alternativa samhällen

1280@80

Läser det här:
Forskare: Solkräm hotar slå ut korallrev

Solkräm orsakar enorm skada på korallrev världen över och hotar att helt förstöra dem i framtiden, varnar forskare. Det är ämnet oxybenzone, vilket finns i mer än 3 500 solskyddsprodukter, som orsakar stora skador på reven. Oxybenzone förstör korallrevens DNA och stör hormonproduktionen, enligt en studie som publicerats i tidskriften Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Effekten blir att korallerna sluter in sig och dör.Ämnet, som även finns i schampo, läppbalsam och mascara, sprider sig i vattnet när insmorda solbadare tar sig ett dopp men också via spillvatten. Uppskattningsvis mellan 6 000 och 14 000 ton solkräm släpps ut i områden med korallrev varje år.

Vårt vatten. Låt oss värna om naturen.

Jag har skrivit det förr. Tror inte på solkräm. Brunhet i sig är ett skydd. Om man är ljushyad är det bra om man solar med förstånd. Jag brukar börja med en kort stund i solen och försiktigt bygga upp ett skydd.

Nyheterna vi får. Bränderna. Världen som brinner. Det skapar sån oro i mig. Det skapar oro i oss alla. Min fascination för samhällen som brutit sig loss och ur ”vårt” sätt att leva är större än någonsin. Järna, Auroville, Christiania (fast om vi skippar knarket). Det är obehagligt att gå runt med de här undergångskänslorna. Vill ha tillbaka känslan av att allt är möjligt. Tankarna och drömmarna från när jag var barn. Solidaritet. Empati. Demokrati. Lagomhet, att skillnaderna mellan människor, dvs ekonomi inte var så olika. Fred. Bort med roffarmentaliteten. Jag tror jag flyttar ut på landet.

Tipsa mig gärna om andra alternativa platser på jorden.

Och BLI MEDLEM i Naturskyddsföreningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *