fittan är en kroppsdel, en del av en helhet

jag tror att den dag vi likställer fittan med alla andra kroppsdelar, så kanske vi också börjar värdera underlivet som en kroppsdel och får då både den vård och den omtanke som våra underliv behöver.
och SKA ha.
Underlivet är laddat. Så är det.

Men efter att ha hållit knipworkshops i fem år. rest Sverige runt och fått kvinnor att hitta sin bäckenbottenmuskel så känner jag verkligen att det här är nåt jag brinner för.
Nåt jag tror på.
Jag har även föreläst på sjukhus för urologer, gynekologer och barnmorskor. Jag som inte ens har några universitetspoäng i ämnet.Utan som efter min dotters födelse, och min utdragna förlossning kände att nåt förändrats därnere. Jag sökte kunskap och förstod hur hemlighållit vårt underliv är.
Så privat att vi inte pratade om det som skaver, det som gör ont. Men multipla orgasmer och allt det där härliga som könet kan innehålla. DET pratar vi om.
Men tyvärr pratar vi allt för sällan om just det svåra.
Och jag tror vi måste prata om det som skaver och gör ont.
Jag tror nämligen på allvar att den dagen som vi inte håller på och hemliggör vårt underliv, den dagen blir vi fria i våra kroppar.
den dagen kommer vi att begära bättre vård.
Vi kommer inte tyst acceptera att åka hem med trasiga underliv efter en förlossning.
Vi kommer inte acceptera att vår sexualitet inte prioriteras i samma grad som mäns.
Att tjejer med vestibulit och kramp i underlivet skickas hem med orden, det är vanligt i din ålder.
Överhuvudtaget är jag så trött, faktiskt förbannad på att gång efter annan höra hur tjejer som kommer med underlivsproblem skickas hem med just de orden. Att det är vanligt att ha ont.
Tjejer som besökt sjukvården gång efter annan med underlivsproblem skickas hem.
Hur intim och privat ska en kroppsdel vara?
För genom att hemlighålla gör vi det till ett personligt problem. Men det är inget personligt eller privat problem. Siffrorna säger annorlunda.

Hur många som lider av vulvavestibulit vet man inte riktigt. Men en intervjustudie (2008)gjord på fyra ungdomsmottagningar i Stockholm visade att var tredje flicka mellan 12 och 26 år brukar ha ont vid samlag. Men det är naturligtvis inte bara sexlivet utan även vardagslivet som påverkas av underlivsbesvär.

Det är en otroligt hög siffra. Är det den som får sjukvården att säga att det är normalt att ha ont? Och med de orden har man också normaliserat underlivssmärta.
Sånt gör mig förgrymmad.
Nej, det är inte normalt att ha ont.
Att så många tjejer har ont vid samlag är ett nederlag i land som Sverige.

Vi måste prata om underlivet. Vi måste få mer kunskap. Och vården måste få mer kunskap.
Vi kanske till och med ska ha fittkunskap i skolan?
För borde det inte tillhöra allmänbildningen att veta hur ens underliv fungerar?
Hur man kopplar på bäckenbottenmuskeln.
Inkontinensproblem har gått ner i åldrarna och drabbar också tjejer som inte fött barn.
Med en kraftfull fitta får du ett starkare JA och ett kraftfullare NEJ.
Du kommer aldrig gå in i ett rum och be om ursäkt.
Du kommer att sträcka på dig och genom att sträcka på dig kommer du få folk att lyssna.
Ja för där nere i underlivet finns Pcmuskeln. En oerhört viktig muskel som ger oss en stolt kroppshållning. Men även perineum, huden mellan anus och könsorganet sägs vara en magisk punkt inte bara i yogan utan i hela kroppen. Den punkten sägs vara en förbindelse mellan perineum och hjärtat. Och mellan perineum och lungorna. Man upptäckte att när man tryckte ett finger i perineum på förtidigt födda bebisars som inte andades – så började de andas.

Kroppen är helhet och vi måste börja se på kroppen som en helhet, alla delar är viktiga och att de hör ihop.

LÄS OM KVINNAN SOM RÄDDAR UNDERLIV
Läs om hennes ilska över att inte ens läkarna verkar veta hur ett underliv ser ut.

4 reaktioner på ”fittan är en kroppsdel, en del av en helhet”

  1. Vilket fantastiskt underbart, givande o viktigt inlägg! Tackar så hjärtligt Karin för att du står upp för mänskligheten. Jag är på samma sida. O det är superviktigt att prata om det ”dolda”. Det är så v kan utvecklas som mänsklighet. ? Vi har alla rätt av stöd o att må gott från vårt inre.

  2. Bianca Chiapponi

    Mycket bra skrivet. Överlag är det på tiden att NO-lärare undervisar i detta . Förstod bara inte det där med punkten hos nyfödda kopplat till andningen.

  3. Tack Karin för ännu ett bra och viktigt inlägg! Studsar bara på en sak, att du använder ordet ”fitta”. Det är ett så otroligt negativt laddat ord. ”Snippa” är det som används idag, om jag lyssnar på barn och ungdomar runt i kring mig, samt i skolan, och det låter betydligt bättre i mina öron. Det kanske inte alls känns naturligt för dig att använda det ordet, och då ska du såklart inte göra det. En tanke bara…??

    1. jag förstår vad du menar och det var nog lite meningen. Att man ska studsa till. jag känner tyvärr att jag inte har en relation till ordet snippa. Men det är bra att det finns många alternativ 😉 Kärt barn har många namn, kan man ju säga. Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *