eko är reko

11224061_10153584409526823_8603932419247931800_n
Bildtext: Nästa bok. En yogabok med recept av Curlyfoods kommer ut jan 2016. Såklart blir det gröna recept. Goda, fantastiska rent ut sagt recept gjorda av en av de äldsta i gamet. En doldis men inte för oss som vet. Cissi har inspirerat så många av oss grönisar med sin kunskap. Borde vara huggsexa på att hon ska göra sin egna stora gröna kokbok. Var tror ni allt grönt i boken kommer ifrån? Jo från Stockholms bästa matparadis. Vid namn Paradiset Här hittar du det mesta. Och glöm inte ett besök på hudavdelning. Se till att prata med Marie. Hälsa från mig. Hon är så insatt i vilka krämer och oljor som är bäst på marknaden.

Det HÄR är så smart. Så smart. Känns nästan som ett Ikea och kanske kan det bli som ett matIkea på sikt. Där vi med inte den största plånboken, men med en intention att äta bra mat, från bra råvaror ändå kan handla. Och får Johannes, grundaren av Matparadiset sin önskan igenom, ja då kommer det finnas ekoaffärer, med extra stort sortiment runt om i hela Sverige.
Min önskan är ju att vårt behov av att vilja och kunna välja ekologiskt i alla led. Gärna schyssta produkter också i de andra leden, dvs produktionsmässigt både för de som producerar och för miljön. Att det behovet från oss konsumenter gör att priserna går ner, eftersom efterfrågan blir större på de bra produkterna.
Att vi blir ekoaddicted. Ekoknarkare. För det sätter press på andra livsmedelsaffärer. Men ännu är ju vägen ganska lång. För fortfarande väljer många gurkan för 19.90 på Ica, än den ekologiska för 39.90. Förhoppningsvis gör en stor efterfrågan av ekologiskt att det inte blir så stor prisskillnad, så att flera har möjlighet att välja den ekologiska.
Men hur kan man få ekomaten att inte kosta så mycket? Går det?
Kanske kan man som producent vara tvungen att betala skatt på det som inte går att återvinna. Dvs förpackningen. Och skatt på om man använt farliga ämnen i sin produktion.
Eller nån sorts lurskatt, att typ Nestle och Findus och allt vad de heter. Om deras sylt bara innehåller en jordgubbe. Och ändå kallar de det jordgubbssylt. Är inte det lur? Borde införas nån typ av matagenter, som går runt och ”sätter dit” alla de som tjänat storkovan på att producera skit och som gjort oss beroende av billigt skit.
Haha känns som att jag är nåt på spåret…
Jag tycker ju att man kan införa sockerskatt också gärna retroaktivt…Det vita sockret är ett knark. För ni har väl läst ANN FERNHOLMS Läs det här fantastiska och viktiga böcker? Ett sötare blod, Det sötaste vi har och nu kommer hon med en ny bok för småbarnsföräldrar.

framsida_smakaventyret_RGB

Ann Fernholm är också en av grundarna till Kostfonden Här kan man gå in och titta på vetenskapliga studier om vad Sockret gör med oss.

Bland annat läser jag det här. När jag fick mitt cancerbesked var jag ute och googlade och bland det alternativa fanns redan det här. Men oj, vad slagen jag blivit på fingrarna av människor när jag sagt det. Men nu, kan ske vi kan få det svart på vitt.

”Insulin kan få tumörer att växa snabbare. Bukfetma, prediabetes och typ 2-diabetes ökar risken för cancer. En möjlig förklaring till riskökningen är att en hög insulinnivå i blodet triggar kroppens tillväxtsystem. En kost som sänker insulinnivån skulle rent teoretiskt kunna hjälpa fler människor att överleva sin cancer. Kostfonden vill undersöka detta genom välgjorda vetenskapliga studier.”

Det här är oerhört viktig forskning. Visst kan man äta nåt sockrigt då och då, men man ska vara uppmärksam på hur mycket man egentligen sätter i sig. Jag upplevde när jag slutade med gluten, så försvann också mitt sockerbehov. De två grejerna verkar ju höra ihop.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *