ACP

Det kommer att komma fler såna här stunder i mitt liv. Ni vet när man har det bra. Som nu när vi är på Kanarieöarna och allt är lugnt. Bra. Då kommer ledsenheten över. Liksom pockar på. Kanske för att det finns utrymme. För att jag kan och har både tid och möjlighet att bli ledsen. Just nu behöver jag inte kämpa med någon cancerbehandling. Nu är bara en lugn period. Det kom över mig i morse, när jag vaknade tidigast som vanligt, hur mycket jag längtar efter att flamsa, skratta och våga tappa kontrollen. Kanske till och med våga dricka ett glas för mycket. Somna med sminket på efter en skrattig kväll med väninnorna. Visst är det så att jag kan det, egentligen. Men det ledsna är att jag inte vågar. Att det är just att ha kontroll som gör mig lugn. Jag har börjat våga att äta lite ”fel”. Men ganska snabbt kommer rädslan att jag ska bli sjuk. Kommer det någonsin att släppa den där oron för att bli sjuk igen? rädslan för återfall. Är det när fem år har passerat? De magiska fem åren. Å, jag skulle önska att det fanns som AA-möten(fast jag aldrig varit på något) för oss som drabbats av cancer. Eller finns det? Någon som vet. Skulle kunna heta AC, anonym cancer. eller ACP, låter bättre, nästa som en frihetsrörelse. jaaa, det är vad vi behöver en frihetsrörelse. För den hör jävla cancern är som en diktator som tar våra liv och fängslar oss i vår egen rädsla. Men jag vill inte vara rädd längre. Jag vill känna mig fri. Nej, nu ska jag yoga fast det är lördag. Sen ska jag njuta av värmen och solen. Umgås. Och när 2014 börjat sina stapplande steg, ska jag ringa några väninnor och hoppas på att de vill ta med mig ut i natten som kanske slutar med att vi sjunger ”tänd ett ljus och låt det brinna…” Högt i porten när kvällen är på väg att avslutas. Jag vill inte att livet ska vara så allvarligt. Jag vill skratta mer. Mycket mer. 

5 reaktioner på ”ACP”

  1. Det är nog lika viktigt med skratt och glädje som med rätt mat, en utekväll med skratt och drinkar skulle göra dig gott tror jag, hela livet kan inte gå ut på att undvika cancer.

  2. Tack för att du finns och sätter ord på det jag också känner ! Mitt mål är att försöka ge glädjen större utrymme i både mitt och min mans och våra barns liv. En utmaning som heter duga! Håll tummarna.

  3. Det är klart att det finns lycka i att dricka ett glas för mycket. Det finns lycka i en glammig kväll på krogen där musiken fångar rörelser och diskussionerna flödar. Jag tror det finns så mycket värde i att släppa på kontrollen, att kasta sig ut och våga. Även om det handlar om små saker och små steg. Jag tror det sämsta vi gör mot oss själva är att skapa ett dåligt samvete för att man unnade sig något, istället för att känna glädje över den chokladbiten, den gräddsåsen, det glaset vitt, det dygnet utan sömn eller vad det nu än må vara som är en lätt passion, men som inte ligger på ens lista för nyttigheter…
    Sen är din rädsla verklig på ett sätt som inte jag ens kan förnimma, men livet är livet, och kanske är det inte livet om kontrollen alldid får styra…
    MVH Kicki en Yogis

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *