välgörenhet

Jag älskar Tele2 reklamen. Jag utmanar er tele2.
Ni använder får och lamm i er telereklam. Fantastiska reklamfilmer som får det att värka i mammahjärtat. Jag älskar att det svarta fåret adopterat ett vitt litet lamm, som nu blivit bångstyrigt och flyttat hemifrån.
Kanske kan era hjärtan öppnas upp lite för världens får och speciellt vissa som behandlas förjävligt. Ge lite av vad ni tjänar på er fårreklam till Peta som larmat om hur fåren och lammen behandlas för att vi ska få ulltröjor.

Igår när jag stod och trampade på min stairmachine på gymet föll jag i gråt över bilderna som visades på tv-monitorerna framför mig. Jag vet inte om ni såg på nyheterna igår och bilderna som organisationen lämnat in till nyheterna om hur fåren behandlas i Argentina tror jag det var. Där mycket av ullen kommer ifrån där bland annat företaget Patagonia köper in sin ull.
Man fick se Hur de skar av fårens svansar, flådde lammen levande utan bedövning och med blodet forsande utmed benen. Så brutalt. Skriv under här 
Och hjälp mig. Ge mig tips på vilka företag jag ska bojkotta.  För det kan vi göra. Vi kan bojkotta företag som behandlar anställda dåligt och vi kan bojkotta djurplågare. och vi kan skriva under deras vädjan och vi kan stödja med pengar.

Jag får ofta inbjudningar till att ställa upp för olika organisationer. Just nu är ju välgörenhet väldigt populärt. Jag har inte bestämt vad jag tycker om välgörenhet. Fick en förfrågan igår om att göra reklam för en välgörenhetsgala för flyktingar. Jag hörde av mig till mitt moraliska kompass. Min dotter. Hon är den klokaste jag vet. I många år har hon jobbat ideelt för Röda korsets ungdomsförbund och bland annat organiserat sommarkollo för ensamkommande flyktingungdomar. Det baserar sig så klart på bidrag.

Min dotter svarade: ”Jag vet inget om dom. Har dock inte mycket för hjälporganisationer som håller i välgörenhetsgalor etc eftersom deras målgrupp aldrig skulle vara välkommen där.”

Hon gav mig svaret. Är målgruppen välkommen på galan, på festen så JA.

Jag bad henne  också lista namn på organisationer man kan stödja. Föreningar och grupper som behöver ekonomiskt stöd där många unga och gamla arbetar ideelt:
Ingen människa är illegal
Asylgruppen
Ensamkommandes förbund
Allt åt alla
Tamam
Interfem
Rkuf
Internationella kvinnoförbundet
Tjejjouren

Bildtext: Jag var tonåring under Hitle-kriget. Ni tycker kanske att det är väldig skillnad mellan nazisternas illdåd och de dumheter som nu pratas här. Men ingenting börjar som något stort. Världens längsta flod Nilen, börjar som små bäckar i bergen. Så började också det som ledde till massmorden i koncentrationslägren. Vi som var med då sa oss efteråt att detta aldrig fick hända igen. Men för att inte rasismen ska bli en flod måste man känna igen den redan som en liten bäck. Rune Andersson, Bamses skapare, 1988

2 reaktioner på ”välgörenhet”

  1. Hemskt verkligen. Jag tror att man måste vara en mycket medveten konsument för att slippa medverka till djurplågeri. Leta efter produkter som är eko och helst närproducerade, så att man kan lita på märkningen. Det finns en del seriösa ull- och klädtillverkare i Sverige. Ullcentrum på Öland till exempel. De har försäljning på nätet.

  2. Köp närproducerat är också mitt tips. Idag eldar man upp mycket av svensk ull, eftersom det är svårt att få avsättning för den när det importeras så mycket. Otroligt slöseri, särskilt som den svenska ullen har många bra kvaliteter. Om man vill köpa utländskt så ska man noga kolla upp att det är mulesing-fritt. Men jag tror att det är svårt även för företag som Patagonia att vara 100% säkra på att allt går sjysst till, så hur svårt är det då inte för den enskilda kunden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *