skräddarsydd forskning

TV4s Dr Mikael avslöjar huskursbluffar

Alltså, ibland blir det så fruktansvärt uppenbart hur olika vi tänker och hur fruktansvärt irriterande det är att höra någon raljera på detta sätt på teve. Och det mest larviga är ju att de flesta moderna läkemedel har sin uppkomst från naturen, gamla huskurer, gammal vetenskap. Man tar nåt verksamt från naturen och gör om det till en kemisk substans och vem tjänar pengar på det? Jo, läkemedelsbranschen. Jag vill också passa på att säga att jag inte är emot läkemedel, eller läkare. Men jag skulle önska att vi kunde tillämpa intergrativ vård i Sverige, som man använder sig av i andra länder. Och att läkemedel borde vara biverkningsfria, att det borde vara prio 1 för varje läkemedelsföretag.

Tycker att Eforskaren svarar bra på Tv4-inslaget.

Jag kan inte heller annat än tänka att den här sågningen av att människor i alla tider använt sig av huskurer kommer så lägligt till den här månaden som jag fullständigt hatar, nämligen rosa oktober.

Jag som haft bröstcancer. Jag hatar när den månaden kommer. Då när allt plötsligt färgas rosa och vi ska informeras om bröstcancer. Man tänker att jag borde känna Wow, bra. Men jag gör inte det. Den månaden får mig att känna mig som ett offer. Ett statuerande exempel.

För snart två år sedan fick jag det här mejlet efter en förfrågan från Tv4 att prata om andning.

Hej Karin, Då vi inte har så mycket tid till förfogande på torsdag och vi vill verkligen hinna fokusera på andning som leder till välbefinnande. Yogaandning som minskar stress och oro och kunna visa exempel på sådana övningar.
På grund av det kan vi tyvärr inte prata om hur andningen botade ditt illamående under behandling. Detta också för, som jag sa, är Nyhetsmorgon just nu verkligen under lupp och noga med att uttalanden som dessa är vetenskapligt bevisade. Så att det inte tas som någon uppmaning till patienter med cancerbesked att inte ta sina mediciner…

Kontentan. Jag tog INGEN medicin mot illamåendet som man ofta får på grund av cellgiftsbehandlingen. Den medicinen som gör en hård eller om det var lös i magen, sen måste man ta en annan medicin för att bli av med det. Ja, ni fattar ett moment 22. Jag ville inte ta mer medicin än jag behövde. Jag ville inte ha en massa biverkningar. Kanske kan bara vi cancerdrabbade förstå hur jävla, jävligt det är med just biverkningarna?
Är det inte fantastiskt att då kunna visa på en cancerpatient som med hjälp av yogaandning slapp ta de här medicinerna som har så trista biverkningar? Yogaandning = En indisk huskur?!

Yogisk andning = Pranayama, själva ordet betyder andningstekniker eller andningskontroll. Prana betyder livsenergi, yama betyder disciplin eller kontroll samt ayama som betyder utvidgning eller förlängning. Eh, vem vill inte förlänga sin livsenergi? Men i Sverige finns det väl inget vetenskapligt bevisat, vem skulle bekosta den forskningen på vad yogisk andning gör för livskvaliteten? För behöver verkligen vetenskapligt bevisat alltid vara rätt? Något jag lärt mig sedan jag blev sjuk det är att ifrågasätta också vetenskap. För vem är beställaren till forskningen? Vem gynnas av den här forskningen? Vem har råd att göra forskningen?
Sedan kommer frågorna.
På vem har forskningen gjorts. Är inte varje människa unik? För om man tänker att varje människa är unik, även om vi är människor så har vi olika förutsättningar. Borde inte det också då rimligen räknas in i undersökningen? Som att några röker. Några stressar. Några har brister. Ja, ni fattar vad jag menar. Men vem och vilka är oerhört viktigt att veta. För hur kan en forskning, låt säga om vilken dos av Dvitamin jag ska äta om forskningen gjorts på vita unga män i lumpen. Jag kanske har brun hud och bor i solfattiga Sverige.

Jag blir mer och mer för skräddarsydd vård som utgår från mig som unik person. Där man tittar på mina förutsättningar från alla håll och kanter.

Inom yogan anser man att andningen är länken mellan kroppen och sinnet. Andningen är kroppens bränsle och vi klarar inte många minuter utan andning. En bra andning är så oerhört viktigt för vårt välbefinnande. Om hjärtat är pumpen för blodcirkulationen så är andetaget pumpen för ditt lymfsystem där en stor del av ditt immunförsvar hittas. Och det är ju om lymfsystemet, det som inom den västerländska vetenskapen behandlas väldigt styvmoderligt.

Tänk att jag gett ut den första populistiska boken om lymfsystemet, som alla kan förstå och som alla har nåt att vinna på att läsa – obs alla övningar är biverkningsfria. Jag vågar påstå att min bok är viktig och jag lär inte få någon inbjudan från Tv4, fast jag vet att den här boken och alla mina tidigare böcker hjälpt så många bröstcancertjejer. Men jag är för alternativ. Jag tror jag uppmanar tjejer att våga ifrågasätta och begära bättre vård. Men första upplagan sålde slut. Mina workshops är fulltecknade, både Knipworkshopsen och nu också mina workshops om lymfsystemet. Det säger en hel del. Den senaste tiden har jag också fått förfrågningar om att börja anordna utbildningar igen. Och jag har också fått förfrågningar om att ha lärlingar. jag blir så fruktansvärt glad att ni som följer mig gillar det jag skriver. Och mejla mig om du är intresserad av utbildningar, för jag filar på några. yogavita@telia.com

Och kolla min hemsida HÄR för när nästa workshop/föreläsning/kurs är.

11 reaktioner på ”skräddarsydd forskning”

 1. Lotta Andersson

  Hejja dig Karin!! Bra skrivet 🙂 Har läst Ett stressfritt liv och Omstart, så mycket fina saker du lärt mig! Tejpa munnen, änglavingar, torrborstning, kall (aj!) och varm dusch, kroppens klocka (binjurarna!! Viktigt), yogaövningar, sängyoga, andning så klart!! Och en massa annat: stort tack!! Ska sända dig ett mail jag fick från en äldre dam (kollegas mamma) som haft hjärnhinneinflammation och använde ditt råd om tejpa munnen, hon är lyrisk!

 2. Åh. Så bra skrivet! Vi borde göra ett stort uppror tillsammans för alla oss som mår dåligt av Rosa månaden! Jag fick mitt besked 29 september för 2 år sedan, op i slutet av oktober. Oavsett vad. Tacksam för att du sprider orden! Ställer gärna upp på Motståndspropaganda i oktober, känns som om det behövs

 3. Precis Karin! TV4 är nog sponsad av läkemedelsindustrin, eller delägd…. Sakta men säkert har vi alla blivit indoktrinerade att enbart lita på den stora industrin. Jag hoppas att fler får upp ögonen och agerar.

 4. Lisbeth larsson

  Helt fantastiskt Karin!!
  Förstår inte att man inte kan ta upp detta mer inom sjukvården. Men det är ju bara pengar som gäller ?
  Har läst din bok om lymfdrenage å är så fascinerad av hur lite man själv kan åstadkomma för att må bra. Går ofta till sjukvården å får blodtransfusioner (man vet inte orsaken) jag håller på med meditation å ska börja med din chakrayoga.
  Har tagit hjälp av ljusterapi som öppnar upp mina chakran å blodbanor och energier kroppen.
  Tänk vad sjukvården missar ?❤️?

 5. Din bok om lymfsystemet är min nästa bok på listan att köpa? Känns som läkarna har ”glömt” vårt största värskesystem i kroppen, de har ingen aning om vad lymfkörtlarnas uppgifter är och vad lymfsystemet egentligen gör för våra kroppar. Tack för att du finns!

 6. Benithanyström

  Jag blir så rörd att läsa ditt inlägg, det är exakt så som du skriver. Har en pappa som har prostata cancer och det skrivs ut såå mycket mediciner till honom. Han som aldrig i sitt liv tagit några tabletter. Jag är oroad för utvecklingen i vårt land..att läkemedelsindustrin har tagit människorsliv. Pågrund av mix av olika mediciner som inte har bra kombo tillsammans. Läkarna är idag inte insatta i den unika människans behov. Förutom Vidarkliniken❤️

 7. Elisabet Eftring

  Kommer du att hålla någon föreläsning i närheten av Göteborg?
  Jag vill så gärna få lyssna till dig!
  Hälsningar!
  Elisabet

 8. Hej Karin, så fantastiskt bra skrivet! Jag varken har eller har genomgått cancer, men vet att ett sådant inslag på nyhetsmorgon skulle ge mycket till så många, med eller utan cancer. Synd att media är så styrda av vilka som tjänar pengar i slutändan. Men jag tror att fler och fler börjar få upp ögonen för alternativa metoder. (Konstigt egentligen att det naturliga ska kallas alternativt?) Önskar dig en fantastisk vecka och jul!?? Kram Carina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *