrad känsel, smak, torrhet o ändrat tal. Som lärare jag är! Hur länge? Vet ej. 2.5 mån har gått. Hoppas ej förevigt. Ingen sa något o det innan op. Jag sa ja för jag var rädd att dö. Brottas än med andra fysiska dilemnan. Vet ej vad som är vad o vad som är verkligt. Läkarna ordnar KBT. Rätt väg? Vet ej… men när allt det själsliga är i mer harmoni kanske det fysiska läks det med. Jag hoppas så på den teorin! Glad midsommar till dig!! Imorgon bitti välkomnar vi den med solhälsningar – ja!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *