mjölkstockning = bröstcancer?

Jag är med i flera bröstcancergrupper på facebook. Det är mycket pepp i de grupperna, men jag kan bli väldigt låg också när jag läser om hur alla kämpar. Några som är mitt uppe i cellgiftsbehandlingarna, där behandlingen slår hårt och de mår så dåligt. Eller när någon skriver om återbesök och att man upptäckt att cancern kommit tillbaka.
Har man en gång fått cancer, så tror jag aldrig att man riktigt kan släppa den oron.
Jag har läst om unga tjejer som mitt i gravidlyckan drabbats av både bröstcancer och gynekologisk cancer. Sådant kan jag tycka är jobbigt att läsa. Väldigt jobbigt.
Men nu är diskussionen denna i en av grupperna.
På en bc-grupp (bc är förkortningen på bröstcancer) i Göteborg, har man börjat fråga om de bröstcancerdrabbade kvinnor som fött barn haft problem med mjölkstockning tidigare och i så fall i vilket bröst.

Så en av tjejerna som fått frågan i Göteborg, ställde den till oss på facebook. Behöver jag säga att listan på oss som svarade ja blev lång?
Och att många svarat att de haft mjölkstockning i just det bröst som de också opererat?
Så himla intressant och något som man borde lägga forskningspengar på.  För det skulle i så fall vara preventativ cancerforskning.

När jag födde Mira hade jag sådana problem med mjölkstockning. Det gick så långt att jag fick en stor tjock klump, dvs bröstböld i mitt högra bröst som också opererades bort.
Det här var ungefär två veckor efter att Mira fötts. Jag var tvungen att sövas och när jag vaknade upp i uppvakningssalen så saknade jag min lilla bebisflicka så mycket. Man vill ju inte vara ifrån sin lilla nyfödda bebis när man är relativt nyförlöst. Och när jag rullades mot rummet där jag skulle stanna ett par nätter, stod hennes pappa där med det lilla knyttet. Jag blev så glad. Mira fick bo med mig på sjukhuset. Vi sov i den smala sjukhussängen och hon låg och sov i min armhåla alldeles tryggt för att inte ramla ner.

Jag har sedan jag drabbades av cancer, tänkt att det är konstigt att jag fick cancer i just det bröst som också bröstbölden uppkom. Jag har tänkt att det bröstet och min högra sida kanske är lite känsligare än min vänstra sida. Liksom min problemsida.
 så läser jag det här i tidningen Hm, alltså har tankegångarna funnits, men att man bara följde upp kvinnor som haft mjölkstockning. Borde man inte vända på undersökningen?  Så tänker jag.  Borde man inte som regel fråga kvinnor som får bröstcancer om de haft mjölkstockning, eller problem med det bröst som cancern uppkommit i?
Då skulle nog siffran bli annorlunda. Eller vad tror ni?

Torsdag till söndag var jag här. När jag jobbade i Båstad så kom Eva Carloni ofta och yogade hos mig. Eva driver Trust – utvecklingskurser för kvinnliga chefer. Hon har haft kurser i många år. Det är så kul, men jag har yoga för dem på deras sammankomster. De går sin utbildning i 1,5 år och det är en så bra ide. Kvinnorna har höga positioner på företag i Skåne. Så jag får åka till Kristianstad och Drakamöllans gårdshotell. Så härligt att få insupa lite skåneluft.
Det är som att vara mitt i körsbärsdalen, ni vet Bröderna Lejonhjärta. I de här lilla huset med tageltak sov jag.

 Och i det här vackra helt fantastiska huset bor IngaLill som driver Drakamöllan.

 Omgivningarna är så vackra. Tänk att en grå, trist novemberdag kan vara så vacker. Nu ligger Drakamöllan precis på gränsen till Österlen. Men jag har alltid tyckt att Österlen är så himla vackert.

 Utsikten från frukostbordet.

Glömde ta med mig promenadskor, men mina ganska nyinköpta Hope-stövletter funkar som promenadskor. Älskar lagomklackar.

3 reaktioner på ”mjölkstockning = bröstcancer?”

  1. Opererades för bröstbild i vänster bröst för 30 år sedan och nu har det börjat klia i bröstet. 55 år nu.Kan det betyda något?

    1. Ibland kliar det i mitt friska bröst och det är väl som det är med kroppen. Ibland kliar det på ställen men det är inget farligt. Men då när jag hade cancer i mitt högra bröst då kliade det verkligen och bröstet var varmt, svullet och lite rött. Om du känner oro gå och kolla brösten. Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *