here we go again


Ni vet att jag varit kritisk mot Rosa bandet och Cancerfonden. Jag fick det här mejlet nedan från Martina Frick Isberg, som ansvarar för Sociala medier på just Cancerfonden, efter det här inlägget om Rosa bandet galan

”Hej Karin. TV-galan ”Tillsammans mot cancer” var en gala av Cancerfonden
i samarbete med TV4-gruppen. Det är en ny satsning för att uppmärksamma
alla cancerformer, inte bara bröstcancer. Pengarna som samlades in
under oktober och under galan går till Cancerfonden. Ett av
Cancerfondens mål har varit att organisationens insamlings- och
administrationskostnader endast ska utgöra 15 procent av de totala
intäkterna senast 2015. Tack vare högre intäkter och lägre insamlings-
och administrationskostnader än beräknat uppnådde vi detta mål redan
2012. Under året användes endast 14,9 procent (så kallat SI-tal) av
insamlade medel till insamlingsarbete och administration. Läs mer här
http://www.cancerfonden.se/sv/Om-Cancerfonden/Fakta-om-Cancerfonden-/Kvalitet/

När det gäller Rosa Bandet stämmer det inte att vilka som helst får
sälja rosa produkter. Cancerfonden har ett långsiktigt samarbete med
våra samarbetspartner som har rättigheter att sälja rosa produkter under
oktober. Här hittar du våra samarbetspartner
http://www.cancerfonden.se/sv/rosabandet/om-rosa-bandet/sponsorer/
Alla
som gav pengar under tv-galan kan vara säker på att pengarna går till
rätt ändamål och att Cancerfonden sedan fördelar pengarna enligt en väl
utarbetad process. 2013 delar Cancerfonden ut 401 miljoner kronor till
cancerforskning. Det är den hittills största summan som Cancerfonden
kunnat dela ut till forskning under ett år. Med vänlig hälsning”

SVAR: Hej Martina och tack för ditt svar. Jag vet att intäkterna går till Cancerfonden. Och jag tycker det är bra att ni nu lite mer tydligt, om än inte riktigt tydligt visar att Rosa bandet-pengarna inte är öronmärkta för bröstcancer.
Kul att ni drar in mycket pengar. Jag tror vi alla som drabbats av cancer, eller har någon i vår närhet som drabbats av cancer eller kanske gått bort av den här överjävligaskitsjukdomen kan skriva under på att vi inget hellre vill än att hitta ett botemedel, men också att vi ska börja prata om varför cancern ökar i vårt samhälle.
Varför den hormonella cancern ökar till exempel? Jag har mina ideer, men jag är ingen forskare.
Det jag kritiserar är att ni tillåter vilka företag som helst att sätta loggan på sina produkter. Du skriver att ni INTE låter vem som helst sätta en Rosabandet-logga på sina produkter. Exakt vad är det som gör att ni väljer ut vissa?
Här är er lista: Olika sätt att stödja Rosa bandet Vår värld har blivit cancerogen. Det finns hormonstörande och
cancerframkallande ämnen i det mesta nuförtiden. Man behöver inte vara
Einstein för att fatta att allt sammantaget kan ge coctaileffekten, som
vi sett flera dokumentärer om. Och som många människor varnar om. Flera
av företagen här, tex Garnier massproducerar schampon, balsam, ja,
listan kan göras lång där sammantaget ingredienser kan ge just en
coctaileffekt deluxe. För mig rimmar det illa att de ska sälja sina produkter med en Rosabandetlogga på.
Folk vill göra skillnad. Känna att de hjälper till och lägger ett litet bidrag till cancerforskningen. Försäljningen på just varor utvalda av Rosabandet = Cancerfonden ökar.
Man får känslan att man just gör skillnad, man köper en bra produkt om väljer den med er logga på. Kan ni inte börja öronmärka, låt eko/rekoföretag som försöker göra skillnad, genom att välja de mer hälsosamma alternativ för oss och vår värld få sätta loggan på sina produkter.
Gör skillnad cancerfonden. Ni har makten, använd den. Sålla lite bland de som får sätta loggan. Låt loggan bli en logga som signalerar skillnad, på riktigt.

Jag har varit inne på er sida för att titta på just vilka ni ger forskarpengar, det är en gedigen lista. Många forskningar som är igång, fantastiskt. Men jag gick igenom 200, ska sätta mig och gå igenom alla. Men det är inte många som handlar om alternativ forskning, eller rehabilterande forskning. För mig är frågan hela tiden Varför får vi cancer? Kanske ryms den forskningen nånstans bland alla forskningsrubriker som ni väljer att ge stöd. Vad vet jag. Jag hoppas det.

Martina, jag vet inte om ni sett det här. Botemedlet mot cancer De behöver pengar. Vad fantastiskt härligt det vore om ni kunde hjälpa dem med finansieringen. De behöver pengar. För om det stämmer, om man kan hämma, ta bort cancer genom att ta DCA vore det väl värt att forska på?

16 reaktioner på ”here we go again”

 1. Heja Karin! mycket bra svar! du är så påläst och kan så mycket, jag hoppas verkligen att alla dina klokskaper ska få komma till nytta i fler sammanhang i kampen mot cancer. Peace out <3

 2. Jag blir så arg varje gång som jag ser någon med det rosa bandet på sig. Det känns så falskt. När jag ser att Kelloggs flingor har det rosa bandet på den……skojar du? Det är bara super dålig mat. Det finns inget som är bra med Kellogs flingor…..och inte om man har bröstcancer. Man ska helst undvika gluten och socker. ….Det innehåller Kelloggs flingor massor av…..Det är bara ett exempel. Min man gav pengar till Cancerfonden innan jag fick bröstcancer men nu efter det att jag hade fått min diagnos och efter det att vi förstod vissa saker om den traditionella behandlingen och läkemedelsindustri ……samt att svenska sjukhus inte gillade att jag ville veta "varför" jag hade fått cancer…..sökte mig utomlands för hjälp osv…..hoppade av den traditionella behandlingen och är nu nästan cancerfri tack vara att jag inte lätt mig gå igenom den behandlingen…då har min man slutat att ge pengar till Cancerfonden och ångrar att han någonsin gjorde det…..jag säger inte att folk inte kan bli frisk av den traditionella behandlingen och alla ska kunna välja sina egen väg och det ska respekteras. Alla ska göra det som känns bäst för var och en men för mig så kunde jag bara inte gå den traditionella vägen. Jag tror att jag personligen mår bättre av att inte har gjort det. Det är så mycket jag har läst och förstått om den traditionella behandlingen och pengar och läkemedelsindustri som jag inte gillar och som gör mig ledsen. Det finns andra sätt att bli frisk från cancer men du har helt rätt Karin. Det krävs forskning…..och läkemedelsindustri är bara intresserad av att känna pengar. Det är ingen som vill satsa på forskning på något som inte tjänar pengar. Vem ska göra det? Det blir folk som blir säkert upprörda över det som jag har skrivit men det är inte meningen….Det som är meningen är att säga att det finns andra sätt att bota cancer än det traditionella sättet och det krävs mer pengar och forsking till det. Kvinnor ska inte behöva gå igenom sådana behandlingar. De är fruktansvärda och tuffa behandlingar. Sedan finns det inga garantier. Förlåt om jag låter upprörd men jag har varit igenom mycket också för att kämpa för att göra saker på mitt sätt. Det har tagit otroligt mycket av mina kräftor att stå emot vad läkarna i Sverige har sagt till mig. Man ska kunna välja hur man vill göra och det ska finnas mer forskning på mer naturliga saker och inte fler läkemedel med massor med biverkningar som man kan t.o.m dö av….

 3. Läste i senaste tidningen om forskning från Uppsala universitet om ett projekt kring virus som specifikt attackerar cancerceller. Mycket spännande. Om jag inte minns fel hade den forskningen fått ligga nere i brist på pengar men nu hade man kommit igång tack vare s.k. crowdfunding d.v.s. att privatpersoner skänkt pengar till projektet.

 4. Kanon! Skulle velat veta om det forskas nåt på hur recidiv förhindras. Lev "som vanligt" är ju ganska uttjatat vid det här laget. Att ständigt gå med ångest för återfall borde väl tas stor hänsyn till? En årlig uppföljning av vårt välmående borde bekostas av Cancerfonden. Idag såg jag förresten Femalemjölken i butiken igen. Den folsyraberikade östrogenstinna. Orydd med rosabandetloggan! Det där var väl inte särskilt genomtänkt? Jag ringde Cancerfonden men fick tyvärr aldrig prata med kampanjansvarig..inte heller "hälsokommunikatören" på Arla. Trots att jag lämnat mitt mobilnummer till de svarare jag kom fram till. Otroligt dåligt. /Ylva

 5. Det är väl helt enkelt så att vi människor ibland drabbas av sjukdomar även om vi tycker att vi levt hälsosamt. Det finns ju barn som föds med cancer, personligen känner jag till ett fall där en flicka föddes med hjärntumör, denna tumör hade setts redan på ultraljudet mamman genomgick. Denna flicka hade väl inte precis hunnit leva farligt. Man ska inte se sjukdom som en personlig kränkning utan man måste inse att sjukdom är ett villkor som människor får leva med. Självklart är det bra med forskning osv men sjukdomar kommer vi aldrig ifrån.

 6. Tror inte man ser cancer som en personlig kränkning. Däremot att nya mediciner inte köps in, information om vad som kan främja fortsatt cancertillväxt och recidiv uteblir och att efterbehandlingen är obefintlig ser jag som en personlig kränkning. Att kost och livsstil har betydelse är även skolmedicinarna överrens om. /Ylva

  1. Är dom det? Jag har flera vänner som drabbats av cancer och när de frågat om just kost och livsstil har läkarna sagt med enad front – det spelar ingen roll vad du äter eller hur du lever. Bara det är ju anmärkningsvärt i sig, men som sagt, det är beskedet de fått. Sorgligt tycker jag men skönt om du har andra uppgifter.

  2. När det gäller rådet på just onkologisidan så är det "lev som vanligt". Så var det även för mig. Utan att fråga hur jag "levde som vanligt". Kunde ju varit att jag åt panpizza till frukost, lunch, middag och drog en baginbox till det. Jag menar mer att även den skolmedinska delen går ut i media och påtalar livsstilssjukdomar allt som oftast och det har ju suttit rätt långt inne. Så jag tog väl i när jag skrev att dom var överrens. För dom är nog inte riktigt överrens om vad de ska gå ut med även om kunskapen om kostens/livsstil inom läkarkåren är stor..

 7. Här presenteras spännande forskning om bröstcancer och kosthållning efter diagnos. Titta gärna, klippet är bara några minuter långt men så värt att titta på! Handlar bland annat om att kvinnor som äter en växtbaserad kost lever längre efter diagnosen. Här är länken:

  http://nutritionfacts.org/video/breast-cancer-survival-vegetable/

  Sen kan jag förstå varför Cancerfonden inte säger nej till exempelvis Garnier. Som organisation som ändå representerar en så stor del kan de inte gå ifrån aktuell forskning eller rekommendationer till befolkningen och säga att alla Garniers schampon orsakar cancer … Det skulle ju skapa panik i samhället. Jag menar inte att man ska tysta ner någonting, men att utesluta företag på grunder som inte är förankrade i forskning blir lite svårt.

 8. Man kan nog peka ut massvis av produkter som innehåller ämnen som är cancerframkallande. Färdigforskat och bevisbart. Om den intentionen fanns. Jag som har östrogenkänslig bc ska (naturligtvis) undvika östrogen t ex. Femalemjölk (östrogen) är därför tillsammans med kanelbullen(socker,mjölkprodukter, vitt processat mjöl) nåt som gör att MITT förtroende för Cancerfonden damp rakt ner i backen. Dom stödjer bägge delar. Med all den forskning som finns idag så vet vi att det gynnar c-tillväxt. /Ylva (jävligt besviken)
  Ps. forskningen som gjordes kring folsyran kontra cancer 2011 i Lund (av en kvinna) tystades ner stegvis. Helt plötsligt behöver vi en massa folsyra. I Mivitotal Kvinna finns extra folsyra+järn. Men även bensoat och askorbinsyra=cancerframkallande i sin form som bildas:formaldehyd.

  1. Frågan är ju bara vilket som är Cancerfondens uppdrag i Rosa Bandet-spektaklet. Är det att representera en slags helig bild av nutida forskning eller är det att samla in pengar till den sagda forskningen? Naturligtvis sticker det i ögat, men jag tror att de faktiskt gör sin grej väldigt bra. Genom Garnier, kanelbullar, female-mjölk och annat så får de in massa pengar. Naturligtvis finns det säkert ett bakomliggande vinstintresse jag inte har så bra koll på, men faktum är att de gör vad de ska: samla in pengar till forskningen.

   Tyvärr är vinstintresset stort inom medicinen, vilket ställer höga krav på individens egen förmåga att sålla bland all forskning och information som förs fram. Något som är särskilt svårt om man inte har den kognitiva förmåga som krävs eller om man helt enkelt är sjuk. Hur ska man orka då?

 9. Med det resonnemanget finns ju inget hinder att dom slänger på ett rosa band på cigpaket heller. Så länge det inbringar pengar så. På så vis tar ju heller aldrig behovet av cancerforskningen slut. Win win./Ylva

 10. …och hur mycket vi än sållar bland informationen kring ny forskning och nya preparat så har vi som patienter inte några valmöjligheter ändå. Så då gäller det att leta andra vägar. Min egen kognitiva förmåga ftf är inte mycket att hurra för. Inte perceptionen heller pga cellgifterna. Men man gör det man orkar. För att man måste. Det ingår som samhällsmedborgare. Tänker jag. Helst ska vi alla överleva denna lömska sjukdom till slut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *