svar på frågor om hypotyreos

Sedan artikeln i Aftonbladet där jag berättar om att jag äter NTD, det vill säga Naturligt sköldkörtelhormon LÄS HÄR istället för Levaxin har jag fått så många mejl.
Att hypotyreos, eller sköldkörtelproblem är en brännhet fråga är alldeles solklart. Vi är så många som mår dåligt och det är på allvar fy och skam, otroligt dåligt för oss patienter att man låter Levaxin ha monopol på hela marknaden. Och först och främst helt otroligt att vi tillåter det fortgå.
Vi borde gå ut och demonstrera = PATIENTMAKT.
Om man går med i nån av grupperna på Facebook, sök på sköldkörtel/hypotyreos så kommer du snabbt kunna se att du inte är ensam om att må dåligt fast du fått Levaxinbehandling.
Ett problem är provtagningarna som landstinget erbjuder, de är inte tillräckliga.
Och ett stort problem är ju också att man inte tar symptom som ”jag känner mig låg”, ”jag är så trött”, ”jag är deprimerad”, ”jag har ingen lust” osv på allvar.
Kan det ha att göra med att det till största del är kvinnor som vittnar om de här symptomen?
Men man beräknar att det är mer än 400000 personer som har problem med sin sköldkörtel.
Bara det faktumet borde vara startskottet för forskning.
För Varför har sköldkörtelproblem ökat i Sverige?
Vad är anledningarna?
Kanske dags att inte bara bota/döva symptomen och ta reda på roten. Eller vad tycker ni?

Varför har sköldkörtelproblemen ökat i Sverige? Vad tror ni?

Jag var 48 år när jag förstod att någonting inte stod rätt till. Jag trodde det var PMS. Jag var låg och glad om vartannat och väldigt trött. Jag gick till min husläkare som skrev ut antidepressiva, utan att ta några närmare blodprover. Några månader senare fick jag bröstcancer. Det kanske inte hade något samband, men jag tycker sådana här saker är sjukt intressanta. För om man läser om hypotyreos så förstår man att antidepressiva medel kan göra din hypotyreos värre. Det är ingen bra kombination. Därför är det så viktigt att man tar sköldkörtelprover på en person som vittnar om trötthet, ledsenhet osv
Mitt råd är alltid att gå in och läsa om biverkningar om du får någon medicin utskriven.
Det är så viktigt.
Och när du läst om biverkningar väger du för och nackdelar med att ta eller inte ta medicinen. Jag är inte emot medicin, men det är viktigt att vara medveten om just biverkningar.

Jag genomgick jobbiga cancerbehandlingar (cellgifter, strålning, operation av hela höger bröst och 17 lymfnoder, 11 herceptinbehandlingar intravenöst) och fick en hel del biverkningar, komplikationer som lymfödem och hjärtsvikt.
Efter en tid tog jag blodprover för att kolla min hälsostatus på ett privat blodtagningsställe. Det visade sig då att jag hade problem med sköldkörteln, så kallad underfunktion eller hypotyreos.Jag hade inte alls bra värden. Och det visade sig senare att jag hade haft det längre tid än så. Jag fick det bekräftat av läkarna att jag haft det redan under cancerbehandlingen, men ingen sa något till mig då. Det är något jag tycker är väldigt märkligt. Särskilt sedan jag efter att läst en massa om bröstcancer och hypotyreos att det finns de som tror att det finns ett samband.

Jag fick rådet att börja med medicinen Levaxin. Min mamma lider också av underfunktion och har ätit Levaxin under mer än 30 år. Så när jag fick veta att även jag drabbats av hypotyreos visste jag direkt att jag inte ville äta samma preparat som fått min mamma att må så dåligt. När man gått igenom alla komplikationer och biverkningar av de olika cancerbehandlingarna är det sista man vill att drabbas av nya biverkningar.

Så jag läste på om sjukdomen och om eventuella biverkningar om jag åt Levaxin. När jag googlade runt och gick med i patientgrupper på facebook upptäckte jag att det fanns alternativ till standardbehandlingen Levaxin, nämligen naturligt sköldkörtelhormon (NDT). Problemet är bara att ytterst få läkare skriver ut det – de flesta förordar syntetisk medicin – och för att få utskrivet NDT krävs att man ätit Levaxin i ett år.

Men du kan hitta läkare som är pro NTD gå in på HYPOTYREOS</a> och läs om var man ska vända sig för att få reda på det. Där hittar du också en massa bra info. Och när du också fått din diagnos kan du går med i SKÖLDKÖRTELFÖRBUNDET För det är bra om vi går samman.

Ju mer jag läste på om hypotyreos och standardbehandlingen som är att Levaxin har monopol på marknaden så förstod jag att NTD var standardbehandlingen fram till 70talet, då alltså levaxinet fick monopol. Så det här är viktigt NTD är inte en alternativmedicin, utan är ett läkemedel som läkarna kan skriva ut och som du kan få på ditt högkostnadskort och hämta ut på apoteket. Det är också ett vanligt läkemedel som skrivs ut i andra länder. Problemet är att få läkare i Sverige gör det. De finns de som hävdar att eftersom man på 70talet stoppade den möjligheten i Sverige, så har de läkare som tidigare skrev ut det pensionerats och de nya läkarna har ingen kunskap om NTD.

Och tyvärr finns det trista vindar i Sverige som försöker få det till att vara en form av kvacksalveri. MEN, efter att ha ätit NTD i ett halvår, så kan jag säga att mina värden blivit bättre, men främst JAG mår bättre. Jag att det är pinsamt att inte alla ges den möjligheten att prova ”alternativ”.

Hur gick jag tillväga. Jag hittade en läkare som som skriver ut på recept NTD. Jag köper min medicin på recept från ett tyskt apotek. Och jag betalar nästan 1000 kr i månaden på NTD. Andra patienter åker till Balderkliniken i Norge för att få den möjligheten.

Jag fattar inte varför man inte plockar hem det här till Sverige. Det finns ju egentligen pengar att tjäna här för landstinget eftersom vi är många som skaffar det utomlands. Jag kritiserar verkligen det här systemet som vi har i Sverige. Det är alltför fyrkantigt. Människor är olika, behandlingar måste vara individanpassade. Det behöver finnas alternativ.
Det måste finnas alternativ. Vi behöver på allvar ha valfri vård i Sverige.
Gå med i gruppen #valfrivård på facebook. För valfri vård handlar inte om du är för eller emot vaccin, eller tror på kolonialt silver eller inte. Det handlar om att vi måste föra in vård ch läkemdel som kan få människor att må bättre, bli friska. Vi måste helt enkelt ge människor ett alternativt. Det är inte för eller emot skolmedicinen. Det är MED skolmedicinen. Det funkar i andra länder. Varför skulle det inte funka i Sverige?

NÄRINGSMEDICINSK tidskrift ägnar hela sitt senaste nummer om Sköldkörteln. Köp tidningen.

7 reaktioner på ”svar på frågor om hypotyreos”

 1. Henrik Mundt

  På frågan varför NDT inte ”kan” skrivas ut i Sverige är lätt att besvara! Big Pharma har i den grad indoktrinerat den svenska läkarkår med påståendet att NDT är farligt!! Det fungerade för oräkneliga i 60 år utan problem så det är enbart förtal i syfte att pungslå patienter och stat med undermåtliga mediciner

 2. Lotta Björkegren

  Underbart att du skriver om detta. Har precis varit på Balderkliniken i Norge och vilket mottagande. Skall börja med NDT också.
  Det finns mycket att önska av den svenska vården när det gäller hypotyreos.
  Med vänliga hälsningar
  Lotta Björkegren

 3. Ja visst är det tråkigt att det är så svårt att få en licens på NDT. Hälsningar Christine som köper NDT själv sedan 3 år och mår prima!

 4. Aldrig någonsin har någon läkare under cancerbehandlingen sagt något om levaxin. Depressionsmedicin skulle jag inte våga äta fastän jag blir deprimerad av hormonmedicinen. Alla läkare håller sig till sitt lilla område. Jag blir så trött!! Man skulle helst vara läkare själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *