mina tankar om solskydd

Ibland är det så märkligt. Jag hade tänkt skriva om solskyddsmedel, så fick jag den här kommentaren på bloggen:

”Har du tips på bra solskydd Karin? Vanliga produkter verkar innehålla så mkt skit och jag har inte hittat någon kräm som funkar i ansiktet utan att ge mig röda, irriterade ögon. Solar aldrig men vistas en hel del i solen på promenader o.s.v. och framför allt ansiktet blir utsatt. Har en del pigmentfläckar som inte blir snygga när de kommer fram för mkt och man vill ju skydda huden mot skador. Har kikat en del på eko-alternativ men inte testat någon produkt ännu eftersom det är lite av en djungel där också och produkterna är väldigt dyra för en väldigt liten mängd. Och ska man smörja hela kroppen rekommenderas man ju ta en handfull kräm per gång. Flera ggr per dag för hela familjen så går det ju åt en del. Hälsan är ju viktigare än pengar men gjord av pengar är man ju inte. Tacksam för tips. När jag var jag ute så ofta och mkt att huden vande sig långsamt vid solen (och sedan har säkert ozonlagrets uttunnande en del att göra med det också) och då brände jag mig aldrig men nu tycker jag det är svårare att få till en sådan gradvis solexponering. Dock bränner jag aldrig händerna och de vänjs ju långsamt helt naturligt. Svårare med resten av kroppen tycker jag. ”

Jag har alltid undrat lite över solskydd i krämer. Varför det står att man inte ska använda solskyddsmedel på barn under ett år? läs här I artikeln har det testat solskydd som riktar sig till barn, tänk då till vad solskydden till vuxna innehåller… För mig känns det jättekonstigt att smörja in kroppen med solskyddsmedel, som är fullt med en massa cancerogena ämnen.

 Sedan flera år tillbaka använder jag inte solskydd överhuvudtaget. Jag solar istället försiktigt. Och då menar jag väldigt försiktigt. Första dagen kanske bara en kvart, tjugo minuter. Så håller jag på ett par dagar tills jag fått en liten grundton, då kan jag vara längre i solen. För det är nämligen så att själva brunbrännan fungerar som ett solskydd. Man ska aldrig sola så man blir röd.
Jag älskar värme, jag älskar att vara på stranden och brukar också ligga i skuggan för att få vara där. Men det är faktiskt så att man blir brun i skuggan under ett parasoll. För ett par dagar sedan kom den här undersökningen Dagligt solande är bra för hälsan. Här får vi reda på just det, att det är bra att vara i solen. Och på tv-nyheterna så uppmanade forskaren folk att ta sitt kaffe utomhus i solen mitt på dagen. Cancerfonden kontrade med att de absolut inte tyckte att det var någon bra ide, eftersom hudcancern ökar.
Men jag undrar lite stilla om hudcancern kanske ökar på dem som använder solskyddsfaktor?
För om solen är så farlig som Cancerfondens presskvinna sa, så borde ju hudcancern vara enorm i länder där man blir extremt utsatt för solen och där man har brun hud? Någon som vet siffror på det?
Det finns enorma fördelar med att visats i direkt solljus. Nämligen det viktiga D-vitaminet. Här kan du läsa kostdoktornas råd om solande och om det viktiga d-vitaminet
Men det handlar om att vi med ljus hud ska ta det lugnt i solen. Sola försiktigt. Snarare bygga upp en bränna, än att pressa fram den.

Ni anar inte vad jag längtade efter att sola efter alla cancerbehandlingar. Jag häll nästan på att längta ihjäl mig. Jag älskar solens strålar mot huden. I mars när alla behandlingar var över åkte jag på en solresa själv till Lanzarote. Så här såg jag ut då..

8 reaktioner på ”mina tankar om solskydd”

 1. När vi var i Australien 2001 sa de att en tredjedel av befolkningen skulle få hudcancer där. Alla bleka australiensare solade inte alls. Barnen var då tvugna att ha "legionärskeps" på sig på rasterna i skolan, en keps med ett slags dok bak som täcker nacken. Vi var på the Gold Coast. Men kanske beror det på att just där är solen stark och de som invandrade till Australien kom främst från England och Irland och de var bleka och rödlätta. Vet inte hur den siffran är för aboriginals.
  Det viktiga är väl att aldrig bränna sig oavsett ljushet, har två vänner som haft malignt melanom, de är båda mörka och blir lätt bruna men har säkert bränt sig någon gång. Jag tror att vi som är så svältfödda på sol och ljus behöver allt vi kan få, men som du säger Karin skuggan ger också färg, om den är viktig. Jag har själv svårt för när det blir för varmt, det är något klaustrofobiskt över det för mig. Men som sagt, jag älskar skuggan!

  1. sola med förstånd som någon sa. Och jag tror att folk inte solar med förstånd när de har solskyddsfaktor, för då tror de att de kan ligga längre i solen. Jag ser så fram emot att träffa dig i maj 😉 Kram

 2. Karin, kära du! När kirurgen pillat bort mitt bröst sa han; här har du D-vitaminer, som du kommer att behöva. Eller så kan du promenera så mycket du vill i solen…bara det…
  Kram

  1. Visst var det härligt första gången man kunde vända upp ansiktet mot solen efter att behandlingarna var över. Jag är så avis på dig som bor i Roma. Längtar dit väldans mycket nuförtiden. Får bli en helgresa snart. kram

 3. Ett tips om man inte vill använda sig av solskyddskrämer är ph-kalk, som dessutom avsyrar kroppen;
  Tag pH-kalk dagligen. Kalken är optimal i alla åldrar – man är aldrig för ung eller
  för gammal att börja. Den går heller inte att överosera. pH-kalk fungerar även
  som solskydd, då pigmenteringen är ett samspel mellan UV-ljus, D-vitamin och
  kalk. Tag ett par matskedar kalk under solning (i en PET-flaska med vatten som
  du dricker klunkvis ur under dagen) så motsvarar detta en solskyddsfaktor kring
  10-12. Vidare är kalken effektiv mot benskörhet, eftersom man går på grund-
  problemet försurningen, samtidigt som man fyller på med kalk.
  Camilla

 4. Vi har börjat använda kokosolja när vi reser till varmare och soligare länder. Känns bättre att smörja in barnen med det än olika krämer, min hud mår mycket bättre nu. Viktigaste är nog ändå att ta det lugnt så man inte blir röd. Läste också att solglasögon inte är så bra eftersom de lurar ögat att solen inte är så stark som den är och då producerar huden inte så mycket pigment som den skulle behöva.

 5. Har under några år funderat över just det där; vad är hönan och vad är ägget? Det har pratats så mycket om den ökande hudcancern som skyllts på att vi åker så mycket söderöver. Men, vi har åkt dit i väldigt många år nu, och nu mer än för trettio år sedan så rekommenderas att smörja sig med solkräm. Solkräm som innehåller en förfärlig massa kemikalier som ingen vet vad de egentligen gör med oss. Har alltså börjat undra om det är så att de här kemikalierna kanske är det värre i det hela? Som jag förstått har ingen studie gjorts på just det sambandet? Men där finns ju så klart väldigt starka ekonomiska intressen i att vi ska använda preparaten…. Men det känns som det kan finnas ett samband. Just eftersom jag tror alltfler just smörjer in sig. Och får hudcancer. Jag vet inte, men kan inte låta bli att undra? Tror mer på att vistas i solen, inte bränna sig, inte smörja sig…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *