jag mallar mig

Det här lovar gott  för nu börjar Hästens år. 
Tycker faktiskt att mitt år börjat väldigt bra. Och vet ni, jag tycker bannemig att jag är värd det. Jag är värd varenda liten millimeter av framgång både den yttre och den inre. Jag förtjänar trygghet, lugn och ro och stora tuggor av livet. Så det så.
Här tänker jag inte låtsas som att jag inte är superglad. För jag är glad, men jag är värd det. Må låta självgott, men det här är min början på att börja suga åt mig, ta åt mig. Malla mig.
Jag har kämpat hårt.

Jag är verkligen inte framme och nån gång i mars ska jag äntligen få göra ett ultraljud av mitt bröst, men också mitt ”ickebröst”. Mer än ett år efter det senaste ultraljudet.
Ja, jag känner av nedskärningar i sjukvården.
Läste om min cancerform, inflammatorisk cancer i en av tidningarna som fanns på Ks i veckan. Det är en extremt aggressiv cancerform, med hög återfallsrisk. Ibland har jag nuddat vid det. Mest försöker jag skjuta det ifrån mig. Men tänk, jag med min cancerform har alltså INTE fått en grundlig koll efter december 2012. Är inte det märkligt? Särskilt när vi vet att om den slår till igen, så gör den det ofta hårt och jävligt.
Men nu, efter mina påtryckningar så har jag fått till en undersökning. Ja, det lönar sig att tjata. Jag har krävt ultraljud, fast min onkolog säger att de vill göra mammografi också. Jag vill aldrig mer göra mammografi. Det är kanske dumt tycker ni. Men jag kände instinktivt att mammografi inte är bra för mig.
Dels fick jag ju rätt. Jag har täta bröst. Ingen hade skrivit om täta bröst innan jag skrev om det här på bloggen. Inte ens de föreningar som riktar sig till bröstcancerdrabbade. Det tycker jag är konstigt. Det är nämligen väldigt bra för en kvinna att veta om hennes bröst är täta eller inte. Gå ut med en uppmaning till kvinnor att ta reda på det och då helst innan den obligatoriska mammografin…
Täta bröst är svårundersökta med mammografi. Men mammografi är en billigare form att undersöka, eftersom det inte behöver närvara en läkare. Ultraljud, som är en säkrare form för täta bröst OCH för den cancerform jag hade, är såklart dyrare att göra. Mer tidksrävande och kräver dessutom att den görs av läkare. Men jag kan säga, att fastän jag var diagnostiserad, alltså att jag hade inflammatorisk cancer, så syntes det INTE på mammografin, men däremot på ultraljudet.
Jag tycker landstinget har en skyldighet att informera oss kvinnor om att det finns andra alternativ än mammografi och att faktiskt mammografin inte är tillförlitlig.
Den kanske till och med skapar mer skada. Fattar inte heller varför vi fortsätter att ha mammografi? Jag har instinktivt känt att mammografi är fel.
Min egna känsla. Men fan, vad jag fick kämpa för att slippa. Varför ska man alltid behöva kämpa för det man tror på?
Jag ger er en favorit i repris:

Så här säger Dr Christine Horner (se länken) om Mammografi:
– är felaktiga 80 procent av tiden (ger ett falskt negativt eller falskt positivt svar)
– använder tryck, vilket kan skada bröstvävnad eller potentiellt sprida cancer
– är inte effektiva för upp till 50 procent av kvinnorna (kvinnor med täta bröst eller implantat)
– kan leda till överdiagnos och överbehandling av icke-invasiv cancer
– kan leda till oroväckande förebyggande åtgärder som ”double mastectomies”, där man tar bort båda brösten kirurgiskt

Här kan ni höra dr Christine Horners tankar

Frisk och strålande hy : på naturlig väg (inbunden)
Nu kan man köpa frisk och strålande hy och här på bokus  Den har seglat upp på Bokus topplista. Tjoho!!!
I morse låg det här härliga mejlet i min inbox: 

Hej Karin ! Vill bara titta in och tacka så jättemycket för den fantastiska boken Frisk och strålande hy! vilken underbar inspirationskälla du är ! Älskar boken ! Har tyvärr ingen av dina tidigare böcker, men ska nu beställa alla ! Ha det så gott ! Kram Åsa xxxxx högt upp i norr

Tack Åsa, jag hoppas du kommer att tycka om mina böcker och att de kan inspirera dig till att börja yoga.

21 reaktioner på ”jag mallar mig”

 1. Hur vet man om man har täta bröst då? Hur tar man reda på det? Jag trodde att det var något man såg först om man gjorde en undersökning typ mammografi.

 2. Det är det jag menar. Landstinget borde hitta en form, som inte behöver vara just mammografi. Där kvinnor får reda på om de har täta bröst eller inte. Informera kvinnor om att det finns andra undersökningsformer än just mammografi, och faktiskt erbjuda kvinnor som vägrar mammo ett alternativ. Många unga kvinnor har täta bröst, bara det är en risk i sig att vara ung och få bröstcancer. Det kan hinna sprida sig fort, innan man upptäcker. Och du förstår om man bara förlitar sig på mammografi och har täta bröst och inflammatorisk cancer, det är ingen bra kombination.

 3. Detta lät intressant har aldrig hört talas om täta bröst. Men bra att veta och ifrågasätta mer.. Tack för att du informerar och självklart ska du njuta av livet utan dåligt samvete Ha en skön helg och njut ordentligt Kram till dig Rita

 4. hej Karin (och tack för senast :)! det här med täta bröst fick jag veta av en vän härom året när hon också drabbades av bröstcancer. hon hade varit på mammografi och fått besked att det inte var något när hon bara någon vecka senare hittade knöl i bröstet… håller helt med dig om att det borde informeras om detta, jag hade ingen aning! som av en händelse skulle jag själv på den återkommande mammografiundersökningen strax efter att min vän berättat detta för mig. hon uppmanade mig att fråga om jag hade täta bröst, vilket jag gjorde. och jodå, även jag har täta bröst… men det visade sig också att det pågick en forskningsstudie i syfte att hitta säkrare, men kostnadseffektiva, undersökningsmetoder för att åtgärda just den här problematiken. så jag blev erbjuden att göra ultraljudsundersökning 🙂 men det var ju en engångsgrej, och det du säger får mig att tänka att det borde vara läge att tjata till sig ultraljudsundersökning istället för mammografi nästa gång, eller hur?

 5. Tack för en vacker och sinnlig bok! Fick den igår med posten, bläddrade igenom vackra bilder, kloka råd. Lite som att få träffa en skara väninnor som delar erfarenheter. Ser fram emot att få läsa den. Och du är så vacker Karin!!

 6. Har nyligen funnit yogan och insett att det verkligen är min grej. Är så glad för det! I samband med att jag fann yogan så fann jag även dig. Har lånat boken Yoga för oss över 40 och bara älskar den. Ska nu beställa din nya bok såklart och börja smörja in mig med olja istället för en massa hemskheter.

  Har aldrig hört talas om täta bröst. Blir riktigt förbaskad när jag läser din information, herregud, vad sysslar sjukvården med??? Jag ska sprida informationen vidare på min blogg om det är ok? Länkar givetvis till dig…

  Såg dig på Nyhetsmorgon härförleden och du ser verkligen så PIGG och SUND ut. Beundrar dig som kämpat och kämpar på så bra…

  KRAM
  //bara anna
  annacecar.blogspot,se

 7. Återigen tack, det börjar bli tjatigt 🙂
  Vilken information! Jag har knölar i bröstet och fått tjata mej till ultraljud då man inte såg något på mammografin, nu är de större o gör ont. Vågar knappt tänka på hur länge jag kännt dem men blivit övertalad av läkare att knölar som gör ont inte är cancer, som en husläkare skulle kunna avgöra det?
  Jag har en styrka att oavsett svar efter ultraljudet ska jag klara den motgången också, jag har ju följt dej!
  Skamligt att sjukvården ger oss kvinnor så dåligt vård! Ja tack Mia Lundin och Karin Björkegren Jones.

 8. Läste om din bok i tidningen Hälsa och ska klicka hem den från Adlibris nu 🙂 Jätteinspirerande. Jag skulle gärna vilja veta vilka kosttillskott ifrån det märket du tog under din Cleanse8 (Josefin Jäger)? /Sandra

 9. Hej Karin !
  Dina böcker kommer att bli mina favoriter det är jag alldeles säker på ! ( Har beställt dom andra )
  Önskar dig ett ett liv med massor av malliga dagar, du är absolut värd det och mer därtill !
  Kram Åsa
  Sen några år tillbaka så tränar jag yoga och tycker det är helt underbart.

 10. Hej! Hoppas verkligen att sjukvården kommer undersöka tätheten i brösten i framtiden (from. idag), min knuta upptäcktes inte heller på mammografin pga tät bröstvävnad. Sen är det tråkigt att man ska behöva stå på sig och tjata sig till undersökningar för att man är orolig. Måste bara säga att cancervården jag får/fått i Kristianstad är jättebra, är så tacksam för detta!! De lyssnar och gör verkligen vad de kan för att jag ska må så bra som möjligt. Detta ska vara en självklarhet överallt!
  Ska självklart köpa din bok Karin…oljorna står redan på plats i badrummet..;)
  Kram Camilla

 11. Jag har läst dina funderingar om bröstrekonstruktion (själv är jag antagligen för gammal, eftersom ingen har pratat om det). Det finns en annan blogg: "En släng av cancer", där en som gått igenom operationen skriver om den. Värt att läsa!

 12. Märkligt.. ett par tre mammografi undersökningar har jag hunnit med o aldrig någonsin har uttrycket täta bröst varit uppe fast jag frågat o frågat.. Nu har jag en ny kallelse o skall verkligen ställa RÄTT frågor! Yogan har varit min följeslagare i många år men efter tre handoperationer och ett pågående ryggskott gör att jag inte vågar. Jag skulle verkligen vilja hitta det som passar mig eftersom jag saknar det något alldeles oerhört, hur hittar jag rätt?

 13. Hej! Jag hoppas du kan och vill svara på min fråga. Jag hittade din blogg när jag googlade på en åkomma jag fått i mitt ena bröst; det kliar och då främst i bröstvårtan. Jag har varit iväg till läkare och fick till slut en remiss till bröstmottagningen. När jag var i kontakt med sköterska där så var det mycket tveksamt om jag skulle få komma dit eftersom jag inte har en knöl i bröstet. När jag började gråta så fick jag till slut en tid nästa vecka. Känslan jag har är att jag antagligen kommer få strida när jag väl är där för att få mammografi, ultraljud o provtagning som jag har läst mig till behövs för att konstatera om det är eller förhoppningsvis inte är inflammatorisk bröstcancer.
  Mitt bröst är inte svullet men gör ont då och då. Min fråga till dig är om din klåda kom innan bröstet svullnade eller i samband..

  Tack för din blogg! Jag blir alltid glad när jag kommer in och läser!!!

 14. Pingback: Rosa månaden – Pranayama i Rom

 15. Pingback: Trevlig helg! / fredagslistan / hjärnan – Tankebubblor

 16. Pingback: Trevlig helg! / fredagslistan / mammografi – Tankebubblor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *