vi kan inte leva hälsosamt på en sjuk planet

Min man har ett uttryck som han säger ibland; Vakna upp och lukta på kaffet. Min man är ju amerikansk medborgare, det är en direktöversättning som ni fattar. ”Wake up and smell the coffee” Men jag tycker nog att det funkar även på svenska. För allvarligt talat det är dags att vi vaknar till liv nu. Vi kan INTE leva hälsosamt på en sjuk planet.
Igår gick
Folke Rydens dokumentär på Vetenskapens värld. Och det är ingen munter film direkt. Men den MÅSTE ses och vi måste börja agera, och vi måste börja agera NU.

I dokumentären kollar man blodet på en gravid tjej. Det visade sig att man kunde finna 35 olika miljögifter utav de 49 som man tittade efter. När bebisen Alfred väl var född så tog man tester på honom. Det är första gången i världen som man tittar på ett så litet barn. Av 49 möjliga miljögifter hade han redan 25 av dem i sin lilla kropp. Det värsta var, att några av de helt nya miljögifterna, det vill säga gifterna som finns i bland annat teflonpannor, flamsäkra leksaker, kläder, madrasser etc. Av de miljögifterna var hans värden högre än hos hans mamma.
Läs den meningen igen.
Bebisen som bara är några månader, har alltså högre halter av de nya miljögifterna som vi ännu inte studerat. Så vi vet alltså inte vad det kommer att betyda för hans framtid.
Många av de nya gifterna är hormonstörande, vilket med stor sannolikhet kommer att störa hans möjligheter till reproduktion. Vi vet också att den hormonella cancern ökat, bröstcancer, prostatacancer och den gynekologiska cancern på kvinnor. Och att den går ner i åldrarna.
Är det inte dags att vakna upp nu?
Det räcker inte längre att skriva listor på vad man ska göra för att motverka cancer. Blir så trött på alla som tillskriver cancersjuka olika epitet som att de är för snälla, inte har sagt ifrån tillräckligt, inte gått i terapi tillräckligt, inte skrattat tillräckligt.
Jag blir så trött och faktiskt förskrossad, för medan ni sitter där ni som tror att cancerns uppkomst handlar om personens egen roll, så glömmer ni en viktig sak och det är att vår värld håller på att gå under. Att maten vi äter, att vattnet vi dricker, simmar i och luften vi andas är fullt av miljögifter som gör oss sjuka. Och vi behöver göra radikala förändringar. Vi måste bojkotta företag som pysslar med flamsäkra saker. Kräva förbud på ALLt som ingår i miljögifter.
Vi måste gå ihop oss.
Lyft huvudet från naveln och se vad som händer.
Vi kan inte dansa bort cancer.
Inte sjunga bort den.
Inte yoga bort den.
Inte andas bort den.
Inte äta bort den.
Eller vad det nu är för olika åtgärder som tipsas om.
Vi kan må bättre av det, thats fine.
Och ja, det är viktigt att träna, äta bra och att gå i terapi är superviktigt. Men, nej det botar inte cancer och NEJ det är inte anledningen till att vi får cancer.
För jag tar det igen, vi kan inte leva hälsosamt på en sjuk planet. Smaka på det. Dags att vakna upp och lukta på kaffet, helt enkelt.
Vi måste se över våra så kallade behov.
Vi behöver inte 150 olika tandkrämer. Vi behöver typ en som inte har någon skit i sig. Och det gäller alla saker som diskmedel, tvättmedel, sköljmedel, schampo. Ja, ni fattar. Förbjud de farliga ämnen och de företagen som redan blivit extremt rika på att lura oss och förstöra vår värld får helt enkelt sluta producera sånt som är farligt.
Bojkotta varor med miljögifter. Köp bara bra produkter, som inte har en innehålssförteckning som du inte förstår.

Gör inte den ekologiska maten dyrare. Det funkar för höginkomsttagare att handla ekologiskt, men jag tänker på alla de som faktiskt inte har ekonomisk möjlighet att handla ekologiskt. Kan man införa rut och rotavdrag, som typ bara höginkomstagare har användning av, nog sjuttsingen kan man inför eko-avdrag, fast för alla! Att vilja leva hälsosamt ska verkligen inte vara en klassfråga.

Jag tycker bara inför skatt för företagen som använder socker som tillsatser. Sockerskatt.
Skatt på alla företag som använt och använder sig av miljögifter. Låt de få ta ansvar för det de gjort. retroaktiv skatt för företag som försurat vår värld.
Förbjud rökning.
Det finns 52 cancerogena ämnen i rökning. Det är helt absurt att vi tillåter det.
Hälsosam livsstil kan vara ett ämne i skolorna.
Det finns massor av åtgärder vi kan göra.
Gå med i Naturskyddsföreningen.

Här hittade jag en spännande blogg: en blogg om hur jag kan kemikaliebanta mitt hem

Jag vet. Man vet inte var man ska börja. Man tänker jag orkar inte, eller det jag gör spelar ingen roll. Jooo, det spelar roll. Jag har nu mejlat Naturskyddsföreningen att jag vill bli volontär och att jag vill veta mer om hur jag kan engagera mig.

Vi kan hjälpa Naturskyddsförening

Läs: Nästa
år gäller det. Man kan nog beskriva det som ett supervalår. I slutet av
maj ska vi rösta fram EU-parlamentariker. I september röstar vi fram
politikerna som ska bestämma över skydd av vår närmiljö, kollektivtrafik
eller stopp för kemikalier i förskolan. 

I valrörelsen är det antal röster på valdagen som räknas. Och våra röster är många:  

 • För att få en plats i EU-parlamentet krävs det ca 150 000 röster. I Naturskyddsföreningen är vi 191 000 medlemmar.  
 • För att komma in i riksdagen krävs det ca 230 000 röster. I Naturskyddsföreningen är vi 191 000 medlemmar.
 • För att bli personvald i din kommun krävs det bara 5 procent av partiets röster. I Laholm motsvarar det knappt 50 röster. 
Naturskyddsföreningen
är en av Sveriges starkaste och största folkrörelser. Det är också vår
kraft i arbetet med att påverka alla partier och politiker. 
Nästa
år kommer vi att ägna åt att miljömärka de som vill bli politiker och
bestämma över framtiden på den här planeten. För oss och de som ska leva
här efter oss. Det arbetet börjar vi på Rikskonferensen.
Med inspiration från de som lyckats. Och med inspiration av varandras
idéer om hur man påverkar ända från Lycksele till Bryssel. 
Inget parti äger miljöfrågorna. Men tillsammans kan vi äga inflytandet över framtiden.  

”1854 lämnade indianhövdningen Seattle från Suquamish-stammen vid Pugetsundet med stor värdighet över sitt territorium och sitt folk till Usas överhöghet. Talet han höll vid det tillfälet är nu. över hundra år senare , en isnpirationskälla för den ekologiska rörelsen, som har gett en ny tolkning åt hans stränga ord. Den riktar sig till oss – de vita bosättarnas ättlingar – och blir allt mer överhängande.
Lär era barn det vi har lärt våra barn; att jorden är vår mor. Allt som vederfars jorden vederfars också jordens barn. Om människor spottar på marken spottar de på sig själva. Detta vet vi: jorden tillhör  inte människan – människan tillhör jorden. Detta vet vi. Allting hör ihop som blodet som förenar en familj. Allting hör ihop.”  (ur boken Anticancer)

13 reaktioner på ”vi kan inte leva hälsosamt på en sjuk planet”

  1. jaaa, nu cyklar vi , hehe får bli nya. Men faktiskt varken jag eller min man har körkort. Vi tar oss överallt kommunalt. Det blev aldrig av att vi tog körkort, kanske ska låtsas att det är statement 😉 Kram

 1. Bra Karin, jag såg också Vetenskapensvärld!!!
  Så sjukt hur bondem drack besprutningsmedlet…..undrar hur han mår?
  Vi kan inte längre sticka huvudet i sanden utan nu, kräva handling mot kemikalierna.
  Varför ska jag behöva leta i affärerna efter giftfria produkter?…
  Varför reagerar vi inte? Tack för din reaktion!

 2. Skönt att se folk reagera på detta elände. Jag vågar knappt dricka kranvatten längre. Dessa giftiga cancerämnen finns i ALLT.

  1. Stockholms kranvatten har tre läkemedel i sig. Det är sämre än vattnet i New york, som man inte dricker. Skaffa en vattenrenare. Jag rekommenderar naturligvattenrening.se om du beställer en G1, säg att du är en Yogavitaläsare, då får du ett filter värt 184 kr gratis. Kram

 3. Reagerar varje gång jag är i affären, på alla dessa produkter som jag aldrig provat, som jag inte behöver, som inte är bra för mig. Tex sköljmedel, totalt onödigt. Har inte använt det på 18 år och det går bra ändå med ett miljövänligt tvättmedel. För att inte tala om alla hyllmetrar med sockerintensiva produkter. Behöver vi tex så många olika sorters yoghurt fulla med socker? Min affär har minst 20 hyllmetrar med sånt. Har börjat tänka mycket på vad jag stoppar i mig efter min cancerdiagnos men detta borde ju intressera alla. Dessutom är det ett enormt slöseri med resurser att producera farliga/onödiga varor.

  1. Ibland får cancer en att vakna, måste väl vara det enda braiga. Och det sista man vill är ju att andra ska råka ut för den här resan, så man vill ju att folk ska reagera innan det är försent liksom. Kram

 4. Ett biotips, Inte bara honung! Se den, du kommer att tycka om den!
  Fortsätt upplys, fortsätt skriv! Tack

 5. Tack för detta! Hittade hit genom en som delade inlägget i en kommentarstråd på fb. Såååå befriande att läsa nån som inte lägger allt ansvar på den enskilda individen. Det är en oerhört stor uppgift vi står i, den som rör hela jorden. Jag kan inte säga att det den känns möjlig, men är helt med dig…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *