yoga för kvinnor

I natt har jag sovit i ett rosa hus som ligger helt fantastiskt inbäddat bland kullar, hästhagar och stora ekar.Jag är i Skåne och har yoga på en chefsutvecklingskurs för kvinnor. Jag vågar hävda att yoga är ett fantastiskt redskap att använda som kvinnlig chef.
Vi bor på Drakamöllans gårdshotell, men jag fick bo i rosa huset. Så vackert.

När jag var liten och ända upp till jag blev stor och mamma, så ägde min farbror Lasse och faster Helga Botreifs, en gård i Hamra. Gotlands vackraste gård, där boningshuset var/är rosa. Jag tyckte det var så fint och så många påsklov, sommarlov och sportlov jag tillbringade hos mina kusiner på södra Gotland. Ju äldre jag blir, ju mer längtar jag dit. Måste åka till Gotland snart!

2008 kom min första yogabok ut Yoga för kvinnor. Yoga för kvinnor (inbunden)
Jag tycker fortfarande att den är så fin och ”greppet” var nytt. Att låta kvinnor i alla åldrar visa yogaställningar. För mig var det så klart också självklart att inte alla kvinnor  i boken skulle vara blonda och blåögda som jag, utan visa på mångfald även i utseendet. Mångfald berikar på alla sätt. 
2010 kom boken ut i Usa. Yoga for woman Här kan du köpa den på engelska Kolla vad liten Pino är på den här bilden. Han är bara ett halvår, så himla gullig.

I början av 2015, ger Norstedts ut den igen. Glad att den håller än.

När jag började med yoga ”på riktigt” och det var med ashtangayoga, så tyckte jag att den var så militärisk och sträng. Jag ville göra om den, göra den mer kvinnlig.  Gör den till min. Så att jag kunde yoga genom alla skeden i livet. Därför skrev jag boken, att det sedan blev mitt förhållningssätt till yogan, ja, det visste jag ju inte riktigt då.
Men jag anpassar mig inte efter yogan, utan jag använder yogan och anpassar yogan efter vad jag behöver.
Ibland vill jag vara fysisk, jobba hårt, känna musklerna jobba. Andra dagar, som när jag var under cancerbehandlingarna var det kanske bara andning och mjukare yoga jag behövde.
Ibland behöver jag ställa mig på huvudet och byta perspektiv, eller få mer energi.
Yoga är det bästa redskapet.
Andningen som ju egentligen är vår bästa vän. Att lära sig yogaandas, att kontrollera sin andning är en bra investering. För andningen lindrar när vi är ledsna, lugnar när vi är arga, stressade eller har ont. Långa djupa andetag skapar lugn och ro hormonet i vår kropp, det finns det numera forskning på. Men andningen kan också skapa mer energi och aktivitet i vår kropp om det är vad vi behöver.
Asanas = Yogarörelserna som hjälper oss att hålla ryggraden smidig och flexibel och så knipet. Det naturliga yogaknipet, som lyfter oss, ger oss en stolt kropshållning och håller vår bäckenbottenmuskulatur stark. Och så den självklara meditationen, hur vi lär oss att lyssna på våra kroppar och att vara här och nu.
Yoga förädlar oss.
Stärker oss.
Och JA, vi behöver det.

Här står jag på huvudet mitt bland grönkålen i Järna

Ska bli spännande att se den här filmen Yogawoman

På torsdag har jag Knipworkshop i Vaxholm mer info och boka här

Och mina skånska vänner 5-7/12 kommer jag till Viken och har yoga och Knipworkshop på Sans och balans. Mer info om vad och allt sånt kommer, så håll utkik på min hemsida, eller på Sans och balans hemsida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *