cancer säljer

Cancer säljer. Så är det. Undra hur mycket den här nya kampanjen som Cancerfonden lanserar om att säga Nej till cancer har kostat? Undra hur mycket deras annonskampanjer överhuvudtaget kostar? Pengar som borde gå till forskning. För mig är det absurt att se kokboksförfattare åka runt i rosa bilar med cancerfondens logga år efter år utan att tänka: Det där pengarna vad fint det hade varit om de gått till det ändamål som givarna förmodligen hade hoppats på, nämligen forskning.

För vi svenskar vill hjälpa, vi vill ge pengar till forskning så vi fortsätter att betala till en organisation som bara blir rikare och rikare och döm av förvåning Cancer har inte minskat, utan ökat…

Så här läser jag i Aftonbladet om Cancerfondens svar på kritiken:

Cancerfonden själva har tagit åt sig kritiken men understryker samtidigt vikten av att informera allmänheten om hur man kan förebygga cancer.

– Vi var förberedda på att en sån här kampanj kunde skapa debatt. Det handlar ju om prevention och hur man ska leva sitt liv, men vi vill absolut inte skuldbelägga någon som drabbats. Men en tredjedel av all cancer går att förebygga, det visar forskning som sammanställts av WHO, även om det för mer än hälften handlar om slump och otur. Man kan aldrig veta varför cancer drabbar en enskild person. Samtidigt har vi ett uppdrag, vi arbetar för att färre ska drabbas av cancer. Alla har rätt till kunskap för att de sedan ska kunna göra medvetna val, säger Johanna Faijersson, pressansvarig på Cancerfonden till Aftonbladet.

Ja, vad är ert uppdrag?
Kan man säga att uppdraget misslyckats om cancern ökat i samma takt som era annonsutgifter och reklamkampanjer ökat?

Nu är det ju så här att även hälsosamma typer, som jag själv kan drabbas av den här sjukdomen. Vi som levt förhållandevis sunt. Vi blir också sjuka. Så många som dött av den här sjukdomen.
För mig blir den här kampanjen som ett hån, men jag är inte chockad. Ni som följt min blogg, vet att jag redan tidigare varit och är inte särskilt förtjust i Canerfonden. I många år har ni använt oss kvinnor som skrämselpropaganda. Vi har varit era kalenderflickor som dragit in pengar till er er fond. Och det är inte lite, en rosa bandet gala drar in 49 miljoner. Förstå vad mycket pengar. Inför Rosa bandet månaden så klär vi av oss, visar våra ärr, gråter i tidningar och tv. Berättar våra historier. Anhöriga och barn berättar historierna om förlorade mammor. Vi används som Slitzbrudar för att statuera exempel. Vi berättar våra historier för allt vi vill är att hitta ett botemedel. Vi vill inte att någon ska behöva hamna där vi hamnat.
Ingen vill hamna där vi hamnat. Ingen.

De flesta givarna tror att pengarna som skänks till Rosa bandet är öronmärkta för bröstcancer. Och det är de alltså inte.
Det är bara ett bra sätt som någon smart reklamnisse, marknadsmänniska kommit på. Kvinnor säljer. Hur är den där slogan nu? Jo, allt går att sälja med mördande reklam. varför får jag den känslan?

Nu har den här marknadsmänniskan/reklamnissen tänkt ett varv till. Undra hur tongångarna gick till där på brainstormingmötet uppe på Cancerfonden.

Reklamnissen: Jag tror att det är passe med kvinnornas historia. Nu har vi sett de där ärren. Vi behöver nåt nytt.
Cancerfonden: WHO säger att 1/3 av cancern är livsstil, kan det kanske vara nåt?
Reklamnissen: Nämen vad bra. Det känns fräscht. Lite nytt. Vi gör en kampanj som uppmanar folk att själva ta ansvar för sin sjukdom.
Cancerfonden: Ja, vad bra. Men vi kommer med en kokbok där kändisar ger sina bästa sötade kladdkakerecept, sponsat av Kungsörnen, Arla och sockerbolaget. Så vinkla det mer på individansvar, ja, du fattar…

Ja, vi lägger skulden på de som fått cancer. Att det är deras eget fel. Vi skriver att det är livsstilen för det har WHO gått ut med.

Ja, låt oss lägga skulden på livsstilen Cancerfonden. Låt oss säga nej till:
De stora livsmedelsjättarna som pumpar i skit i våra livsmedel för att tjäna pengar olika ämnen som är hormonstörande och cancerogena. Och man typ behöver vara både näringsexpert och cancerexpert för att klura ut vad alla de där ämnena i innehållsförteckningen betyder för hälsan.
(Nämen det går ju inte, de sponsar ju er fond)

Läkemedelsjättarna som skapar mediciner som gör oss sjuka (och så klart också friska) och som sprider sig till vårt kommunala vatten. Där vi får i oss både det ena och andra, eftersom inte vattnet renas tillräckligt. Och den hormonella cancern ökar 2014 insjuknade 8023 kvinnor i bröstcancer. Det är tusen mer än för ett par år sedan. Varför ökar den hormonella cancern?
Tänk om p-piller har en del av det? Östrogen?
(Nej, de kan vi inte ifrågasätta, för var det inte Astra Zeneca som sponsar er kampanj, eller hur var det?)

Sockerindustrin -man får ju inte säga att socker göder cancer. Men man vet att cancerceller gillar socker.
(Nej, det går inte, det måste ju bli en Rosa kokbok. Vi har ju spons på ett par bilar och det vore bra om den kampanjen kan få fortsätta)

Kosmetikajättarna som har allt från hormonstörande ämnen, plast och dylikt i shampon, tvålar, tandkräm som sen försvinner ut i vårt grundvatten och skadar hela ekosystemet.
(Nej, det går inte det var väl en kosmetikajätte som startade Rosa bandet och där får vi in en massa pengar till fonden)

Väljer man en annan livsstil som t ex att bli vegetarian, ja, då är grönsakerna besprutade och genmanipulerade. Hur sjutton ska man kunna ändra livsstilen när vi lever i en besprutad värld? Där inte de stora företagen tar ansvar. Om man ska lägga skulden på livsstilen så våga för fasiken se hela bilden.
Men hur ska ni kunna? För det handlar om pengar. Det handlar alltid om pengar. Ni kan ju börja med att inte låta livsmedelsföretag som använder olika bulkämnen sätta Rosa bandet som logga under oktober månad. 350 000 kronor kostar det. Tänk om ni kunde låta de företag som på riktig bryr sig om vår livsstil få sätta loggan. Men de företagen har inte de pengarna. Men nu blir det ju snarare så att folk tror att exempelvis kanelbullen på pressbyrån som är rosa i oktober månad är ett bra val.
Det är inte att föregå med gott exempel.

tack och hej leverpastej

Läs det HÄR

9 reaktioner på ”cancer säljer”

 1. Anna Söderholm

  Hej. Håller fullständigt med dig om allt du skriver. Jag var den ”skalliga” damen på den knipyoga som du gav i nov 2014 hos Magdalena i Alingsås. Hade just op mitt ena bröst. Tyvärr har jag nu op det andra bröstet och påbörjar ny behandling-cellgifter o Strålning. Otur säger experterna! Jag följer och uppskattar verkligen din blogg. Har alltid tagit hand om mig med bra mat och motion så det känns som ett hån med diverse artiklar typ- ät broccoli varje dag så får du inte bröstcancer. Ska be Magdalena om hjälp att komma igång med vissa yogaövningar så jag klarar behandlingarna på bästa sätt. Hoppas att din arm med lymfödemet blivit bättre. Varma hälsningar /Anna Söderholm

 2. Jaaa! Jag håller med dig i allt! Cancer är lönsamt. Jag ger inte ett öre till Cancerfonden eller Rosa bandet just p g a detta missförhållande. Men vem kan berätta sanningen, och bli trodd? Vem når ut till folket, som kanske hellre köper rosa bullar och hoppas på det bästa? Kanske får vi då samma mordepidemi på alternativa forskare som i USA?

 3. Håller så med dig. Blir bara arg, vadå nej till cancer, finns det någon som säger ja till cancer? Cancerfonden och hjärt&lungformen är nog tv-kanalernas största inkomstkälla med all reklamfilm de visar. Inget gör man för att förebygga. När cancerfonden börjar lobba för bättre mat, bättre miljö på våra dagis, förbjuda bisofenol mm, då kan jag börja tänka på att stödja dom.

 4. Jag förstår verkligen inte ditt resonemang kring marknadsföringskostnader Karin, om ingen skänker pengar till välgörenhetsorganisationer kan de ju inte bidra till forskningen? Pengar som läggs på marknadsföring ska ju alltid ge mångdubbelt i avkastning. Cancerfonden avsätter ca 15% av intäkterna till insamlings- och administrationskostnader. De skänker nästan en halv miljard årligen till cancerforskningen. I övrigt säger jag också nej till de punkter du listar :).

 5. Bra skrivet Karin! Du sätter ord på det som många av oss tänker. Kan du inte försöka få det publicerat i Dn och svd så det når ut till många fler och öppnar deras ögon?

 6. Bra skrivet! Ibland säljs varor i butikerna som till exempel besprutade bananer, plockade av människor som får svåra sjukdomar till följd alla gifter, med Rosa bandets symbol. Det verkar inte finnas någon vara Cancerfonden är beredd att rata i jakten på penninggivande kampanjer. Man får vara glad att de inte sätter Rosa bandet på cigarettpaket!

  Sedan finns det sjukdomar som verkligen inte säljer. Alzheimerföreningen har länge försökt att övertala TV4 att göra en gala till förmån för forskning om Alzheimer, en sjukdom som verkligen drabbar många människor, men intresset är noll.

 7. Pingback: Nej till Cancerfonden! | barbrotrum

 8. Hej!

  Var i Göteborg med min fru och hälsade på sonen med familj förra veckan – och ramlade in på Akademibokhandeln. Där såg jag – och köpte – din bok (Jag vill fan LEVA).. När jag läste den fick jag nästan dåligt samvete – för den enkla resa jag hittills haft med min cancer, jämfört med din.
  .Jag är inte på något sätt ute efter publicitet – men jag skulle önska att du också fick ta del av det jag lärt mig under min resa. Det kan du göra genom att titta in på min hemsida. Jag har delat med mig av mina kunskaper till flera läkare – men i huvudsak mötts av iskall tystnad (eller nedlåtande leenden).. Det är oerhört frustrerande.. Kanske får jag skylla mig själv, eftersom jag går hårt åt läkarna – och valt en utmanande titel på hemsidan. Men jag är knappt beredd att ta tillbaka ett enda ord om läkarkåren generellt. Sedan finns det förstås lysande undantag…
  Här är adressen http://www.svaradoktorn.se

  Hälsn.

  Sven Erik N

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *