varning för solhälsningen

_MG_5343

Om jag lägger extra krut i morgonens solhälsning kanske hon visar sig. Kan inte ni också göra det? Som en enda stor gruppönskan för en piggare dag. För visst blir dagarna ljusare för varje dag nu? Visst går vi mot ljusare och mer lättsamma dagar?
Här får du några bilder på solhälsning A som du hittar (lite skojsigare visat) i min senaste bok Yoga fysisk och själslig detox

solhälsning

Tyckte faktiskt att vi var riktigt skojsiga när vi kom på iden om en kroppsstrumpa. En gul för solen och en blå för månen.

Men jag måste varna dig, solhälsningarna är ofta inkörsporten till tyngre yoga…

_MG_5314

Bild 1, Utthita tadasana
På inandning sträck upp armarna ovanför huvudet, men tänk på att sänka axlarna. Inga axlar uppe vid öronen. Känn att du sträcker dig uppåt mot taket för att sträcka ut i ryggen, utan att svanka. Följ händerna med blicken. För samman händerna ovanför huvudet.

_MG_5301

Bild 2, Uttanasana
På utandning; fäll överkroppen framåt, låt böjet komma från höften. Om du når placera handflatorna vid fötterna, annars så nära du kan. Slappna av i nacken och tryck nästippen mot benen. Om du inte når ner med händerna till golvet, böj knäna och luta bröstkorgen mot låren. Och låt det bli en strävan att på sikt kunna sträcka i benen.

_MG_5310

Bild 3, Andas in, öppna upp i bröstet, dra axlarna bakåt. Tänk dig att du sträcker ut ryggraden från svanskotan ända ut till huvudet. Kom ner med händerna så långt det går.

_MG_5304

Bild 4, Chaturanga Dandasana
Andas ut, tryck ner handflatorna mot golvet. Lyft fötterna från golvet genom ett litet hopp bakåt, placera fötterna höftbrett och sänk ner kroppen på en armhävning. Håll in armbågarna så nära kroppen som möjligt i armhävningen och kom ner som en planka. Man kan göra armhävningen på knäna. Ge det tid och bygg upp styrka i armar och bål.

_MG_5307

Bild 5, Urdhva Mukha Svanasana
Andas in och kom upp i den uppåtgående hunden, genom att skjuta kroppen framåt på armarna och genom att pressa ner handflatorna i golvet. Rulla över på tårna, låt ovansidan av foten vara i golvet. Sträck ut armarna, öppna upp i bröstkorgen och försök att böja ryggen bakåt i en båge, utan att tappa magstödet. Dra axlarna bakåt och nedåt.

_MG_5308

Bild 6, Adho Mukha Svanasana
Andas ut och kom till nedåtgående hunden – här stannar du i fem andetag (eller kortare om du vill få upp energin). Pressa ner handflatorna och spreta med fingrarna. Händerna är placerade skulderbrett och fötterna höftbrett. Försök få ner hälarna mot golvet på sikt. Försök att förlänga utrymmet mellan axel och öra och tänk dig att du förlänger ryggraden utan att svanka. Sug in naveln mot ryggraden.

_MG_5303

Bild 7, På inandning pressa ner handflatorna i golvet och hoppa eller kliv fram med fötterna mot händerna och sträck i ryggen. På sikt hoppar man sedan fram till raka ben.

_MG_5301

Bild 8, Uttanasana
Andas ut och fäll överkroppen fram, kom så nära benen med näsan som möjligt, samtidigt som du slappnar av i nacken.

_MG_5314

Bild 9, Andas in, lyft huvudet, genom att sträcka upp i nacken och armarna och låt handflatorna mötas ovanför huvudet. På utandning ta ner armarna och kom tillbaka till ursprungspositionen tadasana

_MG_5297

.

7 reaktioner på ”varning för solhälsningen”

 1. Ann Sjöström

  Hej Karin,

  Googlade på Chaturanga och axelont och fick bl.a. upp din sida.
  Tyvärr har jag dragits med en axel som efter en ganska tuff stretch på ett Yoga pass.
  Värken gick över tillfälligt men har nu med kraft kommit tillbaka och jag tror det är kopplat till
  just Chaturanga som jag kommer ta det varsamt med framöver. Värken sitter mitt på fästet framtill på axeln. Har du några bra tips på hur jag kan köra rehab för detta?

  Namaste
  Ann

 2. Älskar färgen! Tänk på att hålla vikten jämn lika mycket på händer som fötter i stående hund och inte där huvudet är, som det ser ut på den bilden. Har också tränat yoga, sedan 2000 som jag lärde mig i Malmö. Min första lärare finns på LinkedIn.

 3. hittade inlägget och blev glad-:))solhälsningen blev ju min metod, som hoppas ska leda mig tillbaka till regelbunda övningar efter en långa pause…

 4. du karin!
  Varfär solhällsningar är sä jävle svåra?
  Jag gör de ändå för att du säger de är bra, och det är bra efter halv timme.

  1. majid – Många tar tyvärr yogapositioner för givet. För mig tog det flera månader innan ”kroppen” klarar av solhälsningar A och B i fullversion såsom Karin. Du behöver inte vara rörlig eller vig för att göra yoga. Att klara av fullversion är däremot en annan sak. Ställ inte för höga krav på dig själv. Yoga handlar först och främst om att komma i kontakt med sin egen kropp, så försök att undvika att jämföra med andra eftersom alla människor har olika förutsättningar. Du kanske har fått fel instruktioner från din yogalärare, eller din kropp kanske inte är redo för dessa positioner i fullversion. Men man ska inte ge upp och övning ger färdighet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *