Dresscode: kompressionstrumpbyxa, Strumpskola del 2

Det här är ett samarbete med Medi

Jag har alltid kompressionsstrumpbyxor när jag flyger. Både på kortare och längre flygresor. Det tycker jag att du som flyger ofta eller ibland också ska ha. Tidigare hade jag bara de där korta stödstrumporna som man kan köpa på apoteket och de hjälpte visserligen till att hålla borta svullnaden i fötter och underben, men istället blev det svullet kring knäna där strumpan slutade. Jag upplevde att låren svullnade också. Så numera hoppar jag kortstrumpor och använder bara strumpbyxa eller stayups.

Nu vet ni ju att jag också använder kompressionsstrumpbyxor hela tiden för att jag tycker det är så bra. Annars hade jag aldrig valt att samarbeta med Medi eftersom jag tycker de är bäst på marknaden vad gäller stöd, och kompression. Bara att det finns 14 storlekar att välja på är helt fantastiskt och om ingen av dessa skulle passa går det att få ett par skräddarsydda.

Svullna ben och fötter är vanligt under längre flygresor. Och det är inte så konstigt vi sitter helt enkelt stilla ibland i många timmar i trånga och obekväma sittställningar, ofta med benen i kors. Dessutom är luften i kabinen väldigt torr och i kombination med kaffe och alkohol, som även det är vätskedrivande. För att inte tala om trycket i flygplanet, allt sammantaget gör att våra fötter och ben svullnar.

Kompressionsstrumpor hjälper dina fötter och ben när du sitter stilla. Trycket från strumpan Lyfter vätskan uppåt i kroppen. Om du också kombinera det med att göra lite fotövningar så motverkar du att du svullnar och hjälper kroppen genom att skapa en fotpump som pumpar vätskan uppåt i kroppen. Så att den inte stannar nere i fötterna och benen. Sist men inte minst är det viktigt att fylla på med vatten. Undvik kaffe, alkohol och annat vätskedrivande och uttorkande.

Mina flygtips:

Ta med egen mat – då slipper du bröd, pasta och sånt som får oss att svullna

En tom flaska som kan fyllas på med vatten

Vätskeersättning – stoppa i en tablett i din flaska när du fyller på med vatten

Öronproppar – så du lättare kan koppla av

Ladda ner – meditationer eller filmer

Kudde och en sjal

Sockor – ta av dig skorna och sätt på dig ett par sockor istället

Sovmask – så att du kan sova fast planet där upplyst

Och PS Glöm inte att röra på dig när du flyger.
Sträck på armarna.
Rulla axlarna.
Upp och gå i gången.
Gör tåhävningar när du står i toalettkön.

Fakta: Jag använder stödstrumpor som går under beteckningen kompressionsstrumpbyxor, för att de faktiskt är bäst. Alla kompressionsstrumpor finns i olika kompressionsklasser. Kompressionsklass 1 kan användas fritt av alla i förebyggande syfte. Även av friska personer, dvs av oss som inte har ödem i benen. Så varför slänga ut pengar på stödstrumpbyxor som det inte finns några medicinska bevis på att det hjälper och som ofta alldeles för lätt går sönder. Hellre satsa på kvalitet på strumpbyxor som har längre liv, vilket också är mer miljövänligt än att du köper flera strumpbyxor som går sönder. Bara min tanke. Kompressionsklass 2 och högre används i princip endast av personer med medicinska problem. Söker man hjälp så får man kompressionsstrumpor i kompressionsklass 2 eller högre av sitt landsting.

På bilden har jag strumpbyxorna Mediven Elegance i färgen månskensblå. HÄR HITTAR DU DOM
Och om du går in via länken får du 20 procent på Medis hela sortiment om du skriver in KARIN i kampanjrutan.

Lite rolig kuriosa: DÄRFÖR FISER VI MER NÄR VI FLYGER

Foto Anneli Hildonen

6 reaktioner på ”Dresscode: kompressionstrumpbyxa, Strumpskola del 2”

 1. Pia Westergren

  Tack för infon. Jag mailade dem just om långflygnings strumpor efter ditt förra inlägg.
  Ang.mat på flyget så de allra flesta bolag erbjuder ju vegetarisk eller vegansk mat men även lakto mm helt gratis. Det väljer jag alltid:))

  1. Jag vet att det finns möjlighet att äta vegetarisk mat, men då är det ofta pasta och bröd. Detsamma gäller också den veganska. Så jag tar ofta med egen mat på flyget och på många flyg betalar du extra för maten. Varför betala extra för mat du inte vill äta? Så

   1. Har faktiskt aldrig behövt betala för den veganska maten, och jag reser flera ggr/år. Några bolag erbjuder t o m rawfood;))

     1. Jo, det gör jag. Men alltid de stora bolagen. På en 13 timmars resa blir det nog lite väl mycket med en massa frukt:)) Emirates är ju outstanding tycker jag.

 2. Pingback: Blogg Strumpbyxor – CLIFFSNOTES

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *